• $32,3746
  • 34,9687
  • 2325.52
  • 9089.07
10 Temmuz 2013 Çarşamba 00:27 | Son Güncelleme:

Çıplak turistte 12 bıçak ne anlatıyor?

Çıplak turistte 12 bıçak ne anlatıyor"

Gazeteci Önder Şuşoğlu ve eski polis şefi Feramuz Erdin bu hafta, Marmaris’te çırılçıplak halde 12 yerinden bıçaklanmış ve 19 yerinden jiletle yaralanmış olarak bulunan 17 yaşındaki İngiliz genci Dwayne Ward’ın yaşadığı olayı inceliyor.

Eşcinsel partnerini “eşcinsel” olduğu için cezalandıran “delikanlı” eşcinsellerin hikâyesi

Ö.Ş         : Geçen hafta İngiliz turist Dwayne Ward’ın Marmaris ilçe merkezindeki bir bahçede ağır yaralı olarak bulunmasıyla ilgili olarak polis tarafından gözaltına alınan Atilla D  (31), "Yağma, kasten yaralama ve hürriyetten yoksun bırakma" iddialarıyla tutuklandı. Daha sonra, İngiliz turist Dwayne Ward’ın (17), bıçak ve jiletle yaralanması olayına karıştığı belirlenen diğer şüpheli İsmail A. (25) da memleketi Konya’da yakalanıp Marmaris’e getirildi ve o da mahkemece tutuklandı. Bu olay nasıl başladı?

F.E          : Olayın seyrini ve polisin yaptığı operasyonu kısaca şöyle özetleyebiliriz: 25 Haziran Salı günü saat 07.30 sıralarında, bir evin bahçesinde, yerde kanlar içinde yatan çıplak bir erkek olduğunu görenler durumu polise bildiriyor. Polis ekipleri, kısa sürede, büyük bölümü sırtında diğerleri ise göğüs bölgesinde olmak üzere 12 yerinde bıçak 19 yerinde de jilet yarası olan gencin bir süre önce İngiltere’den tatile gelen Dwayne Ward olduğunu belirliyor. Ambulansla Marmaris Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ward hemen tedaviye alınıyor. Hayati tehlikeyi atlatan Ward’ın yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürerken, Marmaris Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Yat Limanı, Barlar Sokağı, Yeni Yol ve Ulusal Egemenlik Caddesi’ndeki MOBESE ve iş yerlerinin güvenlik kameralarını incelemeye aldı. 24 saat içinde tam 217 güvenlik kamerasının kayıtları uzman polislerce inceleniyor. Zaten olay da bu insanüstü yoğun çalışma sonucunda çözülüyor.

TURİZM OLUMSUZ ETKİLENMEZ

Ö.Ş        : Türk polisinin bu olayda göstermiş olduğu performansı nasıl buluyorsunuz? Olay turizmini olumsuz etkiler mi?

F.E         : Toplamı yüzlerce saat tutan kayıtlardaki yapılan detaylı incelemede, aşırı alkollü olan İngiliz Dwayne Ward’ın, yanında bulunan iki erkek şahıs ile olayın yaşandığı istikamete doğru gittikleri tespit ediliyor. Yorucu bir arşiv araştırması yapan polis, Dwayne Ward’ın yanındaki kişilerin Çıldır Mahallesi, Şehir Mezarlığı yanındaki bir oto-yıkama servisinde çalışan Atilla D. ve İsmail A. olduğunu tespit ediyor. Cuma gecesi saat 02.30 sıralarında iki şüphelinin birlikte kaldıkları lojmana operasyon düzenlenerek burada tek başına bulunan A.D.  gözaltına alınıyor. Olay günü yanında olan arkadaşı İ.A.’nın ise aynı akşam saatlerinde memleketi Konya’ya gitmek üzere otobüse bindiği öğreniliyor. Bunun üzerine Marmaris Otogarı’nda çalışmalarını sürdüren polis İ.A.’nın kendi adına bilet aldığı belirleyip, otobüsün plakasını Konya polisine bildiriyor. İ.A., Konya Otogarı’nda indiğinde sivil polisler tarafından yakalanarak Marmaris’e getiriliyor. Çok güzel ve başarılı bir operasyon… Şüpheliler kısa sürede yakalanınca dış basındaki tansiyon bir anda düştü ve turizmin bundan olumsuz etkilenmesinin önüne geçildi. Operasyonun en önemli başarılarından birisi de budur.

TÜRK KIZINI ÖPTÜ İDDİASI

Ö.Ş         : Şüpheliler ilk ifadelerinde, İngiliz turist Ward ile kendi isteği üzerine ikisi birden eşcinsel ilişkiye girdiklerini ve ardından da bıçak ve jiletle kendisini yaralayıp, kaçtıklarını söylüyorlar. Oysaki bir İngiliz gazetesi İngiliz Ward’ın bir Türk kızını öptüğü için bunların başına geldiğini iddia etti. Dwayne Ward da kendisine gelince de aynı ifadeyi verdi?

F.E          : Bu iddialar da araştırılmalıdır tabii ki. Polis açısından burada açıklığa kavuşturulması gereken bir kaç konu var: Mağdur olan Ward o kalabalığın içinde zorla götürülürken “imdat” diye feryat etmeyi niçin akıl edememiş? Etrafta Ward’ın o iki kişiyle sorun yaşadığını ve (kendi iddiasına göre bir süre sonra bilinci kaybolan) Ward’ı sürükleyerek götürdüklerini fark ederek polise ihbar edecek vicdan sahibi bir kimse yok muymuş? En son olarak da şüpheliler neden eşcinsel ilişki iddiasını ortaya atıyorlar? “Türk kızının namusunu korumak” kamuoyunda daha kabul görecek bir iddia olabilirdi. Şüpheliler ifadelerini “Baştan çıkarılma, ancak sonrasında yaşanan cinsel ilişkiden pişman olma” tezi üzerine kurmuşlar. Muhtemelen mahkeme aşamasında, her zaman yapıldığı gibi; eşcinsel ilişkideki aktifliklerine vurgu yapıp;  “sonrasında o da bizden anal cinsel ilişki talep etti, bundan gururumuz incindi” diyerek cezalarında tahrik indirimi arayışına gireceklerdir. 

ÖLDÜRMEK DEĞİL CEZALARILMAK İSTENDİ

Ö.Ş         : Eğer Ward kurtarılamasaydı bu da bir “eşcinsel cinayeti” olarak mı kayıtlara geçecekti?

F.E          : Ward’ın o kadar bıçak yarasına rağmen ölmemiş olması büyük bir şans, ama herkes bu kadar şanslı olamayabiliyor. Daha önceki birçok olayda alkol veya başka nedenlerle bir anlık eşcinsel ilişkiye girenlerin, daha sonra nedense bunu kabullenemeyip, eşcinsel partnerlerini öldürdüklerine şahit olduk. Aslında ben Marmaris’teki olayda tam bir öldürme kastı da görmüyorum. Bence buradaki asıl kasıt daha çok bir “cezalandırma”… Ama bunun sebebi eşcinsel ilişki midir ya da iddia edildiği gibi kadın meselesi midir, bunu mahkeme ortaya çıkaracaktır. Bıçak ve jiletle açılmış yaraların konumları ve durumları bende “Cezalandırma” kanısı oluşturdu. Öldürmek isteselerdi, öldüğünden tamamen emin olduktan sonra olay yerinden ayrılır ve cesedi de yok etmeye çalışırlardı. Zaten bu kişiler olayın üzerinden günler geçmesine rağmen kaçmamışlar. Bir tanesi günler sonra şehirden ayrılmış ama o da hemen yakalandı.

Ö.Ş         : ‘Eşcinsel ilişkide bulunan kişiler, ilişki yaşadıkları kişiyi ilişkiden sonra eşcinsel olduğu için cezalandırdılar’ gibi bir şey mi?

F.E          : Bence tam söylediğiniz gibi... Bunun sebebini belki en iyi psikologlar açıklayabilir. Ama bence ilişkide aktif ya da pasif olduğundan yola çıkarak, kendi eşcinselliğini kabullenememe durumu var burada. Muhtemelen sonradan kendileriyle yüzleşmek zorunda kaldıkları veya birbirlerinden utandıkları için D.W’ye çok kızdılar ve onu bu şekilde vahşice cezalandırmaya karar verdiler. Aslında bu kendi eşcinselliğini kabul edememe ve bu ilişkinin utancından sorumlu tuttuğu eşcinsel partnerini öldürme olaylarını daha önce yaşanmış birçok başka vakalarda da gördük. Buradaki bir diğer konu da yağma tabii ki… Yaralanan veya öldürülen eşcinsel partnerin parası veya mallarına bir şekilde “ganimet” olarak el konuluyor. Burada benim dikkatimi çeken bir başka konu, bu cinayetlerin daha çok erkek eşcinseller arasında yaşanması. Kadın eşcinseller arasında böyle cinayetlere pek şahit olmuyoruz.  Demek ki insanlar aslında fiilen eşcinsel olsa da diğer yandan da erkek olmayı çok önemsiyor.

GİZLİLİK, TEHLİKEYİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Ö.Ş         : Bunlar engellenemez mi?

F.E          : Polisiye olarak yapılacak çok fazla şey olduğunu sanmıyorum. İlişki gizli olacağı gibi, ilişkiye götüren süreç de en azından toplumun çoğunluğunun gözünden uzak yaşanacaktır. Bu gizlilik de doğal olarak tehlikeyi beraberinde getiriyor. Polis, Marmaris’teki olayda olduğu gibi ancak adli bir durum ortaya çıktığında olaydan haberdar olur. Bir ara internet üzerinden tanımadığı kişilerle görüşüp onları evine davet eden ve ilişki sonrasında öldürülen birçok eşcinselin haberleri medyada sıkça yer alıyordu. Sanırım bir takım kişisel tedbirler alındı ki bu gibi olaylar artık eskisi kadar gündeme gelmiyor?

YETER Kİ SOKAKTA OLMASIN

F.E          : İstanbul’u ele alacak olursak, trans fuhuş pazarlığının yaşandığı bilinen yerler genelde Taksim ve Elmadağ civarları… Gece belli bir saatten sonra buralarda herkesin gözü önünde yaşanan pazarlıklara şahit olabilirsiniz. Polisin özellikle 90’lı yıllarda Taksim bölgesini mesken tutmuş olan eşcinsel ve transeksüellere karşı nasıl hoyratça davrandığı hala hafızalardan silinmedi. Ancak polis artık bunların cinsel kimliğinden çok, fuhuşu veya en azından  pazarlığını sokakta uluorta yapmalarıyla mücadele ediyor.  Bir diğer önlem ise bu tip ilişkilerin ve buluşmaların sokaklar yerine, “gay bar” olarak bilinen yerlerde yaşanması için gerekli önlemlerin alınması. 

Ö.Ş         : Polisin yol üzerinde müşteri beklerken gördüğü translara gecede en az birkaç kez Kabahatler Kanunu’na göre ceza kestiği iddiaları var?

F.E          : Yol kenarında fuhuş için bekleşen insanların toplumsal açıdan rahatsız edici bir görüntü yarattığına kimsenin itirazı olmaz sanırım? Her zaman derim; polislik bazen “gri bölge” mesleğidir. Elindeki en makul yetki o, polis de düzeni ve caydırıcılığı sağlamak için sık sık onu kullanıyor. Yoksa konvansiyonel tarzda, her defasında bunları gaz ve cop kullanarak dağıtmalarını mı tercih ederdiniz? 

'OLAY YERİ' ÖNCEKİ ANALİZLER:

Burak Yıldırım cinayeti önlenebilir miydi?

'Biber gazı için suç duyurusunda bulunacağız'

Polisin kimlik arayışı mücadelesi

İki can alan maganda ne kadar yatacak?

Çileden çıkaran trafik

'Polis koca dehşeti'... Peki ama neden?

Polis saldırganı vurursa...

(Sarai Sierra cinayeti) Şehirdeki saatli bombalar...

ABD polisi Boston’da sınıfta kaldı

Site mi Çete mi?

Tükenmişlik sadece Hürrem'in değil, polisin de derdi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı