• $32,3263
  • 35,09
  • 2282.05
  • 8991.78
11 Ağustos 2014 Pazartesi 01:45 | Son Güncelleme:

‘Muhtar bile olamaz‘dan cumhurbaşkanlığına

‘Muhtar bile olamaz‘dan cumhurbaşkanlığına

Üniversiteye alınmadı, 'Muhtar bile olamaz' denildi, seçime girmesi yasaklandı...

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

15 yıl önce cezaevine girerken binler arkasından 'Bu şarkı burada bitmez' diye haykırıyordu... 'O şarkı bitmedi', Türkiye, Erdoğan'ı 49'unda Başbakanlık koltuğuna oturttu. Milletin lideri, 'emaneti' zirveye taşıdı. Türkiye'yi bölgesel güce dönüştürdü. İşte Kasımpaşa'da başlayıp Çankaya'ya uzanan 'usta' işi başarı öyküsü.

HAKKI KURBAN - ANKARA 

CUMHURUN lideri sonunda Köşk'te. 1999 yılında Kırklareni'nde cezaevine girerken "Muhtar bile olamaz" denilen Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık'tan sonra 'Cumhur'un Başkanı' da oldu. Erdoğan, artık Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı. İlk kez halk tarafından yapılan seçimlerde tarih yazan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde de yeni dönem başlattı. 12 yılda ülkede büyük bir dönüşüm başlatan Erdoğan, bu kez Yeni Türkiye'nin 'sessiz devrimleri'ni artık Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirecek. İşte Erdoğan'ın hayat serüveni ve Türkiye'ye yaşattığı dönüşüm: 

1954 - OKUL HARÇLIĞINI ÇIKARDI

26 Şubat'ta Kasımpaşa'da doğdu. Rizeli Ahmet Erdoğan ile Tenzile Erdoğan'ın oğluydu. Kasımpaşa'daki Piyalepaşa İlkokulu'nda eğitim hayatına başlayan Erdoğan, daha o yıllarda okul harçlığını çıkarmak için su ve simit satıyordu. 

1971 - İMAM HATİPLİ FUTBOLCU

İstanbul İmam-Hatip Lisesi'ni yatılı kazandı. Amatör ligdeki Camialtı Spor Kulübü'nde futbol oynadı. Şiirden, atletizme her alanda vardı. 1971'de Milli Türk Talebe Birliği'ne girişi, yeni adımların kapısını araladı.  

Politikada 'üst lige'

1973 - İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu ama üniversiteye girişte sıkıntılarla karşılaştı. Bu engeli aşmak için fark derslerini vererek, Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'ne girdi. Aynı dönem, İETT Spor Kulübü'ne transfer oldu.

1976 - İHTİLALLE GELEN KESİNTİ 

Hayatında bu yıl ayrı bir anlam kazandı. Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı'na getirildi. Aynı yıl 22 yaşındayken MSP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı seçildi. 1980 askeri darbesi, pekçok insan gibi, onun da planlarını alt üst etti. Siyasetteki görevlerine ara vermek zorunda kalırken, 16 senelik futbol hayatına da nokta koydu. Darbeden bir yıl sonra üniversiteyi bitirip özel sektörde yöneticilik yapmaya başlayan Erdoğan, 1982 yılında İstanbul Hasdal 77. Piyade Alayı'nda askerliğini tamamladı. 

1978 - HAYATINDA YENİ DÖNEM 

Eğitimden siyasete, ticaretten sosyal hayata kadar farklı kulvarlarda yol alan Erdoğan, 1977'de bir konferansta tanıştığı Emine Hanım'la bir yıl sonra 4 Temmuz'da evlendi. Ahmet Burak, Necmettin Bilal, Esra ve Sümeyye adlarında dört çocuğu oldu.  

1983 - 31 YAŞINDA İL BAŞKANI 

Refah Partisi'nin kurulmasıyla siyasete yeniden geri döndü. Bir yıl sonra RP Beyoğlu İlçe Başkanı, bir yıl sonra da İstanbul İl Başkanı ve MKYK Üyesi oldu. 31 yaşında Türkiye'nin en büyük kentinde il başkanıydı. 

1997 - KOLTUK DARBESİ

2.5 milyar dolar borçla devraldığı belediyede yatırıma yöneldi. Çevre sorunlarını hızla çözerek, Türkiye'nin vitrinine çıktı. Ne var ki, 12 Aralık 1997'de Siirt'te okuduğu şiir, siyasi yaşamına büyük sekte vurdu. Hapis cezasına mahkûm edildi, başkanlık görevine son verildi.  

1989 - İSTANBUL'DA DÖNÜŞÜM

Partisinin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı yapıldı. Partisi rekor oy aldı. Ancak şaibe karıştığı iddia edilen seçimleri kazanamadı. İki yıl sonraki 1991 genel seçimlerinde bu kez İstanbul'dan milletvekili adayı gösterildi. Seçilmesine karşın, tercihli oy sistemi nedeniyle mazbatası geri alındı. Bu süreci tersine çeviren ise 27 Mart 1994 yerel seçimleriydi. Erdoğan bu kez partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildi. Yarışı kazandığında, 40 yaşında Türkiye'nin en büyük şehrini yönetmeye başlıyordu. 

VE AK PARTİ KURULUYOR... 

24 Mart'ta Kırklareli Pınarhisar'daki cezaevine giderken, binlerce kişi tarafından uğurlanan Erdoğan için kalabalık "Bu şarkı burada bitmez" diyordu. Buna karşın, gazeteler, 'Artık muhtar bile olamaz' manşetleri attı. 24 Temmuz 1999'da tahliye olduğunda 'Erdemliler Hareketi'ni başlattı. Abdullah Gül ve arkadaşlarıyla birlikte farklı bir yapılanmanın içine girdi. 14 Ağustos 2001 günü kurulan AK Parti, hem onun, hem Türkiye'nin kaderini yeniden çiziyordu. 

2002 - BU, MİLLETİN HAK ARAMA MÜCADELESİ

Gördüğü ilgi, 3 Kasım seçimlerinde sandığa yansıdı. Ancak, son dakika kararıyla milletvekili adaylığı düşürüldü. Seçime girmesi yasaklandı. Bu karar da Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının önüne geçemedi. "Bu, benim şahsi hikâyem olmaktan çıkmıştır. Artık bu hikaye milletimizin hak arama mücadelesidir" sözleri akıllara kazındı. Erdoğan'ın partisi, seçimlerde Anadolu ihtilali yaptı.   

2003 - ARDI ARDINA REFORMLAR 

Mevzuatta yapılan değişiklik sonrası 9 Mart 2003'te gerçekleştirilen Siirt yenileme seçiminde oyların yüzde 85'ini alarak Meclis'e girdi. 15 Mart 2003'te, 49 yaşındayken 59'uncu Hükümetin başbakanı olarak görevi Abdullah Gül'den devraldı. Ekonomik krizden çıkmaya çabalayan Türkiye, döneminde rekor üstüne rekorlar kırdı, reform süreçleri birbirini izledi.

2007 - SANDIKTA ZAFERLER 

Erdoğan bliderliğindeki AK Parti, sandık yarışlarında büyük başarı kazandı. Bugüne kadar yapılan 3 genel, 3 yerel seçim ve 2 referandumdaki oy oranları siyasi tarihe geçti. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde yüzde 34.5 oy oranıyla tek başına iktidar olan AK Parti, 22 Temmuz 2007'de yüzde 46.6 oya ulaştı. 12 Haziran 2012'de ise oran bu kez 49.8'di. Erdoğan, üç genel seçimde de oyunu artırmayı başardı. 
AK Parti, 28 Mart 2004 yerel seçiminde yüzde 40.2, 29 Mart 2009 yerel seçiminde yüzde 38.6 ve son olarak da 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerden 45.5 oy aldı. 2007 ve 2010 referandumları sandık zaferlerini perçinledi. 

Ne e-bildiri ne Gezi geri adım attırdı

Erdoğan, siyasi hayatı boyunca en büyük mücadelelerden birini 'vesayet'e karşı verdi. Ergenekon, Balyoz gibi girişimler engellendi. Nisan 2007'de Cumhuriyet Mitingleri'yle başlayan, 27 Nisan'daki e-bildiriyle devam eden ve 367 kararıyla doruğa çıkan baskılara karşı duruş, Tayyip Erdoğan'ı halk nezdinde daha da büyüttü. 

KAPATMA DAVASI AÇILDI 

Bu süreçte AK Parti hakkında kapatma davası dahi açıldı. Ancak o girişim de başarıya ulaşmadı. 2013'ün yaz aylarında başlayan Gezi olayları süreci, 17 ve 25 Aralık'ta yolsuzluk iddiasıyla başlatılan hükümete darbe operasyonları, Erdoğan ve kurmaylarını yıldırmadı. 

Dünyaya One minute

İtibarı artan Türkiye'nin uluslararası camiada da sesi yükseldi. Başbakanlığı döneminde 5 kıtada 93 ülkeye 309 kez gidip Türkiye'nin tezlerini anlatan Erdoğan'ın, 2009 Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı'na karşı 'One minute' çıkışı 'kurulu düzene rest' olarak yorumlandı. 

KÖŞK'TE HEDEF: 2023

Dünyanın, 'yeni Türkiye'nin mimarı' olarak tanıdığı Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilerek yeni dönemin yol haritasını da çizdi. 'Başkanlık sistemi' ve 'yeni Anayasa', Yeni Türkiye"nin öncelikleri arasında. 2023 hedefleri, paralel yapıyla mücadele, çözüm sürecinin sonuca ulaşması, Erdoğan'ın Köşk'teki önceliklerinden sadece birkaçı.

2.5 MiLYONLUK TARiHi MiTiNG

Köşk seçimleri kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlarla buluştu. İstanbul Maltepe'yi 'sallayan' 2.5 milyon kişi Erdoğan'ın liderliğindeki Yeni Türkiye'yi selamladı.

'SESSiZ DEVRiM'LE 12 YILDA ADIM ADIM YENi TÜRKiYE 

Silahlar sustu, anadil özgür kaldı

Erdoğan'ın 'sessiz devrim' olarak nitelendirdiği demokratik değişim ve dönüşüm süreci ayata 
geçirildi. 12 yılda Türkiye'yi farklı bir noktaya taşıdı:  

- OHAL ve DGM'ler kaldırıldı. 
- Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi başlatıldı. Silahlar susturuldu. 
- Darbe dönemlerinde vatandaşlıktan çıkarılanlara hakları iade edildi. 
- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi imkanı getirildi. 
- Darbelere dayanaklık eden TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesi değişti, EMASYA Protokolü kaldırıldı. 
- YAŞ kararlarına yargı yolu açıldı. 
- Ölüm cezası tamamen kaldırıldı. 
- Azınlıkların mülkleri iade edildi. 
- HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştirildi, bu organlar çoğulcu bir yapıya kavuşturuldu. 
- Farklı dil, lehçelerde eğitim ve yayın başlatıldı. TRT Şeş kuruldu.
- Cezaevlerindekiler yakınlarıyla anadilleriyle konuşabilir hale geldi. 
- Öğrenci Andı zorunluluğu ve Milli Güvenlik dersleri kaldırıldı. 
- Devlet ve SSK hastaneleri tek çatıda toplandı. Herkese istediği hastaneye gitme imkanı getirildi. 
- Sağlık karnesi uygulaması kalktı.
- AB sürecinde yeni dönem başladı. 2005'ten itibaren AB ile tam üyelik müzakereleri başladı. Dünyanın üçte biriyle vizeler tamamen kalktı.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak