• $32,4176
  • 35,0143
  • 2324.87
  • 9079.97
4 Mart 2015 Çarşamba 01:20 | Son Güncelleme:

Eksiği var fazlası yok

Eksiği var fazlası yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan aralarında AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu'nun da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Murat KELKİTLİOĞLU

Suudi Arabistan Kralı ile Suriye konusunda mutabakata vardıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç siyasetin en sıcak gündemini değerlendirdi: İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı inceledim. Eksiği var, fazlası yok. 

İki günlük Suudi Arabistan gezisini tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ortadoğu eksenli geçen görüşmede Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman’ın kendisine Sisi’den mesaj iletmediğini söyledi. Mısır’da binlerce siyasinin mahkum olduğunu ifade eden Erdoğan, iç güvenlik paketi hakkında “Yasa tasarısını inceledim. Eksiği var, fazlası yok" diye konuştu.

BARIŞMAMIZI İSTİYORLAR 

Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin Mısır’da üst düzey barışmamızı istiyorlar diyen Erdoğan şunları söyledi:  “Mısır konusunda şu anda öyle bir şeye ihtiyaç yok. Biz, hassasiyetlerimizi paylaştık, paylaşıyoruz.  Onlar da bunun zaten farkındalar. Hassasiyetlerimizi biliyorlar. Mısır’da üst düzeyde barışmamızı tabii ki istiyorlar. Bunu tabii ki arzu ediyorlar ama ısrarları yok. İşin en güzel yanı, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin Mısır’dan bağımsız olarak değerlendirilmesi. Mısır dediğimizde de iki şeyi birbirinden ayırmamız lazım: Üst yönetim başka bir şey, Mısır halkı başka bir şey. Bizim Mısır halkıyla en ufak bir sorunumuz yok. Bütün derdimiz Ortadoğu’da ve İslam dünyasında, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin çok daha güçlü bir zemine oturtulması ve bu şekilde de geleceğe yürümektir. Örneğin Suriye ile ilgili bölge noktasında güvenli bölge noktasında aynı şeyleri düşündüklerini ifade ettiler. Eğit-donat noktasında da öyle. Buna benzer konularda işbirliği yapabileceğimize yönelik irade beyanı bizleri gerçekten umutlandırmıştı. Yakın bir zamanda, gerek Muhammed Naif gerekse Muhammed  Selman’ın Türkiye’ye geleceklerini umut ediyorum. Çanakkale kutlamalarına Suudi Arabistan’ı da davet etmiştik. G-20 toplantısına zaten gelecekler. Biliyorsunuz Suudi Arabistan’da G-20 üyesidir. İnşallah, fevkalade bir durum olmadığı takdirde G-20 için geleceklerini söylediler.” 

BİR MESAJ İLETMEDİLER 

“Bize herhangi bir mesaj iletilmiş değil. Ülkemize yönelik bir sempati var ve her geçen gün artıyor. Rahmetli Kral Abdullah Abdülaziz ile de münasebetlerimiz aslında Mısır olayına kadar gayet iyiydi. Ben özellikle Selman bin Abdülaziz’in Suriye’de uçuşa yasak bölge, güvenli bölge oluşturulması gibi konulardaki olumlu yaklaşımını önemsiyorum. Bu konulardaki tavrının bizim yaklaşımlarımızla örtüştüğünü, stratejik bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim.” 

5 başlıkta işbirliği istedik

“Terörle mücadele elbette önemli bir konu.  Aramızda siyasal ilişkiler, askeri konulardaki ilişkiler, güvenlik noktasındaki ilişkiler, terörle mücadele konusundaki ilişkiler, insani konulardaki ilişkiler diyerek 
beş ana başlıkta bir işbirliğine gidilmesini istedik. Terör konusunda DAIŞ, şu anda gerek Irak’ta gerekse Suriye’de son derece aktif. Dolayısıyla bu örgütün bir kenara bırakılması tabii ki mümkün değil.

Dalga geçmeye çalışıyorlar 

“Serbest bırakılma konusundaki haber benim açımdan da şaşırtıcı oldu. Ancak konu tabii yargı sürecinde bir mesele olduğu için, değerlendirmeye girmem uygun olmaz.  Bahsettiğiniz uzantıların, o tür bir dil kullanmasından toplum da rahatsız elbet. Toplum huzurunu  kaçırıp, “Ben bilmediklerinizi biliyor, duymadıklarınızı duyuyorum” diye adeta devletle dalga geçmeye kalkışıyorlar. Devlet, her türlü kanunsuzluğun, yasadışı işlerin elbette peşinde olacaktır. Er ya da geç gereği yapılacaktır. Daha sonra da yargı bu konunun değerlendirmesini yapacaktır.” 

Fidan'ın kalması gerekirdi

Biz devlet yönetiyoruz. Kanaatlerimizi ifade etmiş olmamıza rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. Onu göreve getiren benim. Eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.

Dönüşte Arapça tweet

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ziyareti sonrası, Arapça tweet attı. Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz'e attığı tweette 'Şahsım ve milletim adına Kral Selman'a teşekkür ederim' ifadesini kullandı. 

Sosyal patlama olabilir

“Mısır meselesi konuşulurken, kendilerinin dikkatini oradaki duruma çektim. Şu anda, yüzde 52 oyla iş başına gelmiş olan bir Cumhurbaşkanı halen içeride. 18 bin siyasi tutuklu var. Binlerce insan idama mahkûm edildi. Tüm bunlar orada bir gaz sıkışması olduğunu gösteriyor. Kontrollü bir yumuşama olmazsa, yaşananlardan dolayı sosyal patlama olabilir. Öyle bir durumda Mısır’da ne istikrar kalır, ne de güven! Mısır, bizim o bölgede en önemli kardeş ülkemiz.

Önemli olan bölgenin refahı 

“Önemli olan bölgenin barış, huzur ve refahı için birlikte hareket etmek. Bana göre Mısır konusunda, en etkin olabilecek olan ülke Suudi Arabistan’dır. Bunu kendileriyle de paylaştım. Eğer burada Suudi Arabistan bir adım atacak olursa, devran tersine dönebilir.” 

Arzumuz barış, huzur ve yaşam

“Biz dünyada barışa dayalı bir yaşam arzu ederken, savaşlara dayalı bir dünya tesis etmek ve bunun zeminini hazırlamak kabul edilemez. Irak, Suriye ve Yemen’deki gelişmeleri görebiliyoruz. Bunlardan Suudiler gibi bizler de rahatsızız. Bölgeye yönelik tehditlerin yanı sıra, mezhepçi yaklaşımların, bölücü yaklaşımların yaygınlaşması kaygı verici. Mezhepçiliğe doğru kayan anlayışların yaygınlaşmasını kabul etmek mümkün değil. Bu Suriye’de de böyle, Yemen ve Irak’ta da böyle. Bu anlayıştan çıkmak gerekiyor. Mezhepçi yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini, İran da dâhil olmak üzere tüm muhataplarımıza söylemekten de çekinmiyoruz.” 

Enerjide vizyonumuz aynı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan lideri Berdimuhammedov'u ağırladı: Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasında aynı vizyonu paylaşıyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangülü Berdimuhammedov’u Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'u törenle karşıladı. Erdoğan, Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasının önemini vurgularken, Türkmenistan ile Türkiye’nin bu konuda aynı vizyonu paylaştıklarını söyledi. 
Toplantıda konuşan Erdoğan, Türkmenistan’ın Türkiye için çok önemli bir konuma sahip olduğunu vurgularken, iki ülke arasında özellikle ulaştırma ve enerji alanındaki işbirliğinin ilişkilere stratejik bir boyut kazandırdığını söyledi. Erdoğan, “Orta Asya’nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması konusunda Türkmenistan özel bir konuma sahip. Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik fikir teatisinde bulunduk" dedi. 

100. yıl törenlerine katılacak

Erdoğan ayrıca Azerbaycan-Türkmenistan-Türkiye arasında kurulan 3’lü mekanizmanın da Devlet Başkanları statüsüne yükseltme kararı alındığını vurguladı. Türk firmalarının Türkmenistan’da özellikle inşaat alanındaki üstlendiği projelere de dikkat çeken Erdoğan, “Bu güne kadar Türk müteahhitler tarafından Türkmenistan’da gerçekleştirilen projelerin toplam değeri 46 milyar dolara ulaştı" değerlendirmesini yaptı. Erdoğan Türkmenistan’ın uluslararası tarafsızlık politikasının  önemine de değindi. 
Berdimuhammedov da, basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2015’in hem Türkiye hem de Türkmenistan için büyük önem taşıdığını söyledi. Erdoğan’ın Türkmenistan’ın “tarafsızlık politikasının 20. yılı" kapsamında düzenlenecek uluslararası konferansa davet eden Berdimuhammedov, kendisinin de Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı için gerçekleştirilecek törenlere katılacağını söyledi.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!