• $32,3354
  • 35,0543
  • 2281.24
  • 8992.17
19 Eylül 2014 Cuma 14:57 | Son Güncelleme:

Soma faciası ile ilgili flaş gelişme

Soma faciası ile ilgili flaş gelişme

Soma'daki maden faciasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 24 kişinin tamamı, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası soruşturması kapsamında bilirkişi raporunun savcıya ulaştıktan sonra gün içersinde 24 kişinin ifadeye çağrıldığını bildirdi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “13/05/2014 tarihinde Manisa ili Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkiinde bulunan özel bir kömür işletmesinde meydana gelen ölüm ve yaralanma olayı ile ilgili bir kısım basın yayın organlarında soruşturma kapsamında gözaltıların yapıldığı haber olarak verildiği görüldüğünden, kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen bilgi doğrultusunda basın açıklaması yapılmasına karar verilmiştir.

Soruşturma kapsamında nihai bilirkişi raporunun 05/09/2014 tarihinde Soma Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilip incelemenin tamamlanmasından sonra, 19/09/2014 günü bilirkişi raporu kapsamında kendisine kusur atfedilen 24 kişinin ifadeye çağrıldığı, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan 5 kişinin tutuklanma talebiyle Soma Sulh Ceza Hakimliğine sevkinin yapıldığı, sorgusu Soma Sulh Ceza Hakimliğince yapılan 5 kişinin mahkemece serbest bırakıldığı, 6 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulması istemiyle adli kontrol talebinde bulunulduğu, 12 kişinin savcılık ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı, ifadeye çağrılan 1 kişinin ise ilçe dışında bulunması sebebiyle ifadesinin alınamadığı, bu kişi hakkında da soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gereğine tevessül edildiği,

Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılamanın yapılabilmesi lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gereken her türlü önlemin alındığı, soruşturmanın en kısa sürede ikmal edilmesine çalışıldığı,

Soruşturma ile ilgili olarak devam eden aşamalar hakkında ilerleyen zamanlarda açıklamalarımızın kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla yapılacağı, kamuoyuna saygı ile duyurulur” denildi.

Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin bilirkişi raporunun Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmesinin ardından soruşturmayı yürüten savcının talimatıyla aralarında Soma Kömürleri AŞ ve Ege Linyitleri İşletmesi çalışanlarının da bulunduğu toplam 24 kişi, gün içerisinde gözaltına alındı.

Jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye getirilen zanlıların tamamı, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmiş, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 36 kişiden 8'i tutuklanmıştı.

KOMİSYON TEK TEK DİNLEYECEK

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, maden kazasının meydana geldiği Eynez ve Işıklar maden ocaklarında incelemede bulunmak üzere Soma'ya, ardından kazayla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan kişileri dinlemek üzere İzmir'e gidecek.

Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, yaptığı yazılı açıklamada, 25 Eylül 2014 tarihinde Soma'daki maden kazasının meydana geldiği Eynez ve üretime açılan Işıklar maden ocaklarında incelemede bulunacaklarını, 26 Eylül'de de Soma Eynez Maden Ocağı yetkilileri ve kazaya tanık olan işçilerle görüşeceklerini belirtti. 

Alaboyun, 27 Eylül'de ise kaza soruşturması kapsamında tutuklanan kişileri dinlemek üzere İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları'nı ziyaret edeceklerini bildirdi.

12 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından, ikinci kez ocakta inceleme yapan bilirkişi heyetinin raporu savcılara ulaştıktan sonra, ikinci dalga operasyon için düğmeye basıldı. Bilirkişilerin 126 sayfalık raporunda, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı Ege Linyit İşletmelerindeki mühendislerinin ocaktaki gaz ölçümlerinde görevlerini yapmadıkları sonucuna varıldı. Bunun sonrasında da aralarında kontrolden sorumlu mühendislerin de bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. 

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli süreçte ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

BİLİRKİŞİ İLK KEZ FACİADAN 4 GÜN SONRA GİRMİŞTİ

Maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada bilirkişi heyeti, ilk olarak 4 gün sonra maden ocağına girdi. Ocakta incelemelerde bulunan heyet, buralardaki uyarı ve güvenlik sistemlerinin verilerine de el koydu. Heyetin ilk hazırladığı raporda da, ocak içerisinde normalin 10 katı yüksekliğinde 500 PPM korbonmonoksit gazı bulunduğu saptandı. Ayrıca zaman zaman ocaktaki korbonmonoksit gazı seviyesinin yükselmesine rağmen, içeride işçilerin çalışmaya devam ettikleri de yine raporda yer aldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNU DÜN SAVCILIĞA VERDİ

Bilirkişi heyeti, olaydan iki ay sonra geçen 17 Temmuz'da ikinci kez ocağa girdi. İncelemelerini tamamlayan bilirkişi heyeti, 126 sayfadan oluşan raporunu da dün savcılara ulaştırdı. Bilirkişi raporunda ocağın asıl sahibi olan ve işletme hakkını Soma Kömür İşletmeri A.Ş.'ye devreden TKİ'ye bağlı Ege Linyitleri İşletmesi'nde görevi mühendislerin, ocaktaki gaz kontrollerini yapmadıkları, buralarda usulsuzlükler bulunduğu yer aldı.

Bunun üzerine, savcı, bu mühendislerin de aralarında bulunduğu, 12 kişiye gözaltı kararı çıkardı. Bugün sabah saatlerinde de 5'i Ege Linyit mensubu bu kişiler gözaltına alındı. Halen 5 kişinin ifadesini alan savcıların talimatıyla, yeni gözaltıların da olabileceği belirtildi.

YETKİ BELGESİNDEKİ İMZA GENEL MÜDÜRÜN ÇIKMADI

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından tutuklanan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru arasında, karşılıklı suçlamaya yolaçan yetki belgesindeki imzayla ilgili kriminal inceleme sonuçlandı. 4 ay sonra gelen rapora göre imzanın Ramazan Doğru'ya ait çıkmadığı belirlendi. Bu sonucun ardından Manisa Barosu'nun Alp Gürkan için bir kez daha suç duyurusunda bulunacağı açıklandı. 

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli süreçte ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

İMZA DOĞRU'YA AİT ÇIKMADI

Soruşturma sırasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, olaydan sonra gözaltına alındığında, tek sorumlunun Genel Müdür Ramazan Doğru olduğunu, Yönetim Kurulu'nun bu görevi ona devrettiğine dair karar belgesini savcılara sunmuştu. Bunun sonrasında ise, soruşturmaya dahil eden Ramazan Doğru da gözaltına alınmıştı. Doğru ifadesinde, Yönetim Kurulu belgesindeki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürmesine rağmen tutuklanmıştı. 

Tutuklamaların ardından savcılık yönetim kurulu belgesini de kriminal incelemeye gönderdi. Yaklaşık 4 ay sonra rapor geldi. Rapora göre, belgedeki imza, Ramazan Doğru'ya ait çıkmadı. Bu sonuç soruşturmanın seyri için de önemli bir karar oldu. Bu sonucun ardından Manisa Barosu'nun da Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan için bir kez daha suç duyurusunda bulunacağı açıklandı.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak