• $32,4632
  • 35,0186
  • 2327.16
  • 9079.97
7 Mayıs 2014 Çarşamba 22:13 | Son Güncelleme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

CHP lideri Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olacak mı"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK Televizyonu'nda yayınlanan "5N1K" programında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

MYK'da revizyon yapacağı yönündeki açıklamalara ilişkin Kılıçdaroğlu, bu hafta içinde MYK'da bir revizyon olacağını söyledi. 

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

"Bu bir seçim revizyonu mu?" denmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi (PM) üyeleri, milletvekilleri ve kadın kollarıyla yaptığı toplantılarda bu talebin iletildiğini hatırlattı.

Kendisinin de bugün yapılan MYK'da bunu dile getirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, tüzük gereği yeni görevlendirmelerin de PM'den olacağını bildirdi.

Yerel seçim sonuçlarının büyükşehir ve belediye meclis üyelikleri açısından değerlendirildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Normalde belediye meclis üyeliklerine bakmak gerekiyor ama büyükşehirlerde önemli. Bizim beklentilerimiz yüksekti, o beklentiler gerçekleşmediği için doğal olarak çok fazla sevinemedik" dedi. 

"İstanbul'da sonucu başarılı buluyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu, normal şartlarda bir yerde seçim kazanıldığı zaman bunun başarı sayılacağını ancak aldıkları oyun ise küçümsenemeyeceğini söyledi.

İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMEDİM

"Yerel seçimlerden sonra hiç istifa etmeyi düşündünüz mü?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "hayır" yanıtını verdi. "Neden?" denmesi üzerine Kılıçdaroğlu, oylarında bir düşüş olmadığını savundu. 

MANSUR BEY ADAY OLABİLİR

Kılıçdaroğlu, başka bir soruyu yanıtlarken de "Mansur Bey başarılı bir performans gösterdi, aslında Mansur Bey kazandı. Ben onu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görüyorum. Mansur Bey Cumhurbaşkanı adayı olabilir mi? Tabii olabilir ama önümüzdeki süreçte ne olur onu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı için gerçekten nitelikli ve kaliteli adayları olduğunu ancak bu adayların açıklanması için belli bir zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MI?

Kılıçdaroğlu, başka bir soruyu yanıtlarken de cumhurbaşkanlığı için aday olmayacağını açıkladı. 

"Neden?" denmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Siyasi parti genel başkanlarının cumhurbaşkanlığına aday olmalarını çok şık bulmuyorum. Çünkü o makama oturacak kişinin bütün kitleyi kucaklaması lazım. AK Parti, MHP, BBP, HDP, CHP bütün bunları bütün yurttaşları kucaklayan kimlikte birinin olmasını istiyoruz. O nedenle siyasal kimliği çok öne çıkmış bir kişinin cumhurbaşkanı adayı olmasını çok uygun bulmuyoruz. Çünkü sembolik bir yer" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı adaylığı için Haşim Kılıç, Metin Feyzioğlu, Ümit Boyner, Deniz Baykal gibi isimlerin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, "tabii olabilir" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, bu isimlerin gazetelerde yer aldığını, kendilerinin de adaylarını belirlemede özel bir çalışma yaptıklarını söyledi.

ÇOK TEMİZ BİRİSİ OLMASI LAZIM

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ve çizdiği üçgenin" sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın Bahçeli kendi düşüncesine göre bir sorunu çözmek için bir çalışma yapmış" dedi. 

"Sizin kafanıza yattı mı bu çalışma?" denmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bizim profilimiz, herkesi kucaklayan bir aday olması yönünde. Tartışma başka yönde olmalı aslında. Biz nitelikleri bir taraflara bıraktık, 'Ali mi olsun, veli mi olsun?' Bizim önce nitelikleri bulmamız lazım. Nasıl bir cumhurbaşkanı? Bu cumhurbaşkanı aydın biri olmalı, çok temiz birisi olması lazım. Şaibeli biri olmaması lazım. Çünkü bütün bir ülkeyi temsil ediyor. O cumhurbaşkanın Türkiye'yi ve dünyayı iyi okuması lazım. Barışçı, özgürlükçü olması lazım, halkları kamplaştırmaması lazım. İktidar muhalefet arasındaki dengeyi kurması lazım. Esnaftan da sanayiciden de destek alması, bütün Türkiye'ye hitap etmesi lazım. Benim söylediklerimde eksikte olabilir. Cumhurbaşkanı adaylarına bu profilden bakmamız lazım. Ben eğer gerçekten bütün bu özellikleri taşıyan cumhurbaşkanı adayı koyuyorsam veya benim koyduğum aday eksik ama bir başka siyasal parti daha iyi değerleri koyabiliyorsa, zaten halk bunu seçmeli. Ama biz ortak payda üzerinde, bir cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmalıyız."

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine şu anda MHP ile bir görüşmenin olmadığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu, "Şu anda herhangi bir görüşme yok ama MHP ile de diğer siyasi partilerle de elbette görüşürüz. Görüşmeyeceğiz diye bir kavram yok. Eğer biz illa bizim adayımız olsun, sadece bizim adayımıza oy verelim diye bir düşünceyi de taşımıyoruz. Çıkacak aday seçildiği zaman zaten bütün Türkiye'yi kucaklayacak" diye konuştu. AA

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür