• $8,2831
  • €10,0037
  • 482.856
  • 1427.73
08 Haziran 2013 Cumartesi

Kazdağı’ndan esen poyraz Cunda’ya düşen lezzettir

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Her yaz başında olduğu gibi bu yaz da tam sezon başlarken Ege’nin ‘ünlü’ tatil beldelerinin lezzet turuna çıkıyoruz. İlk durağımız Cunda-Ayvalık. İyi Ayvalık tostu yiyebileceğiniz adresler; taze balık ve ot konusunda yaratıcı isimler; burada ‘yerli’ olmayan işletmelerin neden tutmadığı ve daha fazlası yazıda…

Keyifli sofraların hakkının verildiği, ‘içkinin adabıyla içildiği’ yerlerden biridir Ayvalık-Cunda… Tatillerinde bu güzergâhı seçenler için, Kazdağları da bonus sayılır; asla ihmal edilmemelidir. Çünkü bu dağlar hâlâ ve ne mutlu ki tam bir oksijen deposudur. Nefis lezzetler ve harika manzarası da cabası… Yani hem gözleriniz bayram eder, hem ciğerleriniz; ağzınızın tadı da yerine gelir. Buralarda dağ tepe gezerken, yükseklerden Cunda’ya muhakkak bir selam gönderin. Bilin ki Kazdağları’ndan esen poyraz, Ayvalık ve Cunda’daki lezzetlerin kaynağıdır. O poyraz ki denizde balığı diri tutar, zeytini yağlandırır, sebzeyi-meyveyi tatlandırır. 

DÜNYANIN KİRİNİ SİLEN POYRAZ
İlk kez dedelerimizden duymuştuk, sonraları Halikarnas Balıkçısı’nda da okuduk şu sözleri, tekrarlamakta zarar yok: “Bu dünyanın kirini pasını bir Ege’nin poyrazı siler, bir de dostun merhabası…”  
Bundandır Ayvalık ve Cunda’da dostlarla oturulan masaların, yenilen yemeklerin insana iyi gelmesi. İster balık yiyin, ister ot tabağına gömülün, ister sadece mezelere takılın… Sonuç değişmez ama siz değişip güzelleşirsiniz. Bunlara bir de Ayvalık tostunu eklemek isterdim ama şimdilerde güzelini bulmak imkânsız değil ama zor. Çocukluğumun ayaküstü iki güzel lezzetinden biriydi Ayvalık tostu (diğeri de Çeşme kumrusu)… Kumruda geleneksel lezzetin (şimdilik) korunduğunu söyleyebilirim ama eski Ayvalık tostu? Ara ki bulasın…  

AYVALIK TOSTUNUN İYİSİ 
Efendim, öncelikle tost ekmeği nohut mayasıyla yapılmış olacak; ekmeğin içi-dışı margarine bulanmayacak; içine Ayvalık kelle peyniri ya da eskiden Midilli göçmenlerinin ‘lovuturi’ dedikleri kaşar peyniri konulacak. Bence sadece peynir yeter ama eğer isterseniz sadece Balıkesir ya da Gönen’in meşhur sucukları tercih edilecek; salam, sosis asla ve kat’a… Üzerine yumurta da kırılmaz. Tatlandırmak için ketçap-mayonez olmayacak, sadece salatalık turşusu ve eser miktar, ev yapımı domates salçası kullanılacak. En önemlisi de tost makinesi sık ve iyi temizlenmiş olacak. Yanında da çay ya da ayran… Haklısınız, “Önce ekmekler bozuldu”… Ancak unutmamak gerekir ki lezzet dediğiniz şey de ayrıntılarda gizlidir. Sandviç, tost, kumru deyip geçmemek gerekir.

İKİ DOĞRU ADRES
Eğer Ayvalık-Cunda klasiği olan deniz ürünlerinden farklı bir tat arar da, aklınıza Ayvalık tostu düşerse, yine de size iki adres vermek isterim. Birincisi Ayvalık Tostçular Çarşısı (“Salça mı sürüyon?” diye sormak gerek), diğeri de Cunda’daki Balıkesirli’nin Kahvesi… Balıkesirli’de ayrıca fabrikasyon olmayan dondurma ve güzel bir kahvaltı da bulabilirsiniz. Hani aklınızda olsun…   
 
REKORTMENLERİN ADASI
Türkiye’nin vergi rekortmenleri sıralamasında ön sıralarda yer alan hemen herkesin, başta Sabancı Ailesi olmak üzere, Cunda’da veya Ayvalık çevresinde gözden uzak yazlıkları, eski manastırları yenileyerek elde ettikleri evleri var. Rahmi Koç ile Ümit-Cem Boyner çiftinin Ayvalık sevgisi de malum… Ayvalık ve Cunda lokantalarında, sanayi ve finans dünyasından birçok önemli isimle, magazin dergilerinden çok ekonomi dergilerine kapak olmuş ünlüyle karşılaşabilirsiniz. Onların orada burada ‘görünmek’ gibi kaygıları olmadığından, doğa-deniz ve gerçek lezzetin peşinde Cunda’ya gelirler. 
Cunda’da da lokantalar, başta Bay Nihat olmak üzere, her sene yeniliklerle çıkar meraklılarının karşısına… Bay Nihat’ın bu yıl sürprizi, yerli küçük uskumrulardan yapılan koloridya… Bu canım lezzeti sadece Sakız Adası’nda bulurduk, şimdi kendi coğrafyamızda da yiyebiliriz. Çömlek dolması ise kabakların ahtapot, subye, karides ve midyeyle doldurulması demek. Ayrıca bu yıl ‘orkinos güveci’ ve ‘sebzeli kalamar’ da var. Bu kalamarı ‘tempura’ yöntemiyle yapıyorlar, nefis oluyor. 

“BUGÜN TAZE NE VAR?”
Malum, Nessos’un mutfağı da Murat’tan sorulur ve daima yeniliklere açıktır. Haziran’da ‘zeytinli papules’ ve ‘beyaz soslu adabeyi’nin tadına doyulmaz; hatta yanında da yatılmaz, yenir yutulur. Nessos’da ‘gemici böreği’ ahtapotla yapılır, kalamar ise çalı fasulye ile…
Deniz’de ise Süleyman Serpen Usta döktürür de döktürür… Fisiko’da her daim geleneksel Girit lezzetlerini bulabilirsiniz; organik ‘çiporta’ özellikle tavsiye edilir. Cunda’da siparişleri saymadan önce aşçılara-ustalara danışmak, “Bugün en taze ne var?” diye sormak âdettendir. Gerisi zaten şölendir… 

GURME TAŞKAHVE 
Cunda’da Taşkahve’yi bilmeyen yoktur. Çay-kahve için harika bir ortam sunar konuklarına; bu keyfi de genellikle kimse kaçırmaz. Bu yıl bir benzeri ‘Taşkahve-Gourmet’ adıyla açılacakmış; bakalım nasıl bir yer olacak?  

AYVALIK KLASİKLERİ 
Ayvalık merkezinin klasiklerine gelince… Yörük Mehmet’in oğlu tarafından işletilen Şehir Kulübü pek güzeldir; gidenlerin memnun kaldığını da duyarım. Son zamanlarda hem yemeklerinden, hem ortamından hem de konukseverliklerinden vazgeçemediğim Sızma Han’ı da unutmamalıyım. Ev yapımı kurabiyelerinin, çay ve harika manzara eşliğinde dayanılmaz olduğunu söylemeliyim.    

YERLİ OLMAYAN BATIYOR
Gelelim geçen yıl açılan, bu yıla da iddialı giren mekânlara… Başta Kürşat Ailesi’nin Ayna’sı geliyor. Dünya mutfaklarına ayna tutacak gibi de duruyor. Mavi ise balık çorbasıyla şimdiden nam salmış durumda… Geçen yıl açılan birçok işletmenin zarar ettiği için Cunda’yı terk ettiğini de biliyorum. Ayvalık’ın yerlisi olmayanın ve yerel lezzetlere dayanmayanın işi pek kolay değil. Örneğin, fasıl yapan iki meyhane tutmadı. Telemak Berberyan da, Boncuk’u Cundalı ortağına devredip İstanbul’a döndü. Bu yıl, yine yeni açılan çok mekân var... Yeni işletmecilere Ayvalık’ta lezzet çıtası hayli yüksek olduğu için titiz davranmalarını, coğrafyanın yerel ve doğal ürünlerini iyi değerlendirmelerini ve taze sunmalarını öneriyorum. Zeytinyağının iyisini sakınmamalarını da…   

PEYNİRİN İYİSİ DE BURADA
Cunda’ya gidip yoğurt yemeden, peynir almadan dönmek de olmaz. Saltık Mandırası biraz sokak içidir ama kendi ürününü kendi yapar. Keza kekikli peyniriyle ünlü Darbuka Kardeşler de meşhurdur. Cunda’daki bütün mandıraları beğenirim aslında… Bu arada tulum eskidikçe tuzunun azaldığını da unutmayın.

<p>AK Parti tarafından 'CHP yalan üretim merkezi' adıyla yayınlanarak '128 milyar dolar nerede?' tar

CHP'yi sarsan çizgi film: İlham kaynağı Muharrem İnce

Yusufeli Barajı gövde inşaatında sona gelindi

Kahramanmaraş'ta heyelan sonrası oluşan Turkuaz Göl, turizme kazandırılacak

Mudanya Yat Limanı deniz salyasıyla kaplandı