• $32,3711
  • 35,0447
  • 2325.42
  • 9090.36
3 Ağustos 2013 Cumartesi 11:03 | Son Güncelleme:

YAŞ'a sivil irade damgası! İşte yeni komuta kademesi

YAŞ'a sivil irade damgası! İşte yeni komuta kademesi

Bol sürprizli YAŞ’ta askeri teamüller tarih oldu. İki yıl sonra Genelkurmay Başkanı olması beklenen Bekir Kalyoncu emekli edildi. Yeni aday, Kara Kuvvetleri’ne atanan Hulusi Akar.

Şura’da komuta kademesi tamamen değişti. G. Kurmay Başkanı Necdet Özel 2015’e kadar görevde... Yeni komutanlar: Org. Hulusi Akar (Kara), Org. Akın Öztürk (Hava), Ora. Bülent Bostanoğlu (Deniz), Org. Servet Yörük (Jandarma)... 

En önemli sürpriz, Ergenekon’da adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı öne sürülen Org. Bekir Kalyoncu’nun Kara’ya terfi beklerken emekli edilmesi oldu. Balyoz’da yargılanan Taşdeler ve Balanlı ile birlikte tüm tutuklu komutanlar emekli edildi. 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na korgenerallikten orgeneralliğe bu yıl yükseltilen Akın Öztürk getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Recep Bülent Bostanoğlu getirildi. Koramiral rütbesinden oramiralliğe yükseltilen Bostanoğulu, Bilgel’in yerine görevlendirildi.

Kalyoncu’nun yerine EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük getirildi. 

TEAMÜL BOZULDU

Kuvvet komutanları atamasında teamül bozuldu. Son dönemde Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atama yapılırken bu yılki YAŞ toplantılarında gelenek değiştirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi beklenen Orgeneral Bekir Kalyoncu emekliye ayrıldı. Kalyoncu’nun ataması sürpriz bir şekilde yapılmazken, Kara Kuvvetleri’ne Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Böylece Orgeneral Akar’ın da 2 yıl sonra görev süresi dolacak olan Genelkurmay Başkanı Orgenerela Necdet Özel’in yerine Genelkurmay Başkanı olmasını yolu açıldı.

Kalyoncu’yu YAŞ’ın sivil kanadının istemediği toplantılar öncesinde de dile getiriliyordu. Nisan ayında Türkiye’nin parçalanmaya gittiğini yönelik bir sözü gazetelerde yer almıştı. Bu sözün yeni olmadığı 2012 yılı Jandarma Genel Komutanlığı faaliyet raporunda yer alan bir söz olduğu ifade edilmesine rağmen sivil kanadın Kalyoncu ile çalışmak istemediği ifade ediliyordu. Kalyoncu 4 yıllık orgenerallik süresi dolduğu için emekliye ayrıldı.

HAVADA SÜRPRİZ

Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten’in yerine de sürpriz bir isim geldi. Korgenerallikten Orgeneralliğe yükseltilen Akın Öztürk kuvvet komutanı oldu. Öztürk’ten daha kıdemli olan Abidin Ünal’ın orgeneralliğe yükseltilerek kuvvet komutanı olması beklenirken, Ünal’a bir yıllık temdit (bekleme) uygulaması yapıldı. Böylece korgenerallikte kaldı. 

ORGENERALLER ARASINDA NÖBET DEĞİŞİMİ

YAŞ’ta alınan kararlarda şu sonuçlar çıktı:

1.      Ordu Komutanı Orgeneral yalçın Ataman Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. Böylece Harp Akademileri yeniden orgenerallik seviyesine yükseltilmiş oldu. Ataman’dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı’na ise, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi.  Turmuş’un yerine de Korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Milli Savunma Bakanlığı müsteşarı Ümit Dündar 3. Ordu Komutanı oldu.

2. Orgeneral Servet Yörük’üan Jandarma Genel Komutanlığı’na atanması nedeniyle boşalan Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na orgeneralliğe terfi ettirilen Salih Zeki Çolak atandı. 

3. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın sürpriz bir şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesinin ardından Orgeneralliğe terfi ettirilen Genelkurmay İstihbarat Başkanı Yaşar Güler de Akar’ın yerine atanmış oldu. 

4. Orgeneral Galip Mendi ise 2. Ordu Komutanlığı’ndaki görevini sürdürecek.

YAŞ’TAN AÇIKLAMA 

YAŞ’tan yapılan açıklama şu şekilde oldu:

1.   Yüksek Askerî Şûra; 03 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.

2.   30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; (34) general ve amiral bir üst rütbeye, (50) albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; (33) general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.

3.   Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.

4.   Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. 

5.   Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.

TAM LİSTE ATAMALAR

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı