• $32,3312
  • 35,0602
  • 2281.83
  • 8987.26
14 Eylül 2015 Pazartesi 14:06 | Son Güncelleme:

Eski savcı Muammer Akkaş‘tan haber alınamıyor

Eski savcı Muammer Akkaş‘tan haber alınamıyor

FETÖ soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan eski savcı Muammer Akkaş firar etti.

"Fetullahçı Terör Örgütü" soruşturmalarında haklarında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen dahil birçok isim yurtdışında bulunuyor. "Paralel Yapı" ile ilgili doğrudan ve dolaylı sürdürülen soruşturmalarda haklarında mahkeme kararı çıkarılan isimlerin birçoğu firarda. Son olarak hakkında "örgüt kurma" iddiasıyla tutuklanma amacıyla yakalama kararı çıkarılan eski savcı Muammer Akkaş'a da ulaşılamıyor.

Çeşitli davalardan haklarında yakalama kararı çıkarılması nedeniyle yurtdışına kaçan şüphelilere eklenen eski savcılardan Zekeriya Öz ve Celal Kara'dan sonra Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla hakkında "yokluğunda tutuklama" kararı verilen Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Hamdi Akın İpek de yurtdışında bulunuyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle Koza İpek Holding'in çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin aldığı karar doğrultusunda 1 Eylül'de başlatılan bir arama gerçekleştirildi.

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği de FETÖ'ye finans desteği sağladığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada, yurtdışında olduğu tespit edilen Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında 2 Eylül'de "yokluğunda tutuklama" kararı verdi.

"FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlamaları yöneltilen İpek'in, operasyondan iki gün önce 30 Ağustos günü, uçakla İngiltere'ye gittiği belirlendi. İpek'in özel uçağının aynı gün saat 17.06'da dönüş yaparak Esenboğa Havaalanı'ndaki hangarda yerini aldığı tespit edildi.

- Gülen, 1999'dan bu yana ABD'de

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) olarak iddianamelerde yer alan örgütün bir numaralı ismi ve hakkında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen, 1999 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyor.

Gülen hakkında ''Paralel Devlet Yapılanması'' (PDY) soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma", "Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etmiş, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın talebi üzerine Gülen hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Gülen hakkında çıkarılması muhtemel "kırmızı bülten"e ilişkin hukuki süreç devam ediyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla yürütülen soruşturmada da Fetullah Gülen 1 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Fezlekede PDY'nin yanı sıra FETÖ tanımlaması da kullanıldı.

Eski polis Emre Uslu da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından başlatılan soruşturmada şüpheli olarak yer aldı. Bu soruşturma kapsamında 24 Şubat tarihinde Fetullah Gülen ile hakkında yakalama kararı çıkarılan Uslu da uzun süredir ABD'de yaşamını sürdürüyor.

- Böcekçi polisler de firarda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatının gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçlamaları yöneltilen 5 kişi de yurtdışına kaçmıştı.

Davanın 13 sanığından dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, dönemin Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Emniyet Amiri Serhat Demir ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Enes Çiğci de halen firari durumda bulunuyor.

Bir süre firar eden sanıklardan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ve suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru İlker Usta ise firari olarak bulundukları Romanya'da yakalanarak, Türkiye'ye getirilmişti.

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik operasyonda aralarında, Fetullah Gülen'in de bulunduğu 83 kişiden 7'si de yurtdışında.

Usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturmanın ikinci etabında ise hakkında gözaltı kararı alınan 78 sanıktan 4'ünün yurtdışında bulunduğu, 2'sinin de yurtiçinde firari durumda olduğu öğrenildi.

"Usulsüz dinleme" soruşturması kapsamında haklarında iddianame düzenlenen 54 şüpheliden suç tarihinde emniyet müdürleri Zeki Güven, Serkan Sözen, başkomiserler Şükrü Bahşi, Ali Temel, Erhan Ülker, komiser Erhan Solak'a henüz ulaşılamadı.

- Eski savcılar da yurtdışında

Paralel Yapı'nın hararetle savunduğu "17-25 Aralık darbe girişimi"nin aktörleri eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara da haklarında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmasından önce yurtdışına kaçtı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesiyle görevden uzaklaştırılmalarına karar verilen, haklarında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" iddialarıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında 10 Ağustos'ta Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmıştı.

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararın ardından dosyayla ilgili gizlilik kararı da verdi.

Yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilmeleri için gerekli yazı yazıldı.

Yapılan araştırma sonrasında eski savcılar Öz ve Kara'nın, yakalama kararı çıkarılmasından önce 10 Ağustos sabaha karşı 10 dakika arayla Gürcistan'a kaçtığı, ardından Ermenistan'a geçtikleri tespit edilmişti.

Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla 12 Ağustos'ta Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığına "Difüzyon Mesajı" yazmış, yazıyla Öz ve Kara'nın haklarındaki suçlamalar tanımlanıp, yakalama kararı eklenerek Türkiye'ye iadeleri için girişimlerde bulunulması talep edilmişti.

Bir hafta sonra 19 Ağustos günü ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında "kırmızı bülten" çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurmuştu.

Öte yandan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında "örgüt kurma" iddiasıyla soruşturma yürütülen eski savcı Muammer Akkaş ile eski hakim Süleyman Karaçöl ile ilgili Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince 12 Eylül'de tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarıldı.

Kütahya'da gözaltına alınan Karaçöl, çıkarıldığı Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, suçüstü halinin bulunmaması nedeniyle oy çokluğuyla serbest bırakıldı. Muammer Akkaş'a ise henüz ulaşılamadı.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak