• $32,316
  • 35,0708
  • 2279.02
  • 9016.92
8 Haziran 2013 Cumartesi 15:36 | Son Güncelleme:

Uzmanlardan SBS yorumları

Uzmanlardan SBS yorumları

Uğur Dershaneleri uzmanları, bugün yapılan SBS sınav sorularıyla ilgili görüşlerini bildirdi. Uzmanların görüşü, soru tarzlarının değiştiği ve geçmiş yıllardaki sorulara göre daha zor olduğu yönünde.

Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl ki sınavda bazı bölümlerde, soru tarzının değiştiğini ve bu sene görsel ağırlıktaki sorulara daha az yer verildiğini görmekteyiz. Özellikle Türkçe, Matematik ve İngilizce sorularının geçmiş yıllardaki soru tarzına oranla daha zor ve yapılandırmacı eğitime uzak olduğu gözlenmiştir. Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler sorularının ise geçen yıllardaki sorulara benzer ve kolay olduğu, yapılandırmacı sisteme ve kazanımlara uygun olduğu görülmüştür.  

Uğur Dershaneleri SBS Bölüm Başkanları tarafından yapılan sorularla ilgili yorumlar ise şu şekilde;

SBS Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı: “Genel olarak müfredata uygun bir sınavdı. Soru tarzı olarak senaryolaştırma, grafik, resim gibi unsurlar yapılandırmacı eğitimin bir parçasıdır. Yapılandırmacı eğitimin parçalarından olan görselliğe –tablolaştırmayı saymazsak-  2012 SBS’de hiç yer verilmemişti. Ancak 2013 SBS’de 4 soruda görsellik kullanılmış, bir soruda tablo içine alarak anlaşırlık güçlendirilmiştir. Soru dağılımı: Son dört yıldaki soru dağılımı ile tamamen aynıdır. Aynı kazanımlar sorgulanmıştır. 2009, 2010, 2011 yılında noktalama işaretleri sorulmuş ve hepsinde virgül (,) ile noktalı virgül (;) sorulmuştu. Sadece geçmiş yıllardaki soruları bile çözen bir öğrenci A kitapçığı 23. Soruyu doğru yanıtlardı. Zorluk derecesi: A kitapçığı 13,15. Sorular çok zor; A kit.6, 8, 12, 20 ve 23. Sorular ise ayırt edici niteliktedir.”

SBS Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker: “Matematik testi kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. 6 ve 7. Sınıflara ait kazanımların da bilinmesini gerektiren sorular vardır. Zorluk derecesi yüksek olan soru sayısı geçmiş yıllara göre oldukça fazladır. Geçmiş yıllarda zorluk derecesi yüksek 1 ya da 2 soru varken bu yıl 5 adet soru yöneltilmiştir. Soruların bazısı, göreceli olarak kolay olmasına rağmen çözüm aşamasında kalabalık işlemler yapmayı gerektirmektedir. Dolayısıyla birçok öğrenci kalabalık işlemlerden dolayı hata yapmış olabilir. Geçmiş yıllarda oldukça kolay şekilde sorulan bazı konularla ilgili bu yıl oldukça zor sorular yöneltilmiştir. Örneğin Dönüşüm Geometrisi, Eşitsizlik Problemleri, Üçgenler ve Elemanları, Eğim. Özellikle Dönüşüm Geometrisi sorusunda olduğu gibi bazı sorularda istenen şeyin anlaşılması zaman alıyor. Daha sade ve öğrencilerin anlayacağı bir dil kullanılmalıdır. Sorulardan bazıları sarmal yapıdan dolayı 6 ve 7. Sınıf konularıyla iç içe. Ancak bazı sorular, bir kısmı 7.sınıf devamında da 8.sınıf bilgisi gerektiren donanımlara sahip. 

Yanıtı “Kenar orta dikme” olan A grubundaki 15. Soru, üst düzey teorik bilgi gerektiren bir soru. Özellikle 1. Öncül öğrencilerde kafa karışıklıklarına neden olacak bir durum oluşturmaktadır. Testin kolay sorularından biri olarak değerlendirilebilecek olan “Üçgende çevre uzunluğu” ile ilgili A grubu 1.soruda, öğrencilerin birçoğu üçgenin kenar uzunluklarını tam sayı olarak almalarından kaynaklı, güçlü çeldirici A seçeneğine gitme olasılığı çok yüksektir.”

SBS Fen ve Teknoloji Bölümü Başkanı Aslan Ayhan: “ Sınav sorularının konulara göre dağılımı beklenildiği gibi olmuştur. Soruların tamamı müfredata ve kazanımlara uygundur. Düzenli olarak ders çalışan bir öğrenci soruların çoğunu doğru olarak yanıtlamıştır. Dolayısıyla fen bölümünün kolay olduğu söylenebilir. Sınavda ayırt edici sorular da bulunmaktadır. Örneğin madde-ısı ve solunumla ilgili sorulan sorular ayırt edici olmuştur.”

SBS Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya: “2013 SBS soruları Milli Eğitim Bakanlığı’nın kazanımlarına ve ders kitabına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınav soruları, daha önceki yıllardaki SBS sorularının kalıpları ile benzer özelliktedir. Geçmiş yılların sınav sorularını çözen öğrenciler, bu soruları da rahatlıkla çözebilirlerdi. Örneğin A kitapçığında 11. Sorunun kalıbı, şıkları ve yanıtı 2009 SBS’deki Dış Politika sorusu ile aynıdır. Sorular genel olarak, okuduğunu anlama, yorumlama, paragraftan çıkarımda bulunma şeklinde hazırlanmıştır. Daha önceki yıllardan farklı olarak bu sene, son 3 üniteden soruların ağırlıklı olduğunu görmekteyiz. Yine Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinden 4 adet soru çıkmıştır. Daha önceki yıllara göre bugün uygulanan SBS’nin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.”

İngilizce Bölüm Başkanı Nesrin Girgin: “İngilizce soruları; Bu yıl uygulanan sınavda İngilizce soruları genel olarak öğrencinin okuduğunu anlama yetisine dayanmaktadır. Çok zor bir sınav değildir. Ancak öğrenci uzun cevaplı sorularla karşılaştığı için ilk etapta zorlanmış olabilir.

Sınav ünite bazında tüm konuların kelime ve kalıplarını içermektedir. Öğrencinin anlamını bilemeyeceği yabancı kelime ve müfredat dışı herhangi bir konu sorulmamıştır. Görsele dayalı sadece bir soru bulunmaktadır. Doğrudan gramer bilgisi ölçen sorular yoktur. Gramer bilgisi paragraf ve cümle içerisinde sınanmıştır. Dolayısıyla kelime ve kalıpları iyi öğrenip kullanabilen öğrenciler bu sınavda başarılı olmuşlardır. Geçen yıl yapılan SBS ‘nin soru tarzları ile örtüşmektedir.”

Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, “Orta Öğretime Geçiş Sistemi’nin (OGES) puan oluşumunda % 50 etkisi olan  SBS bugün uygulandı. Puan oluşumunun diğer %50’ sini ise öğrencinin 6.,7.ve 8. sınıfta aldığı yıl sonu başarı puanları oluşturacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasına yaklaşık bir ay var. Bu süreçte öğrenci ve velilerin seçecekleri okulları araştırmaları tercih döneminde sağlıklı karar vermeleri açısından faydalı olacaktır. Öğrencilerimizin sınav sonucu ne olursa olsun ellerinden geleni yaptıkları unutulmamalı ve güzel bir tatil dönemini hak ettikleri bilinmelidir.”

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak