• $32,3818
  • 35,0771
  • 2326.18
  • 9138.22
11 Mayıs 2013 Cumartesi 14:00 | Son Güncelleme:

Hatay Reyhanlı'da 2 ayrı bombalı araç infilak etti: 46 ölü!

Hatay Reyhanlı'da 2 ayrı bombalı araç infilak etti: 46 ölü!

Türkiye dün tarihinin en kanlı saldırısıyla sarsıldı. Hatay Reyhanlı'nın en merkezi bölgesinde bomba yüklü iki araç 15 dakika arayla havaya uçtu. İlçeyi savaş alanına çeviren patlamada 46 kişi yaşamını yitirdi. 55 kişi halen tedavi altında. Saldırının, El Muhaberat bağlantılı bir terör örgütü tarafından düzenlendiği açıklandı. 9 gözaltı var, 9'u da Türk vatandaşı.

Hatay, Cilvegözü saldırısından tam üç ay sonra yine kana bulandı. Reyhanlı İlçesi, dün saat 13.55'te korkunç bir gürültüyle sarsıldı. Reyhanlı Belediyesi önünde bomba yüklü aracın infilak etmesiyle yaşanan patlamada çevrede büyük hasara neden oldu. Bölgedeki otomobilleri ters çeviren, araçların motorlarını metrelerce öteye fırlatan patlamanın ardından vatandaşlar yardıma koştu. Ancak tam bu sırada, PTT binasının bulunduğu Cumhuriyet Caddesi'nde kulakları sağır eden ikinci bir patlama meydana geldi.

SALDIRIYLA İLGİLİ 9 KİŞİ GÖZALTINDA!

SURİYE'DEN İLK YANIT GELDİ

DAVUTOĞLU: ESKİ, MARSİST ÖRGÜT...

BAŞBAKAN ERDOĞAN NE DEDİ?

ARAÇ TÜRKİYE'DE YÜKLENDİ

BÜYÜK PANİK

SALDIRILARIN ardından büyük panik yaşanan bölgeye çok sayıda ambulans gönderildi. Yaralılar, ambulanslarla Reyhanlı ve Hatay'daki hastanelere taşındı. Bölgeye ambulans helikopter ve uçak da yönlendirildi. Patlamaların yaşandığı bölgeye gelen kurtarma ekipleri hasar gören binaların enkazında kalanlara ulaşmak için çalışma başlattı. Hemen bölgeye gelen itfaiye ekipleri alev alan bina ve araçlarda çıkan yangınlara müdahale etti.

İLK müdahalenin ardından, olay yeri inceleme ekipleri hemen delil toplama incelemelerine başladı. Esnaflar iş yerlerini kapattı, sokaklar boşaldı, birçok vatandaş ilçeyi terk etti.

PATLAMALARIN çok şiddetli olması nedeniyle, ilk saatlerde çelişkili bilgiler geldi. Suriye'deki iç savaştan kaçan binlerce sığınmacının da yaşadığı ilçedeki saldırıda, önce 3 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralının olduğu haberi geldi. Ardından ölü sayısı 30, daha sonra ise 40 olarak açıklandı. Son açıklamalarla birlikte ölü sayısı 46, tedavi altındaki yaralı sayısı 55 olarak revize edildi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

Reyhanlı Belediyesi ile 600 metre uzaklıktaki PTT binası önünde dün öğle saatlerinde patlayıcı yüklü iki aracın infilak ettirildiği saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliklerinin belirlenmesinde, cesetlerin parçalanması ve yanması nedeniyle büyük güçlük çekildi. 

Patlamadan üzerinden bir gün geçmesine karşın ölen 46 kişiden 3'ü Suriyeli sığınmacı kişiden 34'ünün kimlik tespiti tamamlandı. Aralarında, olay yerinden geçmekte olan bir doktorun da bulunduğu yaşamlarını yitiren kişiler şunlar:

Dr. Nihat Dağ, Nadire Kuvvet (44), Fatma Erboz (3), Ahmet Ceyhan (33), Ahmet Uyar (45), Hulusi Temur (71), Fehmi Karaca (69), Ahmet Okyay (33), Mustafa Yetinç, Yusuf İşgör (22), Murat Yelli (17), Abdo Ersürer (40), Fidan Ersürer, Fidan Zor (40), Meryem Zor (14), Zeynep Zor, Mehmet Ali Şamiloğlu (28), Hakan Çalım (40), Ahmet Hamdi Bozkaya (33), Abdulkadir İşcan (14), Ali Diker (30), Nihal Şimşek (25), Zahide Kuday, Mehmet Şimşek, Murat Yeliz, Mahmut Ayaz, Mehmet Selim Arslan, Koray Cüredioğlu, Oğuzhan Tuna, Oğulcan Tuna, Hüseyin Çolak, Turgay Güdük, Azize Yumuşak, Tahrir Yumuşak.

SIĞINMACI GERGİNLİĞİ
PATLAMANIN ardından ilçede kısa süreli gerginlik yaşandı. Bazı vatandaşlar, Suriyeli sığınmacılara saldırdı. Polis ekipleri öfkeli kalabalığı havaya ateş açarak dağıttı.

Suriye'ye  çekmeye çalışıyorlar - DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
HATAY Reyhanlı'daki kanlı saldırıyı değerlendiren AKŞAM Gazetesi Yazarı Prof. Deniz Ülke Arıboğan, patlamaların zamanlamasına dikkat çekti. Saldırının El Kaide tarzı olduğunu ifade eden Prof. Arıboğan, ekledi: Hükümet üyeleri ihtiyatlı konuşuyorlar. Bu doğru. Eylem El Kaide tarzı. Esad suçlanıyor, bunu düşük ihtimal görüyorum. Çünkü bu, kuzeyden cephe açıyor demektir. Kendi açısından çok yanlış olur. Başbakan ABD'ye gitmeden önce bu saldırının yapılması Türkiye'nin manevra alanını daraltmaya dönük bir hamle. Bu tip olaylarda biz bütün ihtimallere bakarız. 'Türkiye Suriye'ye girmek zorunda kalsın' diye muhalifler bile yapmış olabilir. Saldırının mantığı nedir? Ona bakmak lazım; Hatay'da olduğuna göre ya Suriye'yle ilişkili ya da ilişkilendirilmek isteniyor. Önemli bir başka ihtimal daha var. Kim yaptıysa bence bir amacı da Türkiye'nin Suriye'ye ilgisini kesmeye dönük olabilir. Türkiye, Suriye muhalefetiyle ilişkisini sürdürdükçe Esad her geçen gün zayıflıyordu. Bu unutulmasın.
BU bir provokasyon. O halde yapacağın şey sessiz sakin durmak. İstihbarat sorumluları bir an önce tespit etmelidir. Kim yaptıysa hesabını keseceksin. Bize yakın olsalar bile. Esad yaptıysa Türkiye müdahale etmek zorunda kalır.

El Muhaberat'ın işi

HÜKÜMET, kanlı saldırıyla ilgili Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat'ı işaret etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Olayı gerçekleştiren örgüt ve bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Saldırganlar Suriye'deki rejim ve istihbarat yanlısı örgütle bağlantılı" dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise "Faillerin tesbiti çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Plaka tespitleri vesaire yapıldı. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının El Muhaberat'la irtibatlı oldukları belirlendi. Olayın Suriye muhalefeti ve sığınmacılarla ilgilisinin olmadığı kesin.

SALDIRIYLA İLGİLİ 9 GÖZALTI

İSMAİL KÜÇÜKKAYA: LANETLİ COĞRAFYANIN PROVOKATÖRLERİ

'M
AHKUMLARI SERBEST BIRAKTILAR'

BBC: TÜRKİYE'DEN MİSİLLEME TEHDİDİ

 

 

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi