İstanbul
  °C
İl Seç

HAVA DURUMU

Yaşadığınız şehrin günlük hava durumunu görüntüleyin

  • 6,2909
  • 7,4067
  • 243.748
  • 97.465

Fransız efsanesi yeniden!

Turizmde yapılan yatırımların ardından yerli firmaların olduğu kadar yabancı yatırımcıların da dikkati tamamen Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Dünya markaları İstanbul’da şube açmak için can atarken, onları buraya getirmek için hiçbir masraftan kaçınmayan büyük yatırımcılar da gerekli altyapıyı yavaş yavaş kuruyorlar. Bu firmalardan biri ise Azadea…
Lübnan asıllı Azadea’nın ülkemize kazandırdığı markaların ilki Paul. Aslında Paul İstanbul için yeni değil. Sektör bu kadar ilerlememişken lüks pastane, bistro olarak ülkemize ilk gelen markalardan biri olmasına rağmen 3 yılda sessiz sedasız tarihe gömülmüştü. O dönemin Paul’üne sık sık giden biri olarak yeni halini test etmek için Ümraniye BuYaka yollarına düştüm.

Adaptasyon çabuk sağlanmış

Nişantaşı, Etiler, Bağdat Caddesi’nden alışkın olduğumuz Paul’ün neden dönüşünü bir AVM ile yaptığı ilk merak ettiğim konuydu. Çok şık tasarımlı, ferah bir mekân olmasına rağmen yine de bu kararı sorgulamadan edemedim. Her şeyden önce Paul bugüne kadar gördüğüm en başarılı franchise uygulamalarından biri olmuş. Fransa’daki mönüye sadık kalındığı gibi, dekoratif tablolar, masa-sandalye ve mutfak tasarımları merkez şubelerindeki gibi. 3 yıldır olmayan Paul bu durumuyla sanki ilk kez Türkiye’ye geliyormuş gibi. Azadea’nın Türkiye sorumlusu Ali Al Khalil ise markayla bire bir ilgileniyor. Kısa sürede Türkçe öğrenen Khalil artık bizden biri olmuş. Markayı böyle bir isim yönetince Türkiye’ye adaptasyonu çok daha çabuklaşmış. Her franchise kuruluşun yaşadığı gibi Paul de gümrük sıkıntısı yaşayacağını öngördüğü için ilk şubeyi gözden daha uzak, iddialı bir semtten uzak bir yerde açmayı seçmiş. Yeme-içme sektöründe ürünleriniz gümrükte 3 gün fazla beklese geldiği gibi çöpe atmanız gerekiyor. Yetkililer Fransa’dan gelen uzmanlarla uygulanabilecek bazı ürünleri Türkiye’den bulup sistemi tamamen rayına oturtmuşlar.

Soğan çorbasını deneyin

Paul’ün lezzetlerine gelince ise başrolde fırın var! Marka ekmek ve unlu ürünler konusunda 120 yıllık uzmanlığa sahip. Açıldığı günden bu yana aynı ailenin işlettiği Paul’de başlangıç olarak soğan çorbası içmenizi öneririm. Özel yapım ekmeğin çorba kâsesi gibi kullanılıp servis edilen çorbayı beğeneceğinize eminim. Fransız mutfağında önemli bir yere sahip olan balkabağı çorbası da bir başka lezzetli alternatif. Ana yemekte ise Beef Ragout’yu çok beğendim. 4 gün dinlendirilip marine edilen dana etine, dömi glas sos ve baby ıspanak çok yakışmış. Ana yemeklerin çoğunda şefin imzası olan tarçın kendini belli ediyor. Sosların neredeyse hepsinde başarılı şekilde kullanılmış. Servis ve sunum ise fine-dinning restoranlar seviyesinde. Paul denilince tatlılardan bahsetmemek olmaz. Beyaz çikolatalı karamelli pasta ve çilekli milföy için ‘fenomen’ olur diyebilirim. Özellikle benim gibi beyaz çikolata seviyorsanız, bayılacaksınız…

CEO gitti Patron dönüyor’

Yeme-içme sektöründeki bir diğer ilginç gelişme ise eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ın oğulları Yavuz - Hasan Yılmaz’ın ortağı olduğu Elio’da gerçekleşti. Elio’nun kuruluşundaki CEO’su Aydın Samanlı Nişantaşı Atiye’deki mekâna patron olarak geri döndü. Geçtiğimiz yıl mekândan ayrılan Samanlı Elio’yu, Blush ismiyle yeniden açacağını duydum. Aydın Bey zamanındaki Elio’nun tarzını başarılı buluyordum. Umarım Blush ile çok daha başarılı olur!

Ünlü şeflerin ‘Zorlu’ mücadelesi

İstanbul’un en değerli arazisi olarak kabul edilen Zincirlikuyu’daki Karayollarına ait araziyi 2007 yılında 800 milyon dolara Zorlu Holding satın almıştı. Gayrimenkul dünyasında rekor kıran bu fiyatın üzerine Holding, İstanbul’a imzasını atacağı bir proje olan Zorlu Center’ı hayata geçirdi. Yeme-içme sektöründeki gelişmeleri takip eden bir gazeteci olarak Zorlu’yu kritik etmek için çok erken olsa da ilk izlenimlerimi kısaca paylaşmak istedim…
Çoğu mekân henüz açılmamış olsa da tabelaları bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor. 3 kısımdan oluşan Zorlu’da fastfood markalar kapalı alanın zemin katında bulunurken üst katında Günaydın Steak ve Köşebaşı gibi 2 önemli marka şimdiden hizmete girmiş. Et profesörü Cüneyt Asan’ın öğrencisi Süleyman Dilek, Etiler’de önemli sayıda müdavim yakalamıştı. AVM konsepti olmasına rağmen aynı müşteri portföyünü yakalanmış gibi gözlemledim. Bu kattaki en büyük restoran Saray ise çok yakında hizmete girecek. Zorlu’nun açık alanındaki restoranlar ise daha önce Türkiye’de şubeleşmemiş markalardan oluşması heyecan verici. Konum ve tasarım olarak Jamies’ Italian caddeye de vitrini olması nedeniyle ön plana çıkacağını tahmin ediyorum. Food&Beverage’ın harika çocuğu Jamie Oliver’ın adı mekânı açılmadan popüler yapmış bile. Bu arada; Jamie’s Italian’ın 30 Ekim’de olacak açılışı ileriki bir tarihe ertelendi. Ünlü şef Tom Aiken’ın D.ream bünyesinde bulunan restoranı Tom’s Kitchen’da da mimarı hazırlıklar tamamlanmış. Bence D.ream’in baştan aşağı kendi çizgisini belirleyecek marka Zorlu’nun içerisindeki Tom’s Kitchen olacak. Hizmete giren Parla ve ve Morini’de yer bulmak şimdiden imkânsız. Özellikle Morini’nin yemeklerini İstanbul’un elitleri şimdiden beğendi. Ne de olsa Barrack Obama’dan onaylı aşçı Micheal White’ın imzası var! Dünyaca ünlü şeflerin restoranlarının ‘Zorlu’ mücadelesinde kazanan Türk müşteriler olacaktır…

Selimpaşa’da 30 yıllık lokal lezzet

Genelde trend semtlerde olan mekânlar daha çok konuşulur ve bilinir. Bu popülerlikle o çok konuşulan markalar istisnaların dışında en fazla 5 yıl aynı isim ve konseptte kalabiliyorlar. Ama bazı lokal lezzetler geç duyulsada uzun yıllar başarıyla aynı konseptte hizmet vermeye devam ediyorlar. Bunlardan biri de Selimpaşa’daki Sofram Balık. Uzun süredir damak tadına itibar ettiğim birçok kişiden bu balıkçının ismini daha sık duyar oldum. Kendim gitme fırsatı bulamasam da Marmara Denizi’ne olan 180 derecelik panoramasını tahmin edebiliyorum. 30 yıllık bir tecrübe olan mekânda Türk ve Rum mutfağından seçkin lezzetler var. Yolunuz Selimpaşa’ya düşerse uğrayan…

AK Parti Sakarya Milletvekili ve eski motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Teknofest´te Formula 1 aracı ve S

Sofuoğlu F-16 uçağına karşı yarıştı

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları

Kabukları faydalı olan besinler

En Çok Okunanlar