• $32,3912
  • 35,0823
  • 2326.79
  • 9087.25
13 Mayıs 2013 Pazartesi 14:09 | Son Güncelleme:

Davutoğlu: Ege'de 12 mil iddiası doğru değil

Davutoğlu: Ege'de 12 mil iddiası doğru değil

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın önergesi üzerine tartışmalı konulara yanıt verdi.

Hakkı KURBAN / ANKARA

Kısa süre önce Yunanistan’ın, Doğu Ege’de bulunan 16 adacık ve kayalığa Yunan Bayrağı çektiği yönündeki bilgiler kamuoyuna yansımıştı. Atina Yönetimi’nin, uluslar arası arenada dillendirdiği 12 mil hesaplarının yoğunlaştığı bir döneme rastlayan adımın ardından konu Meclis gündemine de taşındı. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın önergesi üzerine Davutoğlu, tartışmalı konulara yanıt verdi.

Ege Denizi’ndeki Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizcik, Bulamaç, Kololimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, ve Koufonisi adaları da dahil bazı adacık ve kayalıkların aidiyet sorunu olduğunu kaydeden Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

ADACIKLARLA İLGİLİ SORUN HUKUKİ

Türkiye İle Yunanistan arasında Ege Denizi’nde geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş  deniz sınırlarının olmaması da dahil bir dizi sorun bulunmaktadır. Doğu Ege adalarının aidiyeti ve silahsızlandırılmış statülerine ilişkin temel belgeler, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarıdır. Bu antlaşmalar, adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı ve değişik hükümler ihtiva etmektedir. Bu itibarla sorun Lozan ve Paris Antlaşmalarının ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir.

AMACIMIZ DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜM

Ege’deki deniz sınırlarının Yunanistan ile bugüne kadar geçerli bir anlaşmayla belirlenmemiş olması da sorunun diğer boyutunu teşkil etmektedir. Türkiye bu sorunların tümüne hakkaniyete uygun olarak ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri gözetilerek, diyalog yoluyla çözümler getirilmesini arzu etmektedir.

POLİTİKAMIZ PARTİLER ÜSTÜ

Ege sorunlarının çözümü noktasında izlenen politika, sadece hükümetimizin döneminde değil, bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen ve bu haliyle partiler üstü bir nitelik taşıyan bir devlet politikasıdır.  

12 MİL İDDİASI DOĞRU DEĞİL

Yunanistan’ın Ege Denizi’nde karasularını 12 mile çıkardığı iddiaları doğru değildir. Ege sorunlarına, ulusal çıkarlarımızdan ödün vermeden, uluslar arası hukuka uygun biçimde, ülkemizin meşru hakları ve hayati çıkarları doğrultusunda kalıcı ve adil çözümler bulunması tarafımızdan arzulanmaktadır.

12 MİL SORUNU NEREDEN ÇIKTI?

Türkiye ile Yunanistan’ı Ege’de sık sık karşı karşıya getiren sorun, 1982 yılında, BM Üçüncü Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin ulusal karasuları sınırını azami 12 mil olarak saptayan kararından sonra ortaya çıktı. Yunanistan, bu kararı gerekçe göstererek Ege Denizi’ndeki ulusal karasuları sınırını 12 mile genişletmek istiyor. Türkiye ise Lozan Barış Antlaşmasında Ege’de ulusal sınırların saptanmasında 3 millik kuralın kabul edildiğini hatırlatıyor ve Yunanistan’ın bu talebine karşı çıkıyor. Ege Denizi’nde karasuları sınırının 12 mile genişletilmesi durumunda Türkiye açısından ulusal kıta sahanlığı olarak kabul edilen bölgeler Yunan karasuları içinde kalacak ve Türkiye bu bölgelerde hak iddia edemeyecek.  Karasularının 12 mil olarak belirlenmesi durumunda Ege Denizi’nin ulusal hava sahası da buna bağlı olarak genişleyeceğinden Türkiye, Ege üzerinde askeri uçuşlar ve tatbikatlar gerçekleştiremeyecek. Türk balıkçıların Ege Denizi’nde avlanması da mümkün olmayacak.  1964 yılında hem Yunanistan hem de Türkiye’nin karasuları sınırlarını 6 mil olarak belirtmesinden sonra Ege Denizi’nde Yunanistan yüzde 35, Türkiye ise yüzde 8.8’lik bir paya sahip oldu. Yunanistan’ın elinde bulunan 3  binden fazla adacık ve ada Ege’deki dengeyi bu ülke lehine bozuyor.

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi