Meyan Kökü Faydaları, Zararları, Nasıl Kullanılır ve İçilir?
Halk arasında tatlı kök, boyam, piyam, biyam gibi isimler ile adlandırılan meyan kökü, dünya genelinde yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde daha çok Anadolu topraklarında yetiştirilen bu bitki, Doğu illerimizde daha fazla bilinir. İşte Lila, mor çiçekleri bulunan meyan kökü hakkında detaylar
Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?
Meyan kökü faydaları fazla olan bir bitkidir. Genel olarak meyan kökü yararlarıaşağıdaki şekilde maddelendirilebilir.
2/34
Bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle kış aylarında salgın hastalıklardan korur.
3/34
Ateş düşürücü, idrar söktürücüözelliği vardır.
4/34
Kabıza iyi gelir, sindirim sistemini güçlendirir.
5/34
Siroz gibi akciğer hastalıklarına karşı fayda sağlar.
6/34
Akne, sivilce, sedef hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
7/34
Tansiyonu dengeler.
8/34
Mide ülserine karşı koruyuculuğu vardır.
9/34
Kışın sıkça karşılaşılan soğuk algınlığı, grip, bronşit, nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarına karşı etkilidir.
10/34
Vücuttaki çıban ve yaraları iyileştirir.
11/34
Dalak, böbrek karaciğere fayda sağlar.
12/34
Rahatlatıcı bir etkisi vardır.
13/34
Ağızda çıkan yaralara karşı iyileştirici etkisi vardır.
14/34
Adet dönemi ve menepoz döneminde yaşanan sıkıntılar için kullanılabilir.
15/34
Kolon ve meme kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
16/34
Meyan kökü cildin daha parlak, daha sağlıklı olmasını sağlar.
17/34
Meyan kökü saçın daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
18/34
Egzame ve sedef gibi cilt hastalıklarının çözümü içn kullanılabilir.
19/34
Meyan Kökü Zararları Var Mıdır?
Her şifalı bitkinin yararı olduğu kadar zararının da olduğu bilinmeli. Dozunu aştığınızda meyan kökünün de zararlarına maruz kalabilirsiniz. Meyan kökü fazla tüketildiğinde eklemlerde ve yüzde ödeme neden olabilir.
20/34
Bunun yanında vücutta potasyum kaybına da neden olabilir. Tansiyon yükselmesi, vücutta sıvı birikmesi ve böbrek rahatsızlığına yol açması da meyan kökünün fazla kullanımından kaynaklanan zararlardandır.
21/34
Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü kurutularak ya da taze olarak kullanılabilir. İşlenmesi ve hazırlanmasına göre meyan köküşekeri ya da meyan kökü tozu olarak isimlendirilebilir.
22/34
Meyan kökü balgam söktürücü olarak tek başına kullanılabilir. Balgam söktürücü olarak 3 kere 1 gram olarak meyan kökü tozu yutulabilir.
23/34
Gastrit ve mide ülseri için günde 20-25 gram meyan köküçiğnenerek tedavi sağlanabilir. Yine benzer şekilde mide ülseri ya da gastrit sorunları için 30 gram meyan kökü tozu ve 1 tatlı kaşığı ketenotunu kullanabilirsiniz.
24/34
Bu iki malzemeyi, 1 litre suda 20 dakika kaynatın. Elde ettiğiniz bu sıvıdan günde 3 bardak içilebilirsiniz.
25/34
Meyan Kökü Nasıl İçilir?
Meyan kökünün faydalarından yararlanmak için en fazla çayı tüketilir. Bu çayı hazırlamak için aktarlarda bulunan meyan kökünden satın alınabilir.
26/34
Meyan kökü çayıiçin gerekli malzemeler; 3 su bardağı su ve 3 tatlı kaşığı meyan köküdür. Çay için su ve meyan kökünü bir kap içine alın. 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan karışımı daha sonra süzüp ılık olarak tüketebilirsiniz.
27/34
Meyan köküçayını aç karnına ya da tok karnına tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu çayı tüketirken günde 2 bardaktan daha fazla tüketilmemesi gerekir.
28/34
Öğlen yemeklerinden ve akşam yemeklerinden sonra meyan köküçayını tüketebilirsiniz. Meyan köküçayıözellikle mide ve sindirim sistemi için pozitif etkisi olan doğal bitki çaylarından birisidir.
29/34
Yetişkinlerin tüketmesi daha uygundur. Hamile ya da düzenli ilaç kullanmak zorunda olanların doktor kontrolünde alması uygundur.
30/34
Meyan kökü doğal olsa da düzenli kullanımından önce mutlaka doktor önerisi gereklidir.
31/34
Doktorun uygun gördüğü durumlarda meyan köküçayı tüketilebilir. Aksi halde zararlarına maruz kalınabilir.
32/34
Meyan köküçayı tükettikten sonra her hangi bir sağlık sorunu meydana geldiğinde vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekir. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi de yine dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli noktadır.