• $32,3547
  • 35,4037
  • 2322.48
  • 9079.97
24 Ağustos 2016 Çarşamba 22:31 | Son Güncelleme:

Fırat'ın batısına milli kalkan operasyonu

Fırat'ın batısına milli kalkan operasyonu

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti, dün Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla 'Fırat Kalkanı' adı verilen harekat başlattı. Harekat kapsamında Cerablus'ta 4 köy DAEŞ'in elinden alındı.  

Türk Silahlı Kuvvetleri dün sabah 04.00'te Suriye'nin Halep'e baplı Cerablus'taki DAEŞ hedeflerine yönelik operasyon başlattı. "Fırat Kalkanı" adı verilen operasyon kapsamında tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldı. Atışların devam ettiği, havada bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu öğrenildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tank birliklerinin Suriye sınırından içeri girdi. 

OPERASYONUN AMACI 

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. 

SINIRINDAN İÇERİ GİRİLDİ 

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen harekat kapsamında tank birlikleri Suriye sınırından içeri girdi. Halen süren harekatla hudut güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek verilmesi amaçlanıyor. 
 

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA 

Başbakanlık'tan, TSK'nın Cerablus'a başlattığı askeri harekata ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türkiye'ye saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi amaçlanıyor" denildi. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü??'nden saat 05.11'de gelen SMS'te operasyona ilişkin ilk detaylar ve DAEŞ'a karşı sınır ötesi operasyon başlamıştır bilgisi paylaşıldı.

12 HEDEF VURULDU 

Saat 04.00'te başlayan harekatta Cerablus'taki DAEŞ hedefleri savaş uçakları, tank ve obüs topları ile çok namlulu roketatarlar ile 1.45 dakika boyunca ateş altına alındı. 63 hedefe 224 top atışı
yapıldı. Ardından Türk savaş uçakları Cerablus'ta DAEŞ hedeflerini bombaladı. Askeri kaynaklar Cerablus ve Keklice'deki 12 hedeften 12'sinin tam isabetle vurulduğunu duyurdu. 

CERABLUS SORUMLUSU ÖLDÜRÜLDÜ

Cerablus'a düzenlenen Fırat Kalkanı operasyonunda, şu ana kadar 46 DAEŞ teröristinin öldürüldüğü belirtildi. Cerablus'a yakın bir bölgede terör örgütü DAEŞ'in tuzak olarak bıraktığı 4 bombalı araç imha edildi. DAEŞ'in Cerablus sorumlusu Ebu Hasf el-Şami, ÖSO ve Türk askeri tarafından yapılan operasyonda öldürüldü.

Emri başkomutan verdi 

TSK unsurlarının, dün sabaha karşı Suriye'nin Cerablus bölgesine başlattığı "Fırat Kalkanı" adlı askeri harekat, tamamen milli imkanlarla gerçekleştirildi. Operasyon öncesi ve operasyon sürecinde, ABD ve DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyondaki ülkeler ile Rusya'dan, hiç bir destek talep edilmedi ve alınmadı. Suriye sınır hattımızda "açık tehlike" noktasına gelen tehdide karşı başlatılan "Fırat Kalkanı" harekatı, tümüyle Milli Ordumuzun kabiliyeti ile gerçekleşti. 

KARARI 20 AğUSTOSTA ALINDI 

Uluslararası hukuktan kaynaklanan "meşru savunma" hakkı kapsamında düzenlenen operasyona ilişkin kara, 20 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında İstanbul Huber Köşkü'nde yapılan Güvenlik Zirvesi'nde alındı.  
 
Kısa sürede tüm hazırlıklarını tamamlayan TSK unsurları sınır hattında beklemeye başladı. Harekat emri, DAEŞ'in önceki gün Karkamış'ı hedef alan füze ve havan topu atışlarının ardından, Başkomutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. 

AMALLA 

Türkiye, operasyonla ilgili istihbarat, planlanma ile kara ve hava unsurlarına varana kadar harekatın her adımını milli imkanlarla tek başına attı. Operasyon öncesi ve sürecinde, ABD ve koalisyon ülkeleri ile Rusya'dan hiç bir talepte bulunulmadı ve destek alınmadı.

Harekat kararı Huber'de alındı

4 KOY DAES'TEN KURTARILDI

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları bölgenin 3 kilometre içine girdi. Keklice köyünü zırhlı birlikler eşliğinde DAEŞ'ten aldı. İlerleyişini sürdüren ÖSO'nun Tel Şair, Elvaniye ve Göğüncük köylerini de ele geçirdiği aktarıldı. ÖSO güçlerinin zırhlı birlikler eşliğinde Cerablus merkezine doğru hareket etmesi bekleniyor. Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinin karşısındaki askeri birlikler de DAEŞ mevzilerini aralıklarla ateş altına alındı. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ise El Rai (Çobanbey) kasabasına bayrak diktiği görüldü. 

YPG GERi ÇEKiLDi 

ÖSO akşam saatlerinde Cerablus ilçe merkezine girdi. Operasyon kapsamında da 46 DAEŞ militanı öldürüldü. Hızla 
ilerleyen birlikler Cerablus merkezinin girişine ulaştı. Akşam saatlerinde ise ÖSO birlikleri Cerablus ilçe merkezine 
girdi. YPG Sözcüsü Redur Xelil,  Fırat'ın doğusuna çekileceklerini duyurdu.

UÇAKLAR 'VUR' EMRiYLE KALKIYOR

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde bulunan 2 filoda görevli 8 uçağın 24 saat aralıksız olarak 4'er saat şeklinde sürekli olarak bölgeyi kontrolde tutup, hedefleri vurduğu belirtildi. Hava harekatında Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde görevli toplam 24 savaş uçağının vardiyalı olarak görev yaptığı bildirildi. İzinde olan pilotların da göreve çağrıldığını belirten, pilotların gördükleri her türlü tehlikeye karşı yetkilendirildikleri ve 'Vur' emriyle
havalandıklarını söyledi. 

İNCİRLİK'TE HAREKETLİLİK 

DAEŞ'e karşı 5 ülkeden koalisyon uçaklarının bulunduğu Adana'daki İncirlik Üssü'nde bugün 06.00-08.00 saatleri arasında yoğun bir hava trafiği görüldü. Suriye'deki hedeflerin karadan vurulması sırasında İncirlik Hava Üssü'nden havalanan savaş uçakları Suriye yönüne doğru uçuş yaptı. 

KARKAMIŞ’A GiRiŞ-ÇIKIŞ YASAK 

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü DAEŞ'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış’a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. 

SAHRA HASTANESi KURULDU 

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi’ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü. 

Suriye'de 'Hilal' Taktiği

'Hilal Taktiği'ni uygulayarak ilerleyen Türk ordusu ve ÖSO, 12 saatte Cerablus'u terör örgütü IŞİD'den temizledi. Suriye içine giren Türk askeri sayısının da 200’den fazla olduğu öğrenildi. Öte yandan; Suriye'ye giren Türk ordusu, terör örgütlerine karşı 'Hilal Taktiği'ni kullanarak ilerledi. 

SÜREKLi NÖBETTE

Operasyonda,TSK’ya bağlı  tank ve topçu, istihkâm, muharebe, insansız hava araçları da dahil F16’lar yer aldı. Operasyon devam ettiği sürede 2 F-16 uçağı sürekli olarak havada hazır tutuldu. 

Karargâhtan izledile

Operasyonu, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Ümit Dündar, Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nden, tüm kuvvet komutanları ise kendi karargahlarındaki harekat merkezlerinden yönetti ve takip ettiler. Gelişmeler dakika dakika, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile paylaşıldı. 

ZEKAi PAŞA GÖREV BAŞINDA 

TSK’nın Cerablus bölgesine başlattığı askeri harekatı sahada ise, 15 Temmuz darbe girişiminin kaderini değiştiren Özel Kuvvetler Komutanı Korg. Zekai Aksakallı yönetiyor. Özel Kuvvetlere bağlı unsurlar, uçak ve toplar aracılığıyla yapılan bombardımanların ardından, iş makineleri ile bölgede oluşturulan boşluklardan içeri girerken, bordo berelilerin başında Korgeneral Aksakallı’nın bulunduğu bildirildi. 

SADECE BiLGi PAYLAŞILDI 

Harekat hazırlıklarının başlatılması emri de, zirveye katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi. Zirvenin ardından Ankara, başta ABD olmak üzere, İncirlik Üssü'nde konuşlu koalisyon ülkeleri ile Rusya ve İran'a, yakın süreçte TSK'nın Cerablus'a yönelik harekat başlatacağı bilgisini paylaştı. Ancak bu temaslarda, operasyona ilişkin bir tarih verilmedi. 

Dakika dakika dev temizlik

-  04.00 - Sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı.
- 04.05 - Daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinalarıyla geçitler açılmaya başlandı.
-  05.45 - Topçu ve ÇNRA atışları sona erdi.
- 06.08 - İlk hava harekatı icra edildi.
- 07.00 - TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi.
- 07.30 - KEKLİCE ve CERABLUS bölgesinde tespit edilen hedeflere F-16'lar hedefleri vurdu.
- 07.50 - Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedef tam isabetle vuruldu. 
- 3.51'de, Kilis'in karşısındaki DAEŞ hedefleri de obüslerle vurulmaya başlandı. 
- 14.16'da Doğan Haber Ajansı (DHA), Keklice Köyü'nün ardından Kıvırcık Köyü'nün de ÖSO'nun denetimine geçtiğini duyurdu. 

Türkmenlerle omuz omuza 

Suriye'ye giren Türk tanklarını ilk karşılayanlar Türkmen birlikler oldu. Cerablus harekatına katılan Sultan Murat Tugayı, Türk askerlerini karşılayarak desteklerini gösterdi. Sultan Murat Tugayları, Türk tanklarının öncülüğünde gerçekleşen kara operasyonunda önemli bir rol üstelenecek.Askerlerin kollarındaki bantlarda dikkat çekti. Kırmızı bantlı birlikler ÖSO'ya ait birlikleri, maviler ise Türkmen birliklerini temsil ediyor. 

Yaralı muhalifler tedavi ediliyor

Havan topu mermisiyle yaralanan ÖSO mensubu Mahmut Kunefeti (27), Abdulaziz Fatma (22) ve Mustafa Sindam (28), askerler tarafından sınıra getirildi. Yaralılar, sınırda hazır bekletilen 112 Acil Servis ekiplerince Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. 

Cerablus'a tank takviyesi 

Fırat Kalkanı askeri harekatın ardından bölgeye tank takviyesi yapılıyor. İstanbul'da bulunan birliklerinden çıkan 14 A-4 leopar tipi askeri tank ve 1 kurtarıcı aracı, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde trene yüklendi. Demiryolu ile Gaziantep'e gidecek olan tankların, daha sonra Cerablus'a gönderildiği öğrenildi. 

Dünya harekatı böyle duyurdu 

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Cerablus kentine başlatılan askeri harekatı ajanslar son dakika gelişmesiyle duyurdu. Reuters sabah 05:35'te Türk Ordusu ve koalisyon güçlerinin Suriye'nin Türkiye sınırındaki DAEŞ unsurlarına yönelik bir askeri operasyon gerçekleştirdiği bilgisini son dakika olarak geçti.  

TÜRKİYE CERABLUS'TA

Amerikan New York Times gazetesi ise 'Türk ordusu Suriye’de DAEŞ’i süpürmek için operasyon başlattı' ifadelerini kullandı. Rus haber ajansları, harekatla ilgili görseller de internet medyasında sıcak gelişme başlığı altında aktarıldı. Al Jazeera English de ana sayfadan gördüğü haberde 'Türkiye Cerablus'ta DAEŞ'e saldırıya katılıyor' başlığını attı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı
Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür