• $32,3773
  • 35,096
  • 2325.97
  • 9094.31
31 Ekim 2014 Cuma 16:41 | Son Güncelleme:

En büyük katkıyı Fransa‘dan bekliyoruz

En büyük katkıyı Fransa‘dan bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransız uluslararası ilişkiler enstitüsünde konuştu.

"AB'DE EN BÜYÜK KATKIYI FRANSA'DAN BEKLİYORUZ"

Karşılıklı yatırımlar konusunda iyi bir seviyedeyiz. Şu anda Türkiye'de 1150 civarında Fransız şirketi faaliyet gösteriyor. Fransa'da yaşayan 610 bin civarı Türk vatandaşı var. Türkler Fransa'da 4. büyük göçmen grubunu oluşturuyorlar. Vatandaşlarımız Fransa adına büyük başarılara imza atıyorlar. İlişkilerimizin mevcudun çok çok ötesinde olması gerekmektedir. Türkiye ile Fransa asırlık ilişkilerini önyargılara feda etmeyecek kadar büyük devlet vizyonuna sahip ülkelerdir. Biz büyük devlet vizyonumuzu her zaman muhafaza ettik. AB sürecinde en büyük katkıyı beklediğimiz ülkelerin başında Fransa geliyor.

"2 KAVRAM BENİ ÇOK RAHATSIZ EDİYOR"
 
Siz değerli aydınlarla görüşürken bunun altını önemle çiziyorum. Dünya savunma sistemleri arasına yerleşen 2 kavram beni çok rahatsız ediyor. Bunlar Konvansiyonel ve kimyasal silahlar. Bunlar özellikle karşımıza Suriye'de çıktı. Suriye'de kimyasal silahla ölenlerin sayısı binlerle ifade edildi. Ama konvansiyonel silahlarla ölenlerin sayısı üzülerek söylüyorum 300 bin kişi. Yani kimyasal silahla öldürülürse suç, konvansiyonel silahla öldürülürse suç değil, mantık bu mu? Neticesi ölüm olan ne olursa olsun bunun yasaklanması gerekir. Burada bir katliam var. Dünyanın burada ayrımı çok dikkatli yapması lazım. Burada devlet terörü estiriliyor.
 
"IŞİD'LE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
 
IŞİD terör örgütüdür. Mısır'da, Ukrayna'da bugün oluşan manzarayı önceden görmek çok da zor değildi. AB'nin yeterince insiyatif almadığını görüyoruz. Türkiye'nin Suriye'den kabul ettiği mülteci sayısı 1 milyon 600 kişi. Ama Avrupa yaklaşık 2oo bin kişiyi kabul etti. Biz sadece Kobani'den bir hafta içinde 200 bin kişi kabul ettik. Şu anda onlara biz bakıyoruz. Bizim mültecileri için harcadığımız rakam şu anda 4 milyar dolara yaklaştı. Bize dışardan gelen destek 200 milyon dolar. Biz desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Çıkıyor şimdi birileri Türkiye IŞİD'e destek verdiğini söylüyor. Türkiye'nin asla IŞİD gibi bir terör örgütüne destek verme yanlışı olmamıştır. Biz terörün ne olduğunu gayet iyi biliriz. Bizim mücadelemiz IŞİD'le aynı şekilde devam edecek.

"PYD BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
 
Kobani neden stratejik bir durumdadır, bunun üzerinde bir durmak gerekir. Kaldı ki bugün Kobani'yi bombalayanlar, koalisyon güçleri -dost acı söyler bunu söylemek zorundayım- diğer bütün ülkeler vurulurken sesi çıkmadı. Onlar için Kobani'nin stratejik önemi ne? 200 bin insan zaten oradan çıkmış durumda, şu anda orada boş bir Kobani var. Dediler ki biz PYD'ye silah yardımı yapacağız, ben de dedim ki yanlış yaparsınız çünkü PYD bir terör örgütüdür. Bakın ne oldu gönderdikleri silahlar IŞİD'in eline geçti. Uygulanan çifte standar sona ermediği sürece tahribat devam edecektir Avrupa da bundan nasibini alacaktır.

Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- Irak ve Suriye konusunda İran ve Türkiye işbirliği başarısını gösterebilseydi Batı'ya hiçbir iş düşmeyebilirdi
- İran'ın Suriye'de de mezhebi taassup içinde olduğunu görüyoruz
- İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara'yı vurmasıyla Türkiye gibi bir dostunu kaybetti
- Gazze'ye ambargonun kalkmasını beklerken Gazze vurulmaya başlandı. Gazze, Filistin insanlık dramı yaşıyor
- Gazze ve Filistin açık hava hapishanesidir. Bizim İsrail halkıyla değil ama İsrail yönetimiyle sorunumuz var.
- Şu anki İsrail anlayışıyla barışık olmamız mümkün değil.
- Mısır'da demokrasi mücadelesinde %52 oyla başkan seçilen Mursi'yi, savunma bakanı yaptığı Sisi darbeyle indirdi.
- Mısır konusunda Batı'nın darbeden yana olduğunu görüyorum. Demokrasi diyorsak bunu duruşumuzla da vereceğiz.
IŞİD denen terör örgütü buralarda muvaffak olamaz. Biz çekildikten sonra binayı işgal ettiler. Şimdi buralarda kazanacak olan Suriye ve Irak halkıdır. İleride de yine buralarda temas kurmak istiyoruz.
- Öncelikle Fransız medyasının Türkiye karşıtı tavrı? Peşmerge'nin Türkiye'den geçmesi. Biz Peşmerge'nin Türkiye'den geçmesi için çaba sarf ediyoruz. Özgür Suriye Ordusu'nun da Türkiye'den geçmesi için çaba gösteriyoruz. Peşmergeler davullu zurnalı geldiler. Urfa'da biz karşıladık. Bu akşam itibariyle Erbil'den haber bekliyorlar. Aldıkları konvensiyonel silahların uygun olup olmadığı haberini bekliyorlar. Batı medyasına neden bu sözleri söylediğimi anlayın. Yok Türkiye Peşmerge'ye Özgür Suriye Ordusu'na izin vermiyor diye yalan haber yapanlara cevabımız olsun.
- NATO ülkesi bir ülkenin nasıl izin vereceği bellidir. Bazılarına da izin vermiş durumdayız. Bundan sonraki süreçlerde de nasıl olacak bunu da arkadaşlarımız görüşüyor. Afganistan'da kararlı destek misyonunda ABD, Almanya, İtalya ve Türkiye kalacak ve 2 yıl daha görev yapacak.
- İslamın reforma ihtiyacı yok. Öyle konular vardır ki, islam konusunda söz söyleyecek kişiler kalkar konuşur. Burada atılacak adımlar atılır. İslamı kalkıp reforme edecek derken bir şeylere de izin vermeyiz.
Tüm yabancı yatırımcıları Türkiye'ye bekliyoruz. 11 yıldır da bunu söylüyoruz. 6 teşvik bölgesi açtık. Arazi, vergi daha birçok kolaylık sağlıyoruz. Yeter ki küresel sermaye gelsin.
- Atatürk Orman Çiftliğiyle ilgili bir soru vardı. Şu anki kullanılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü Gazi Mustafa Kemal'in hizmet verdiği yer değildir. Yeni yaptığımız yere geçerken Başbakanımızı benim hizmet verdiğimiz yeri vereceğiz. Pembe Köşkü de bir müze haline getireceğiz. Pembe Köşkü daha anlamlı hale getireceğiz.
Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı da ihtiyaçlara cevap vermediği için yaptık. Yeni Türkiye dediğimiz miras. Biz Selçuklu, Osmanlı bakiyesi üzerine kurulmuş bir ülkeyiz. Bu yüzden de bu mimariden faydalandık.
- Nükleer konusunda Rusya'yla bir adım attık. Sinop Akkuyu'da da Fransa'yla beraber dört ülke ortak hareket edeceğiz.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi