• $32,3785
  • 35,3263
  • 2324.65
  • 9079.97
17 Mayıs 2014 Cumartesi 09:11 | Son Güncelleme:

Manisa Soma ilçesinde madende patlama! Ölü sayısı 301

Manisa Soma ilçesinde madende patlama! Ölü sayısı 301

Soma felaketinin üçüncü günü geride kaldı. 77 milyon yaralı kalp şehit düşen madencilerin arkasından ağlamaya devam ediyor.

CENAZELERİN TAMAMI MADENDEN ÇIKARILDI

Türkiye tarihinin en acı olaylarından birinde üç günü geride bıraktı. Manisa’nın Soma İlçesi’nden geriye 301 evde yanan ateş, yüzlerce dul ve yetim, evladını yitirmiş anne-baba kaldı. Saatler hatta günler ilerledikçe umutları yok olan 77 milyon yaralı kalp… Arama kurtarma çalışmalarının hiç ara vermeden sürdüğü Soma’da önceki akşam saatlerinde başlayan yangın çalışmaların ara verilmesine neden oldu. Bu sırada metan gazı ve karbonmonoksit biriktiğine dair sinyal alınınca, maden ve çevresi boşaltıldı. Karbonmonoksit gazının boşaltılmasının ardından gece yarısı saat 02.00 sularında ekipler yeniden madene indi. 

290 CENAZE TESLİM EDİLDİ 

Kurtarma ekipleri tam cenazeleri çıkarmak için madene inmişti ki bir kötü haber daha geldi. Bu kez elektrikler kesik olduğu için madeni su bastı. Çalışmalar başka bir kapıdan sürdürüldü. Bu çalışmaların ardından önceki gece yarısı 274 olan ölü sayısı dün sabah saatlerinde 284 olarak açıklandı. 290 işçinin cenazesinin ailelerine teslim edildiği maden ocağı ve hastanede henüz ocaktan çıkarılamayanların yakınlarının acı dolu bekleyişi ise sürüyor.

5 BİN MADENCİ ÇALIŞIYOR 

Resmi rakamlara göre 301 madenci hayatını kaybetti… Çok sayıda işçi ise ölüm madeninde mahsur kaldı. Kara haberin ardından 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Acının boyutu o kadar büyüktü ki ne cenazeler morglara sığdı ne de tabutlar cansız bedenleri taşımaya yetti. Yakınlarından haber alamayanlar hastane önünde umut nöbeti tuttu. Yaralılar arasında ismi okunanların yakınları sevinç yaşarken ismi okunmayanlar bir dahaki listeyi gözyaşı içinde bekledi. Geçen her saatte acının boyutu katlandı. Soma A.Ş.’ye ait ocakta toplam 5 bin kişi çalışıyor. 

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

MADENCİLER BÖYLE ÇIKARILDI

MANİSA'DA EN ACI TEŞHİS

18 SAAT SONRA CANLI 

Acının yanında mucizeler de yaşandı. Faciadan 18 saat sonra 6 işçi yaralı olarak madenden çıkarıldı. Kurtulan madencilerin tek şansı dumansız hava sahası bulmalarıydı. Ancak diğerleri o kadar şanslı olmadı.

OTOPSİ SONUCU: ZEHİRLENME

Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 72'sinin cenazesi İzmir  Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri  kaydedildi. Adli Tıp'ta ön otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi. 

240 TABUT BAĞIŞLANDI 

Facianın boyutunun büyük olması beraberinde acı eksiklikleri de getirdi. Tabutlar yetmeyince Manisa'nın tüm ilçeleri ve köylerinde bulunan tabutlar Kırkağaç'ta bulunan soğuk hava deposuna kamyonlarla getirildi. Soma Sanayii Sitesi'nde bulunan keresteciler de imece usulü saatler içinde 240 adet tabut üretip bağışta bulundu.

İŞTE KARE KARE O ANLAR 

MİLYONLAR CAN ONLAR VURGUN DERDİNDE

Milyonlar Soma’daki facianın ardından gözyaşlarına boğulurken, fırsatçılar, “bağış” adı altında para toplamak için telefona sarıldı. Kendilerini Muğla Valisi olarak tanıtan kimliği belirsiz şahıslar, verdikleri banka hesap numarasına yatırılacak paraların Soma’daki mağdur ailelere dağıtılacağını belirterek yardım toplamaya başladı. Valilik, durumu öğrenince bir basın açıklaması yayımlayarak vatandaşları uyardı. 

CENAZELERİN TAMAMI MADENDEN ÇIKARILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında şu ana kadar toplam 485 işçinin kurtarıldığını, 301 işçinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.  İŞTE O HABER

 

 

SON NEFESİNİ YOLDAŞLARINA VERDİ

Facianın en yürek yakan hikayelerinden biri de arkadaşlarını kurtarmak için kendi canından vazgeçen Balıkesirli Serkan Güneş. Madende sağlık teknisyeni olarak çalışan 29 yaşındaki Serkan, mahsur kalan 3 arkadaşını ocağa inip kurtardı. Üç arkadaşının hayatını kurtardıktan sonra bir kez daha madene inen genç teknisyen,  bir süre sonra içerdeki zehirli gazdan etkilenmeye başladı. Ancak dışarı çıkmayı başaran teknisyenin, son nefesi yaşamasına yetmedi. Kahraman madencinin cenazesi, Balıkesir'de kanserden ölen babasının yanında toprağa verildi. 

14 MADENCİ ÖLÜME 45 DAKİKA DİRENDİ

Faciadan kahreden ayrıntılar gelmeye devam ediyor. Madende çıkan yangının ardından 14 işçi 5 metrekarelik “yaşam odasına” sığındı. Odaya girip kapılarını üzerlerine kapatan işçiler, bu odadaki oksijen maskeleri ve oksijen tüpünden sağladıkları temiz havayı, sırayla kullanmaya başladı. Ancak maskeler 14 işçinin sadece 45 dakika oksijen almasına yetti. Bu süre içerisinde yardım ekipleri işçilere ulaşamayınca maalesef kaçınılmaz son geldi. Hayatını kaybeden madencilerin cesetleri üst üste bulundu. 

EĞİTİM PARASI İÇİN ÇALIŞIYORDU

Madende “15 yaşında çalışan çocuk” iddiasıyla gündeme gelen ve 19 yaşında olduğu ortaya çıkan Cemal Yıldız, toprağa verildi. Lise yıllarında güreşte il birincisi olan Yıldız’ın lisede okuduğu ve eğitim masrafını karşılamak için 1 yıldır ocağa indiği öğrenildi. Oğlunun ölüm haberiyle yıkılan anne Hatice Yıldız, "Oğlumu memlekete faydalı biri olsun diye yemedim, içmedim, büyüttüm. Madende çalışmasını istemedim. Ama ısrar edip işe girdi" diye konuştu. 

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde 13 Mayıs saat 15.00 sıralarında trafo patladı ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

PUTİN'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Kremlin'in internet sayfasında yayımlanan mektupta, Putin, yaşanan hadise nedeniyle üzüntü duyduğu, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilediği bildirdi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ: HER TÜRLÜ YARIDMA HAZIRIZ

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Soma’daki maden faciası nedeniyle yayınladığı mesajında, “Soma’da meydana gelen maden faciasıyla ilgili haberleri büyük bir üzüntüyle takip ediyoruz. Amerikan halkı adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dilerim. Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz. Gönlümüzün en derin yerinde ve düşüncelerimizdesiniz. Mümkün olan her türlü yardıma hazırız” dedi.

FÜLE ÜZÜNTÜLERİNİ İLETTİ

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili Twitter hesabı üzerinden taziye mesajı yayımladı. Füle, twitter üzerinden hem İngilizce hem Türkçe olarak taziye mesajı verdi. Stefan Füle, mesajında, “Türkiye, Soma faciasından derin üzüntü duyuyorum. Tüm ailelere taziyelerimi sunar, mağdurlara sabır dilerim” dedi.

TÜSİAD: BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Manisa Soma'daki maden faciası nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

TÜSİAD'ın mesajında şunlar ifade edildi: "Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu patlama sonunda hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama ile Türkiye çok sayıda evladını kaybetmiş, yüzlerce ailenin ocağına ateş düşmüştür. Ölüm ne madencinin alın yazısıdır ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler ivedilikle hayata geçirilmelidir."

TSK’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türk Silahlı Kuvvetleri, Soma’da maden ocağı yangınında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Dün (13 Mayıs 2014) Manisa ili Soma ilçesinde vuku bulan, milletçe hepimizin yüreğini kanatan ve acıya boğan müessif maden ocağı yangınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diler; kederli ailelerinin acısını yürekten paylaşır, kendilerine başsağlığı ve sabır temenni eder, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağ olsun. Türk Silahlı Kuvvetleri.",

TOBB BAŞKANI: HERKESİN YÜREĞİNE ATEŞ DÜŞTÜ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan bir kömür ocağında meydana gelen facianın herkesin yüreğine ateş düşürdüğünü bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, yayımladığı mesajda, yaşanan acıyı tarif etmenin güç olduğunu belirterek, "Bu felaket herkesin yüreğine ateş düşürdü. Yüksek rakamlara ulaşan can kayıplarımız ve yaralananlar ülkemizi çok derin bir üzüntüye boğdu. Soma'daki işçilerimiz ve ailelerinin yaşadığı büyük acıyı en derin hislerimle paylaşıyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun" ifadesini kullandı.

Soma ilçesinden gelen facia haberinin bütün yürekleri oraya götürdüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, çok fazla sayıda can kaybı ve yaralı bulunduğunu, bu noktada söylenecek sözlerin tükendiğini kaydetti.

Hiçbir şeyin bir insan canından daha değerli olmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları bildirdi:

"Bütün önceliğimiz bu. Ancak meydana gelen patlama ve sonrasında ortaya çıkan tablo yürek dağlayıcı. Türk iş dünyası adına hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine sabır ve metanet diliyorum."

PALANDÖKEN: SEVİNDİRİCİ HABERLERİN GELMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yaşanan felakette vefat edenler için başsağlığı mesajı yayımladı. Acılarının tarif edilemeyecek kadar büyük olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Milletimizi derinden üzen müessif kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diler, göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ediyorum. Milletimizin başı sağolsun."

BEZCİ: TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞ OLSUN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci ise yayımladığı mesajda Türkiye'ye baş sağlığı diledi. Soma'da bir maden ocağında meydana gelen yangınla başlayan talihsiz olayda, çok sayıda maden işçinin hayatını kaybettiğini ve yine çok sayıda maden işçisinin de ocakta mahsur kaldığını büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Bezci, kazanın bilançosunun çok ağır olduğunu, madencilik tarihinin en acılı günlerinden birinin yaşandığını bildirdi.

Kazada hayatını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileyen Bezci, yaralılara acil şifa diledi. Bezci, şunları kaydetti:

"Ocakta mahsur kalan işçilerin sağ salim kurtarılması diliyoruz. Kurtarma çalışmalarının sevindirici haberlerle tamamlanması için dua ediyoruz."

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür