Yeni turizm trendimiz Göbeklitepe…
Dünyanın zirvesine oturdu bile…
Hem de en eski tapınak olarak bilinen İngiltere’de bulunan Stonehenge’nin tacını da elinden alarak!
Bu da demek oluyor ki; dünya tarihi hooop baştan bir kez daha yazılacak.
Çünkü insanlık tarihinin en eski yerleşim yerinin inşa edildiği bölge burası.
Düşünün buzul çağından hemen sonra, insanların henüz avcı toplayıcı olarak yaşadığı dönemde başlayan bir tarihten bahsediliyor. Çok heyecan verici değil mi?
Zaten başlı başına bir kültür şehri olan Şanlıurfa bir kez daha dünyaya adını duyurdu.
Tıpkı Göbeklitepe’de olduğu gibi Türkiye’nin birçok yerinde henüz bilmediğimiz keşfedilmeyi bekleyen, daha ne kadar, nice kültür mirası vardır, zaman gösterecek.
SEN DE GİTME TARÇIN
Tarçın sever misiniz?
Ben çok severim.
Özellikle kış aylarında adeta şifa dağıtan bitki türü…
Düşünsenize mis gibi sıcacık bir salepin üzerinde…
Ya da bir keşkülle lezzetini… Ya da şeker yerine kullanabildiğimiz bir dolu faydası var diye bilirdik.
Bilirdik diyorum; çünkü elimizde neredeyse bir
o kalmıştı bozulmadı dediğimiz, nihayet ona da olanlar olmuş…
Efendim tarçın normalde elde edilirken kabukları çıkarılıyor ve sonra kurumaya bırakılıyor, devamında içindeki bir ince kısım daha var ve o da çıkarılıyor ve kumarin denen bir madde burada daha az bulunuyor.
Ne var ki şu anda ülkemizde bulunan tarçın, ağırlıklı olarak Vietnam ve Endonezya’dan geliyor ve dış kabuğu kazınmış olarak geldiğinden kumarin adlı madde çok fazla bulunuyormuş.
Finalde de fazla tüketildiğinde beyin kanamasına yol açabiliyormuş.
Ben uzmanların yalancısıyım ve edindiğim bu bilgiyide yine de dikkatli olmak adına sizlerle paylaşmak istedim.
Ve bir kez daha yerli
malı Türk’ün malı deyiminin gerçekliği ve güzelliği geldi aklıma…