• $32,3667
  • 35,0888
  • 2325.09
  • 9126.91
28 Haziran 2016 Salı 09:17 | Son Güncelleme:

Yeni dönem iki ülkenin hayrına olur

Yeni dönem iki ülkenin hayrına olur

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesi yolunda adımlar atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e gönderdiği mektuba ilişkin, “Mevcut durumu bir an önce geride bırakarak ilişkilerimizi süratle normalleştireceğimize inanıyorum” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde esnaf ve vatandaşlarla iftarda bir araya geldi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Biz ne esnafımızı ihmal edip orta direğe bel verdireceğiz ne de tek bir Mehmedimizin boşuna can vermesine müsaade edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
YARDIMLAR ULAŞACAK

Türkiye-İsrail arasındaki mutabakat ile Gazze’ye her türlü yardımın ulaştırılacağını ifade eden Erdoğan, “Gıda, sağlık, konut gibi temel ihtiyaçlara kadar her alanda Gazze’ye Türkiye aracılığıyla yardım ulaştırılabilecek. Bu bayram öncesi 14 bin tonluk gemiyle gıda, giyim eşyası, ayakkabı bu tür şeyleri inşallah Mersin’den yola çıkmak suretiyle Gazze’ye ulaştıracağız” dedi. 

İLİŞKİLER NORMALEŞECEK

Rusya ile yaşanan uçak krizinin yol açtığı olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik adımlar attıklarına dikkati çeken Erdoğan, “Rusya ile ilişkilerimizi yeniden geliştirme konusunda gönderdiğim mektupla vardığımız mutabakatın her iki ülkenin de hayrına olacağına inanıyorum” dedi. Erdoğan, mevcut durumu bir an önce geride bırakarak ilişkilerimizi süratle normalleştireceğimize inandığını söyledi. Anayasa’ya aykırı hiçbir fiilimiz söz konusu değildir diyen Erdoğan, “ Bununla birlikte mevcut durumun Anayasa’da tarif edildiğini söyleyebilmek de çok mümkün değildir. Aynı siyasi gelenekten geldiğimiz bir hükümet iş başında bulunduğu için, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yarın farklı anlayışlarda bir cumhurbaşkanı ve hükümetin iş başına gelmesi durumunda işler bu kadar kolay yürümeyecektir” dedi. Parlamenter demokrasiyle gelinen yerin belli olduğunu belirten Erdoğan, bu patinajın aşılması gerektiğini belirtti.

ERDOĞAN VE PUTİN TELEFONDA GÖRÜŞECEK

Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çarşamba veya perşembe günü telefonla görüşeceğini söyledi. Yıldırım, olay keşke olmasaydı diyoruz. Üzüntümüzü belirttik dedi.

AİLESİNİ TÜRK KABUL EDİYORUZ

Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ölen Rus pilotun cenaze işleri Türk-Rus ilişkilerine uygun seviyede yapıldı. Bir kez daha hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine baş sağlığı diliyorum ve üzüntülerimi iletiyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Acılarını dindirmek için her türlü inisiyatife hazırız” dediği aktarıldı. 

ÇAVUŞOĞLU SOÇİ'YE GİDİYOR

Moskova, Soçi’de 1 Temmuz’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün toplantısı için Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na davet göndermişti. Erdoğan’ın gönderdiği mektuptan sonra Çavuşoğlu’nun da Soçi’deki KEİ zirvesine katılma kararı aldı. Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı Lavrov’la görüşme yapması öngörülüyor.

RUSYA BİZİM STRATEJİK ORTAĞIMIZ

Erdoğan ayrıca Rusya’yı, “bir dost ve stratejik ortak” olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da iki tarafın da ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık olduğunu duyurdu. Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektupta, Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu belirtti. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi