• $ 7,3631
  • € 8,7169
  • 460.112
  • 1083.83
Haber Hattı
Haber hattı
0530 708 54 54
Bip""/
Haber hattı
0530 708 54 54
Reklamı Kapat

Görmesem de Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor

Görme engelliler için Türkiye’nin en kapsamlı yemek kitabı hem Braille Alfabesi’yle hem de sesli kitap olarak basıldı. İzmir’den çıkan ve tanıtımında izleyenlerin gözlerini yaşartan ‘Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor’ adlı kitap, kalabalık bir ekibin gönüllü çalışması… 

Şefleri, aşçıları, ustaları, ev kadınlarını yemek yaparken izliyoruz. Bu durumdan da fevkalade hoşnuduz… Zaman zaman heyecanlanıyoruz, duygulanıyoruz. Ama ilk kez tanık olduğum bir şeyi, görme engelli bir kadının yemek hazırlama girişimini izlerken, gözyaşlarımı tutamadığımı bilmenizi isterim. Hayır, o zorlandığı için değil; ben onun azmine ve becerisine hayran kaldığım için… 
Olayı baştan sona kamerayla görüntüleyen arkadaşım Emin Aydoğan, çekim bittiğinde Emine Çağlayan Hanımefendi’nin ellerini öptü. Olağanüstü bir işti gerçekten… 
Güzel haberi vereyim: Türkiye’de sadece görme engelliler için hazırlanmış bir yemek kitabı var artık; adı, ‘Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor’.
Bugüne kadar yediği yemeği görmeyip önce kokusuyla algılamış, tanımlamış insanlar için hazırlanmış özel bir kitap. Aslında ‘körlük’ ve ‘lezzet’ arasında, görenler açısından enteresan ilişkiler var. Örneğin, şarap değerlendirmelerinde mutlaka ‘kör tadım’ yapılır. Şişelerin üzeri kapatılır, markayı görmeden şarapların tadına bakılır ve sonra da değerlendirme yapılır. 
Biliniyor ama yeniden yazalım: Son yıllarda farklı bir deneyim de yaşatılıyor. Paris’te ve Londra’da ‘Dans le Noir’ adıyla açılan restoranlar hâlâ ilgi görüyor. Birkaç yıldır İstanbul Beyoğlu’nda da tamamen karanlıkta servis verilen bir lokanta var. 
ROTARYENLERİN PROJESİ
‘Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor’ kitabının hazırlanması, görme engellilere armağan edilmesi, bir Rotary projesi... Çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu Rotary camiasında, kadın üyeler ve üye olmayan eşler el ele verip gerçekleştirmişler bu projeyi... Merkezi İzmir’de olan Türkiye Görme Özürlüler Kütüphanesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Rotaryen Şafak Özpoyraz ile bu yıl bölgede başkanlık yapan Güneş Ertaş’ın eşi Figen Ertaş, bir grup özverili hanımla el ele verip böyle şahane bir çalışmaya imza atmışlar. 
Amaç görme özürlü kadınların (ve mutfağa meraklı erkeklerin) yaşama sevincini yükseltmek… Mutfağa girip yemek yapan insanların geriliminin azaldığı kesin; özellikle kullanılan malzemeler bir bir doğranıyorsa… Ama mutfağa görmeyen bir insan giriyorsa ne olacak? İşte bu kitap öncelikle onların işini kolaylaştırmak için hazırlanmış. Örneğin, mutfaktaki alet-edevatın kullanılması konusunda Şef Emre Akkor, özel bir öneriler listesi hazırlamış. Daha önce de bu amaçla hazırlanmış sesli kitaplar var; ama dokunarak okuyabilecekleri yani Braille Alfabesi’yle yazılmış bu boyutta bir yemek kitabı yok. 


İşin başını çeken Figen Ertaş, hikâyeyi şöyle özetliyor: “Kitap projesini duyan görme engellilerin ne kadar heyecanlandığını hissedince, daha ilk günden hedefimizi belirledik: 100 tarif, 100 kitap, 1.000 CD... İhtiyaç halinde CD’ler daha da çoğaltılabilir. 100 tariften oluşan bu kitap, hem kabartma olarak basıldı hem de seslendirilerek CD formatında hazırlandı. Şu anda dağıtımı gerçekleşiyor. Adana Belediye Kütüphanesi’nden bile kitap isteği aldık. Kitabı oluştururken ünlü şeflerden, diyetisyenlerden tarif istedik. Değerli Şef Ömür Akkor, bütün tarifler için standart ölçüler geliştirdi ve tarifleri görme engellilere uygun üslupla yazarak kitaba son şeklini verdi.” 
Kitapta yer alan 100 yemek tarifi, çorbalar, et, balık, makarna ve tatlılar olarak ana başlıklar altında toplanmış. Yemeklerin besin değerleri ve sağlığa uygunluğu konusunda, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Sedef Nehir El yardımcı olmuş. Ve ortaya müthiş bir iş çıkmış. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.  

Göğsümüzü kabartan zeytinyağları
Dünyanın en ciddi zeytinyağı yarışması olarak kabul edilen New York’taki Best Olive Oils yarışmasında Türkiye’den kabul edilen 4 yağ da başarılı sonuçlarla dönüyor. Yarışmaya katılan 658 yağın yüzde 58’inin kusurlu bulunup sadece 283 yağın kabul edildiği bu yarışmada Kuzey Ege’nin zeytin ağaçlarından üretilen yağlar bizi şaşırtmayarak hedefe ulaştı. 
Geçen cuma akşamı sonuçlanan yarışmada Edremit tipi ağaçlarla ‘Organik’ dalında yarışan Prof. Yahya Laleli’nin hassas yoğunluklu yağı altın madalyaya ulaşırken, geçen yıllarda Türkiye’nin ‘zeytinyağı prensesi’ ilan edilen Selin Ertür, orta yoğunluklu yağı ve Edremit tipi ağaçtan gelen Narlıköy’de ürettiği özel yağı iki gümüş madalya kazandı. Ayvalık tipi ağaçların yağıyla yarışan Osmanlı Gurme de gümüş madalya kazanan yağcımız oldu.
“Neden Türkiye’nin pazardaki büyük oyuncuları değil de, daha az tanınan yağlar başarıya ulaşıyor?” diye sorabilirsiniz. Hemen açıklayayım, çünkü bu tür yarışmalara katılabilecek yağı hazırlamak asla büyük firmaların işi değil, Yunanistan ve İtalya’dan da altın ve gümüş madalya kazanan kişi ve kuruluşlara baktığımızda onlar da küçük işletmeler. Türkiye pazarının büyük üreticilerinin yağları da son derece başarılı yağlar ama bu türden yarışmaların istediği ‘gurmece ayrıntılar’ bambaşka. Zaten madalya kazanan yağların çok küçük bir bölümü iç piyasaya veriliyor, çoğu da ihraç ediliyor. Dünyada hangi yağın başarılı olduğunu merak ediyorsanız, http://www.bestoliveoils.com/2013-results/ adresli linke bakabilirsiniz…

60 saniyede gündem

60 saniyede gündem

Manisa'da raylara giren tır, ikiye ayrıldı

Manisa'da raylara giren tır, ikiye ayrıldı

7,5 milyon yıllık kaplumbağa ve fil dişi fosiline kuyumcu titizliğ

7,5 milyon yıllık kaplumbağa ve fil dişi fosiline kuyumcu titizliği

Niğde'de güneşte kurutulan domatesler 6 ülkeye ihraç ediliyor

Niğde'de güneşte kurutulan domatesler 6 ülkeye ihraç ediliyor