• $32,3723
  • 35,0936
  • 2325.11
  • 9079.97
26 Ekim 2014 Pazar 01:45 | Son Güncelleme:

PYD‘nin mantalitesi bu tezgâha yetmez

PYD‘nin mantalitesi bu tezgâha yetmez

Erdoğan, spekülasyonları ortadan kaldırmak için Obama’ya yaptığı teklifi açtı, PYD’nin Kürtleri düşünmediğini söyledi: Peşmergeyi istemiyorlar. ÖSO’nun teklifinde de farklı adım attılar. Oyun içinde oyun. Bu tuzağı, tezgâhı kuran muhtemelen başka bir mantık.

ABD’nin “IŞİD, Kobani’yi alırsa koalisyona karşı zafer kazandım diye düşünür” mantığının yersizliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Bu çok tehlikeli bir yaklaşım. Aynı şeyi İdlib için, Rakka için niye düşünmediniz. Irak’ın 3’te 1’ini işgal etti. Niye vurmadınız” dedi. 

VEDAT BİLGİN - ESTONYA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya ve Estonya’ya yaptığı ziyaretlerin dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kobani meselesinin iç yüzü ve  Çözüm Süreci gibi Türkiye’nin öncelikli gündem maddeleriyle ilgili önemli açıklamalar yapan Erdoğan, şu mesajları verdi: 

-  Ortadoğu’da nasıl bir sıkıntı var? Türkiye fedakârlık yapıyor ama sanki savunma psikolojisine itiliyor.
Öncelikle çok ciddi bir dezenformasyon var. Maalesef ülkemizdeki bazı medya organları da dâhil olmak üzere, konuşanlar, başlık atanlar bunu yapabiliyor. Örneğin, Sayın Obama ile yaptığımız görüşmeden sonra birçok uydurma haber ve yorumlar yapıldı. Görüşmeler esnasında Obama’ya söylediğim şuydu: PYD’ye yapılacak olan bu yardımları tasvip etmemiz mümkün değil. Çünkü PYD, PKK ile eş bir terör örgütüdür. Obama’nın görüşmeden sonra Kobani’ye silah, mühimmat indirmiş olmaları gerçekten tasvip edilmez. Bu silahların bir kısmı PYD’nin eline düşerken bir kısmı da IŞİD’in eline düştü. Bütün bunlar ortadayken Kobani ABD için niçin bu kadar stratejik? Eğer stratejik ise bizim için öyle olması lazım. Çünkü burası bizim sınırımızda. Bu konuda bana verilebilen bir cevap da yok. Bana söylenen tek bir şey var: “Eğer Kobani düşerse IŞİD, ‘Bak ben Amerika’ya karşı koalisyon güçlerine karşı büyük bir zafer kazandım’ edasıyla dolaşacak.” Ben de Obama’ya ısrarla şunu söyledim: “Bakın şu anda Kobani boş, 200 bin insan ülkemde. Onlara ev sahipliğini biz yapıyoruz.”  

PYD’Yİ ESAD DESTEKLİYORDU

- Salih Müslim’in bir demeci var: “Kimse bizi Suriye’deki rejimle savaştıramaz.” Bunu açıkça söylüyor.
Zaten PYD’nin önceki destekçisi kimdi, rejimdi. Daha sonra PYD ile arayı açtı. Ondan sonra belli bir süre de aynı zamanda IŞİD’i de destekledi. Kendileri PYD’ye silah yardımı yaptıklarını açıkladılar biliyorsunuz. Bu arada Obama ile yaptığım görüşmede, “Ben bu gece hemen Barzani ile görüşürüm, kendilerinden Peşmergeleri gönderme işinin hızlandırılmasını isterim” dedim. Gece bu görüşmeyi yaptık. Obama’nın verdiği cevap şuydu: ‘Kobani’dekiler 2-3 gün bile dayanamazlar. Ellerinde herhangi bir silah mühimmat kalmadı.” Dedim ki Obama’ya, “Biz kendi üzerimizden oraya peşmergelerin geçişini sağlayacağız.’ Tabii oradakilerin hesapları farklı. Neydi hadise? PYD, Peşmerge’yi istemiyor. Oraya gelirse, Kobani’ye hâkim olur diye. Yani, Kürt’müş, Arap’mış, Türk’müş o mesele değil. PYD, oraya Peşmerge’nin gelmesi durumunda oyununun bozulacağını düşünüyor. Tezgah bozulacak.  
Sayın Obama’ya “Birinci derecede tercihimiz, Hür Suriye Ordusu’dur ve Hür Suriye Ordusu ile de görüşürüz” dedim. Ve nitekim her iki tarafla yapılan görüşmelerde, Kuzey Irak Yerel Yönetimi kabul etti. Hedef neydi?

BUNU SÖYLEMEK ZORUNDAYIM

Spekülasyonların ortadan kalkması için bunları söylemek zorundayım: Hedef 2 bin kadar Peşmerge’nin gelmesiydi. İlk etapta 500 göndereceklerdi fakat sonra PYD bu sayının 155’e inmesini istedi. Hatta 155’i de istemediler. “Bize ağır silah gönderin” dediler. Tabii, Kuzey Irak yönetimi dedi ki, “Hayır, biz silahı size göndermeyiz. Biz kendi elemanlarımızla bu silahları göndeririz, tekrar onlarla da alırız.” Peki biz ne yaptık? Biz, bunun kontrolümüzde gireceğini esasa bağladık. Bu arada Hür Suriye Ordusu’ndan da olumlu cevap geldi. Onlar da bin 300 kişiyi göndermeyi kabul ettiler. Çok enterasandır; PYD önce bu bin 300 kişiyi kabul etmeme noktasındaydı. Fakat sonra kabul etme konumunda kaldı. Fakat burada da yine farklı bir adım attı. O da şu: “Biz onlara ayrı bir cephe açalım.” Oyun içerisinde oyun. Fakat bir hesap karşısında, tabii oyun bozuluyor. Şunun üzerinde bizim iyi düşünmemiz lazım: Bu tuzağı veya bu tezgahı kuran muhtemelen başka bir mantık var. PYD’nin mantalitesinin bu kadar güçlü olduğunu düşünmüyorum. 

Nedir efendim bu?
Muhtemelen daha üst bir akıl var. Şimdi oradaki bu gelişme bunları rahatsız ederken olay farklı. “Sizin için stratejik mi?” Söylenmiyor. Ne deniyor? “IŞİD burayı düşürdüğü anda ben koalisyon güçlerine karşı bir zafer kazanmış olacağım” diyebilir. Bu çok tehlikeli yaklaşım. Peki aynı şeyi İdlib, Rakka düştüğünde niye düşünmüyorsunuz? IŞİD oraları da işgal etti. Oralarda niye vurmadınız IŞİD’i? Aynı şekilde Irak’ın üçte biri de malum IŞİD’in işgali altında, orada niye bunları vurmadınız? Erbil’e 30, 40 kilometre yaklaştıkları zaman Erbil giderse, orada da ağırlıklı Kürtler var. Erbil giderse ne olur bu hal, niye bu soruyu sormuyorsunuz? 

RAKAMI ÖSO İFADE ETTİ 

- Kobani neden aniden bu denli önemli hale geldi. Neden müdahale gündeme geldi hemen?
Bunu konuşmak için biraz erken. Onun için şu anda konuşmamayı yeğliyorum. Ama, sınırlarımızda oynanan oyun sıradan rastgele bir oyun değil. Niye çünkü, bin 295 kilometrede bu oyun oynanıyor. Bunlar yeni başlamadı. Biz bunları Esed’e söylerken, o zaman Esed biliyorsunuz, Kürtleri daha tanımıyordu. O zaman ben ona şunu söylüyordum, aramızda muhabbetin olduğu zamanlarda, “Bunlar senin vatandaşın. Bu topraklarda yaşıyorlar, vatandaşlığa kabul edin ver bunlara pasaportunu. Biz o zaman Kürtlerin hakkını böyle savunduk. Şimdi diyor ki (PYD tarafı) “Kürtlerin haklarımızı Erdoğan hiçbir zaman savunmadı.” Biz Suriyeli Kürtler için siyasi af istedik. Bizim ricamız neticesinde birçok siyasi tutuklu serbest bırakıldı o zaman. 

PKK BARIŞ OLSUN İSTEMİYOR

- Kobani’ye koridordan, bin 300 Özgür Suriye Ordusu mensubunun geçeceği netleşti mi? ÖSO “Böyle bir anlaşmamız yok” diye açıklama yaptı.
Hayır, tam aksine, bin 300 rakamını Özgür Suriye Ordusu yetkilileri ifade etti. En yetkili ağızdan, bizim de yetkili arkadaşlarımıza bildirdiler. Şu anda Özgür Suriye Ordusu’nun attığı bu adım birçok tuzağı da bozuyor. Onun için ben bunu çok hayırlı bir adım olarak görüyorum. PYD’nin tezgâhını, tuzağını bozacak.  

Son PKK eylemleri ve barış sürecine yönelik saldırılar bu büyük oyunun içinde mi?
Hepsi bunların içinde. Çözüm Süreci’nin özellikle engellenme gayretleri de bu işin içinde. Tabii, PKK bir defa Türkiye’de barışı istemiyor. PKK’nın uzantısı olan siyasi parti de barışı istemiyor. Daha yeni Kağızman’da gittiler, ciddi bir baraj inşaatında iş makinelerini yaktılar. Hakkari’de yapılan havalimanından bir Kürt vatandaşım olarak oradaki insanlar istifade etmeyecek mi? Birinci derecede onlar istifade edecek. Sen Kürt’e hizmet gitmesini istemiyorsun yahu. Enerji hatları kuruluyor onu istemiyorsun. Bu üretilen enerjiden sen aydınlanacaksın, karanlıkta mı yatmak istiyorsun arkadaş. Bunların Kürtleri düşünmek diye bir derdi yok. Bunların derdi, bu ülkeyi kendi içinde karıştırmak, barış ortamından bu ülkeyi tamamen, gerilim, kavga ortamına, kaos ortamına sürüklemek. 11 yıldır bunu başaramadı. Çok rahatsızlar. 

ABD, Türkiye’nin tezlerine eskiye oranla daha mı yakın yoksa daha mı uzak?  
Bana göre ABD hâlâ orta noktada. Sadece yani, uçuşa yasak bölge dediğimiz bölgenin ilanıyla alakalı dahi kesin bir adım atmış değil. Güvenli Bölge konusunda “Tartışılabilir” diyor. Üçüncüsü Eğit-Donat’da adım attı gibi. Ben gökten uçaklarla atılan silahların Eğit Donat tanımı içerisine girdiğini kabul etmiyorum, böyle bir şey yok. ‘Eğitmeden donattır’ bu. O da kimi donattığı da belli değil. Dolayısıyla burada yapılanın şu anda rejime de beklentilerimiz istikametinde olumlu tesiri yoktur.  
 

'2014 final yılı olacak' çok yanlış

- Çözüm Süreci’nde HDP kanadı yol haritasının kendilerine verilmediğini, kamuoyuna açıklanmadığını söylüyor. Bu doğru mu? Süreç için 2015 final yılı olacak mı?  
Bunlar matematik değil, sosyal olaylardır. Sosyal olaylarda böyle iki kere iki dört diye bir şey olmaz. Bu bir süreçtir, süreç devam eder. Ne zamana kadar? Çözüme kadar devam eder. Yani ben burada da, 2015 final yılı olacak gibi yaklaşımları çok çok yanlış buluyorum. Bu noktada her an finaldir, her an bir başlangıçtır. Bunun böyle bilinmesi lazım. Yol haritası zaten yayınlandı. Hatta buna yönelik biliyorsunuz 6 maddelik yasal düzenleme de çıktı. 

Şansölye'ye PKK'yla ilgili belge verdim 

-  Almanya’nın PKK konusundaki tavrı hakkındaki değerlendirmeleriniz?
PKK konusunda Şansölye’ye belgeler verdim. Ve kendisinin bana ifadesidir: “Bunlar hakkında açtırdığımız 4 bin dava var.” Ve biliyorsunuz bölücü terör örgütünün şu anda ciddi manada yerleştiği yerlerden bir tanesi Almanya’dır. Kendilerine söylediğimiz zaman bunu; “Kontrolümüz altındadır” diyorlar. Geçiştiriyorlar. Mesela Cardiff’te Nato Zirvesi’nde, yine onlar da silah yardımı yapacaklarını söyledikleri zaman ben de kendilerine şöyle dedim: “Bu silahların yarın IŞİD’in eline geçmeyeceğini kim garanti edebilir. 

Hep söylüyoruz ilk tercihimiz deport edilmesi 

- Obama ile Fethullah Gülen’in iadesini konuşmuştunuz, bu konuda bir ilerleme sağlandı mı?
Bunu kendilerine ve gelen temsilcilerine, Başkan’a, Biden’a, Kerry’ye. Ticaret bakanlarına devamlı söylüyoruz. Aynı şekilde CIA yetkilileri ile istihbarat örgütümüzün görüşmeleri devam ediyor. Yani “Bunu ya deport edin ya bize iade edin.” Ama birinci derecede deport edilmesini istiyoruz. Bunu söylüyoruz. Bir yeşil kart meselesi var, bu kartın ağırlığını kaybetmesi meselesi var. Bunu bize gerekçe gösteriyorlar. Tabii ki bu halen devam eden bir süreçtir. Neticesi ileride ortaya çıkacaktır.

Yeter ki bir parti kursunlar

- MGK’da Paralel Yapı ile ilgili ciddi kararlar alınabileceğini söylediniz. Bunlardan biri de kırmızı kitaba girmesi. Bunun yanı sıra Paralel Yapı’nın yeni bir parti kurma yolunda adım attığı söyleniyor. Nasıl değerlendiriyor sunuz? 
Bu gündemi o gün görüşeceğiz. Şu anda 70’i aşkın parti var. Keşke bunlar da böyle bir parti kurmuş olsalar, bundan çok çok mutlu oluruz. Çünkü herkes nerede olduğunu, kilosunu, boyunu, posunu görmüş olur. Bu bakımdan çok çok isabetli olur.  

- Parti kurarlarsa legaliteye mi çıkmış olurlar?
Tabii o çok önemli. Bu şeyleri teşvik etmekte fayda var, yeter ki bir an önce kursunlar.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür