• $32,3312
  • 35,0602
  • 2281.83
  • 8987.26
26 Mayıs 2015 Salı 22:27 | Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı NTV televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bu seçimlerde yeni anayasa ve başkanlık sistemi üzerinde duruyorum. Türkiye artık bir değişimi dönüşümü yaşamak zorunda. Dünyada parlamenter sistemle idare edilen sistemlere bakıldığında belirli bir yerden sonra patinaj başlıyor.
Türk milleti artık bir karar arefesinde. Bu karar arifesinde idari bir değişimi dönüşümü ortaya koyacak. G20 ülkelerinin bir çoğu başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bu ülkeler başkanlık sistemine bu denli önem verdiklerine göre, bu değişimi biz neden düşünmeyelim.

Bu mevzular yeni değil, uzun süredir konuşulan mevzular. Biz dile getirince farklı yaklaşımlar ortaya kondu. Bunların hiçbirisi benim kişisel arzum ve menfaatim için değil.

Derdimiz faniler değil, sistemin üzerinde durmalıyız. En ideal sistemi belirleyebilmek için bu sistemi kimler en iyi şekilde başarmış bunlara bakmamız lazım. Türkiye bundan çok kazanacaktır. Bu değişimi yapacak kadroda tarih boyunda hiç unutulmayacaktır."

Oğuz Haksever: Seçimlerle başlarsak “sürprizlerle dolu bir seçim olacak” demiştiniz bunu açar mısınız?

Recep Tayyip Erdoğan:  Bu seçimlerde özellikle yeni Türkiye, yeni anayasa, başkanlık sistemi üzerinde ısrarla duruyorum. Beklentim 12 yıllık başbakanlık dönemim ve 9 aylık cumhurbaşkanlığı dönemimde de bir gerçeği tespit ediyoruz. Türkiye artık bir değişimi dönüşümü yaşamak durumunda. Dünyada gerek başkanlık sistemi gerekse parlamenter sistemle idare edilen ülkelere baktığımızda veya bizim geçmişimize baktığımızda gelişmeler bir yere kadar geliyor orada artık patinaj başlıyor. Bunu aşabilmek için idari yapılanmada bi değişiklik şart. Onun içinde bu seçimlerin milletimiz tarafından gerek benim cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşadığımız gibi bu seçimde de böyle bir şeyi yaşamak beklentilerim içinde. Çünkü Türk milleti artık bir karar arifesinde. İdari değişimi dönüşümü ortaya koyacak. Biz 20 tane G20 ülke ve kurumu içinde üyelerden birisiyiz ve bu yıl ev sahipliğini biz yapacağız. Buradaki ülkelerin büyük çoğunluğu başkanlık sistemi ile yönetiliyor.

BU MİLLET BU KADAR BASİTE ALINMAMALI

Biz geldiğimizde IMF'ye borcumuz vardı şimdi IMF'ye para verecek durumdayız. Merkez bankamızın döviz rezervi 122 milyar dolara geldi. Kaynak benim diyor hiç bir şey ortaya koymuyor. Bu iş bu kadar basit değil. Bu milleti bu kadar basite almamak gerekir.

Bizim yaptığımız şeylerin farkında bile değiller. Kendisi SSK'nın Genel Müdürü'ydü. Bir çocuğun koluna yanlış iğne vurulduğu için kolu kesiliyor. Hastaneler hastane olmaktan çıkmış, hijyen açısından çok kötüydü. 

Marmaray milletin gurur abidesidir. Dünyanın en geniş köprüsü yapılıyor. Hızlı trenle iktidarın döneminde tanıştık. Türkiye muasır medeniyetler seviyesine çıkacaksa bu şekilde çıkacaktır. 

PKK'nın engellemeleri yüzünden 2 yıl geçikme yaşandı. 99 kez Yüksekova havalimanına saldırı yapıldı. Bugün Selahaddin Eyubi Havalimanı'nın açılışını yaptık. 

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN SON SÖYLEMLERİ

Öncelikle muhatap almamak gerekir. Karşısında kimin olduğunu bilmesi gekerir. Şu anda HDP'nin belediye başkanlarının beni karşıladığı bir il olmamıştır. Kendi iradeleriyle belediye yönetmiyorlar. Terör örgütünü arkalarına almışlar insanları tehdit ediyorlar oy toplamaya çalışıyorlar. Bu kadar havalimanına aşıksa 2 yıldır neden parlamentoda bir şey yapmadı. 

Bu beyler öncelikle yaptıkları yanlışları bir düşünsünler. Hakkari halkının orada olması yeterli. Van'da musluklardan kan akıyor kan. Musluklardan kan akar mı? Bunların musluklarından kan akıyor. 6-7 Ekim olaylarında insanları sokağa çağıran bu beyfendi değil miydi?  Yasin Börü'yü öldüren bunlar değil miydi? Milletimin bunları görmesi gerekir. O yüzden anlatmak istiyorum

DİYANET İŞLERİ'NİN MAKAM ARACI

"VATİKAN'A NİYE BAKMIYORLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mehmet Görmez ile ilgili açıklamaları;  Bu Diyanet makamı sıradan bir makam değil. Mehmet Görmez sadece bu ülkenin dini lideri değildir. Ama bunların dinle diyanetle alakası yok. Ben de Cumhurbaşkanlığı envanterindeki zırhlı Mercedes'lerden birini tahsis ettim. Şu anda gönlüm hoşnut, çünkü o makam buna layık. Vatikan'a niye bakmıyorlar. Dini liderin özel uçağı var. Biz sıradan bir ülke miyiz? Vatikan'da bu olacak, bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek. Bunu Ahmet (Davutoğlu) bey ile konuşacağım.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Frene basmış olsak bu halde, Hakkari'de olmazdık. Batman, Mardin, Siirt, Van gibi şehirlerde olmazdık. Eğer bu süreci sekteye uğratmak isterlerse hükümetle oturup B Planı'nı C Planı'nı konuşuruz. 

Dolmabahçe'de o kare yanlış bir kareydi. Bu karede yer alana bir isim milletvekillerimizden bir tanesine 'konuşma lan' diyor. Soruyorum bu adamlarla gidilir mi? Böyle adamlar ile aynı karede yer almayı doğru bulmuyorum. Ne demek izleme komitesi ya. Devlet kendi birimleri ile bu işleri yapar. Dışardan sipariş kişilerle yapılmaz. Ta ki bu iş zaten yapılıyor. MİT onu yapıyor zaten. MİT bilgileri benim başbakanla emniyet teşkilatı ile paylaşıyor bunu böyle yönetiyoruz.

Oğuz Haksever: Sizin de Demirtaş'a sert eleştirileriniz oluyor

Nasıl bir sert eleştiri? Mesela? Kusura bakmayın şimdi, kalkıp da siz milleti sokağa dökeceksiniz. Bu nedir? Kan değil mi? Başında bulunduğu partinin belediyesi musluklardan kan akatacağız diyor. Oğuz bey Allah aşkına. Burada biz bu vatandan yana mı olacağız? Yoksa musluklardan kan akatanlardan mı olacağız? Yasin Börü'yü öldürenlerden mi olacağız? Çözüm süreci dediğimiz konu bizim ortaya koyduğumuz bir konu. Bunlar bu kurallara uydukları sürece devam eder, yoksa devlet gereğini yapar.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE

Kimisi kaçıyor nereye kadar kaçacaklar, takipteyiz. Hukukun üstünlüğü burada bizim için önemli.

BÖCEK SORUŞTURMASI

Konuyla ilgili avukatlarım gerekli çalışmayı yaptılar. Davayı arkadaşlar geri çektiler. 

PARALEL YAPI VE MUHALEFET İTTİFAKI İDDİASI

Paralel yapı ile muhalefetin ittifak yaptığı kesin. Bunu çok açık net yapıyorlar. Bunlarla ilgili ellerimizde belgeler de var. Bunlar bu süreçte oyların istikametini dahi belirlemiş şekildeler. Bu yapının bölücü örgütle Ermeni lobisiyle ilişkisi var.

Bu yapı yargıyı gerçekten felç etmiş. Bunların içinde abiler ve imamlar diye 2 müessese var. Yargıda suistimaller çıktı ama bunlar dağıtıldı. Bunların sızmadığı kurum yok, kendilerini kamufle etmede çok iyiler. TSK'da yoktur tezi doğru değildir.

TOPYEKÜN DİNLEMİŞLER

Bu ifade çerçevesinde, bu tip şeyler yakalandığında, MSGB, önemli bir kayıt. İnanıyorum ki karar mercileri, bu belgelere dayanarak kararını verecektir. 

Her yeri diblediler. Sonra şantaj olarak kullandılar. Hep beraber toplantıdalar onu dinliyorlar. Bunlar ajanlıktır. Bunlar sıradan olay değil. Ne denli hallolduğunu zamanla göreceğiz. 

MURSİ KONUSUNDA HASSASİYETİMİ KORUYACAĞIM

Kendisine sorulan "Mursi hakkında idam cezası ile ilgili uluslararası girişimlerde bulunacak mısınız? sorusuna "Bu konuda yakın çalışma arkadaşlarım girişimde bulundu. Olacak diye bir sey yok. Oldu. Burada eğer demokrasi diyorsak o zaman demokras diyenlerin her şeyden önce Mısır'daki bu duruma tavır koymaları gerek. Şayet komuyorlarsa demokratlıklarından şüphe ederim. Öznesi belli olmayan ifadeler kullanıyorlar. Bunu kendi sinir uçlarına dokunulduğunda farklı yaklaşıyorlar. Dünyanın farklı yerlerindeki olaylara nasıl yaklaştıklarını görüyoruz. Batı dünyası bu olayda sınıfta kalmıştır. ABD'de BM genel kurulunda bizi aynı masaya koyuyorlar. O masaya oturmadım. Yarın da oturmam. Niye? Kendime saygısızlık olur. Bu hassasiyetimi korumaya devam edeceğim." cevabını verdi. 

IŞİD, KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

IŞİD, konusunda kırmızı çizginiz var mı? DEAŞ dahil hepsine karşı güvenlik güçlerimiz en üst düzeyde önlemini almıştır. Gerek içeride gerekse dışarıda. Atılacak adım ne ise onu atarız. Gerek Irak gerekse Suriye'deki rejim kaynaklıdır. Orada da bir üst akıl var. Türkiye burada kendi kararını vermek suretiyle teyakkuzdadır. Yaklaşık 14 bin civarında Suriye'den Türkiye'ye girişe izin verilmemiştir. Yaklaşık 1500 kişi de deport edilmiştir. İçlerinde DEAŞ sempatizanları da mevcut.

ABD İLE YALNIZCA EĞİT DONAT'TA ANLAŞABİLDİK

Şu anda ABD'de henüz iki taraf arasında da sıkıntı var. Birinin düşüncesi bizimkiyle uyuşurken diğeri ile uyuşmuyor. Uçuşa yasak bölge konusunda Obama ile anlaşamadık. Suud ve Katar ile anlaştık. Obama ile de eğit donatta anlaşabildik. Türkiye kendi göbveğini kendisi kesiyor. NATO'da beraber olmamız hasebiyle Obama ile adım atıyoruz. O da NATO'dan kaynaklı.

Şu anda Akıncı ile Anastiadis ile çömzüme giden bir yol olur. Olumlu bir netice çıkarsa Kıbrıs bir sorun olmaktan çıkmış olur. Hayırlı olur. Bu bizim temennimizdir. Bir hiçbir zaman garantör ülke olma hakkımızdan feragat etmeyiz. 

AB, bir defa kendi üzerine düşen görevi yerine getirmedi. 3 ülkenin garantör olma hakkı var. İngiltere Yunanistan Türkiye... 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak