• $32,3773
  • 35,096
  • 2325.97
  • 9094.31
24 Ekim 2014 Cuma 09:22 | Son Güncelleme:

Cem Uzan depresyonda

Cem Uzan depresyonda

Bir sanatçı olarak Cem Uzan…

Gülay Altan/aksam.com.tr/özel

Bir dönem Türkiye’nin en etkili ailelerinden birine mensuptu Cem Uzan. Ancak kendisini geniş kitlelerin tanıması elektrikten çimentoya, bankacılıktan medyaya uzanan dev serveti kontrol ederken siyasete atılmasıyla oldu. Kolları dirseğe kadar kıvrılmış beyaz gömlekleriyle miting meydanlarına çıkan Uzan’ın vaatleri sosyal medyanın epey ilgilisini çekiyordu. Bu arada Uzan Ailesi’nin hakkında Çukurova Elektrik’in içini boşaltmak, Telsim’de gizli sermaye artırımları ile Motorola ve Nokia’yı dolandırmak, İmar Bankası ve Adabank’ın onbinlerce mudisini 7,5 milyar lira dolandırmak dahil birçok dava açılınca 2009 yılında Fransa’ya kaçtı. Hakkında ‘gıyabi tutuklama’ kararı ve ‘kırmızı bülten’ olsa da kendine Monaco ile Bourgogne arasında ‘şık’ bir hayat kurdu ve sosyal medyada an be an bunları paylaşıyor. Bugünlerde sık sık Türkiye özlemini dile getiren Cem Uzan, geçtiğimiz günlerde 4 resim paylaştı ve kendini ‘amatör sanatçı’ olarak etiketledi. Bir dönem Türkiye’nin en etkili isimlerinden biri olup yurtdışında yaşamak zorunda kalan ve servetinin büyük kısmını kaybeden biri neden resim yapar; bu resimlerde nasıl mesajlar verir merak ettik. Uzmanların kapısını çaldık. Bir psikayatr, bir ressam ve bir renk uzmanı Uzan’ın resimlerini değerlendirdi. Bakın ortaya nasıl çarpıcı analizler çıktı. 

NOT: Bu üç isme de resimlerin sahibinin kim olduğunu açıklamadık.   

MANİK DEPRESİF!

Psikoterapist Çağatay Öztürk


Bu renkler ve desen manik defresif bir ruh halini yansıtıyor. Manik ruh hali daha yüksek bir oranda yüzde 80 kadar; yüzde 20’de depresif… Bu resim, hayatın eğlenceli tarafının, çizen kişinin ruhuna iyi geldiğinin ispatı. Yuvarlak tema, yaşama dair kişiliğindeki esnekliği temsil ediyor.

CİNSELLİK RUHUNA İYİ GELİYOR


Bu üç renkli çalışmada renkler ve şekiller genel ruh halinde yaratıcılık ve seks enerjisinin paralel ilerlediğini gösteriyor. Huzuru ve refahı çağrıştıran birtakım noktalar var. Bu resmin derinliğinde cinsel objeleri andıran görsel unsurlar hakim; dolayısıyla muhtemelen cinselliğin ruhuna iyi geldiğini düşünebiliriz.

PARA ENERJİSİ HAKİM AMA KAYGILARI DA VAR

Bu çalışmada para enerjisi hakim. Para enerjisi üzerinden bir huzur var. Ancak resmin içindeki kahveler ve turuncular para enerjisinde kaygılar olduğunu gösteriyor. Doğayla ilgili birtakım uğraşlar, doğaya yakın olmak bu kişiye iyi geliyor.

KADIN OLMADAN ASLA!


Bu çalışmada bazı kadın figürleri hakim. Resmi çizen kişi kadın enerjisinden besleniyor. Kadın enerjisi hayatında olduğu zaman kendini besleyip güçleniyor. Yine kadın enerjisi, onun hayata karşı yumuşamasında etkili. Dünyaya gözlerini açar açmaz ilk tanıdığı kadın olan annesine yakın enerjisi olan bir kadının etkisinde.

YARATICILIK VE HAYAL GÜCÜ YOK

Ressam Rezan Özger: 

Konumuz olan çalışmalar izleyiciye yaratıcılık ve hayal gücü duygusu iletmiyor. Belirli bir kompozisyonu olmadığı gibi, kişiye özel çizgileri de olmadığı için soyut bir çalışma olarak diğer kavramlarla ele alalım. Estetik açıdan, güzel- çirkin genellemesinin dışındaki kavramları kullanalım. 

ÜSLUP VE DENGE ENDİŞESİ TAŞIMIYOR

Bir yüzeyde oluşturulan şekillerin belirli bir anlamları yok, yoruma da açık değiller. Yani bir fikir, bir düşünce anlatma, iletme durumu yok. Bir anlatım olmadığı için yüzeydeki şekiller de rastgele oluşmuş görünüyor. Ancak rastgele oluş da soyut resimlerde tümüyle rastgele değildir. Onların da biçimde olsun renkte olsun üslup özellikleri vardır. Bu çalışmalar üslup ve denge endişesi de taşımıyorlar. 

RENKLER RASTGELE KULLANILMIŞ

Renk de aynı biçimde kullanılmış. Oysa düşüncenin renkle anlatım olanağı sonsuz genişlik ve çeşitliliktedir. Özellikle soyut çalışmalarda renk daha da anlam kazanır. Renklerin dilinin önemi kadar resim sanatında renk dengelerinin de oldukça ağırlıklı bir yeri vardır. Bu çalışmalarda renklerin rastgele kullanıldığı görülüyor. Hatta denge olmadığından rahatsız edici bile denilebilir.Beyinden yüzeye bir düşünceyi, bir hayali v.s aktarırken kullanılan araçların (fırça, spatul v.b gibi) izleri sürülerek de üslup ve sanat yorumlanır. Bu çalışmalarda bu araçtan da yoksunuz. Yine de renk kullanımı açısından da anlam ve denge gözetilebilir, bu yoldan anlatım sağlanabilirdi belki ama böyle bir kaygı da görülmüyor.

SANATSAL DEĞERİ YOK

Sanatçı dilediği araçları ve malzemeyi kullanarak da sanat yapabilir elbette. Bu araçlara bilgisayar da dahil olabilir. Sanatçılar bilgisayarı çeşitli biçimlerde zaten kullanıyorlar. Ancak photoshop gibi programları kullanarak ortaya çıkan sonuç sanatsal bir değer taşır mı tartışılır. Her şeyden önce bu tür bir çalışmanın aynısı tekrar ve tekrar yapılabilir. Yani özel ve benzersiz değildir ve bu kavram binlerce yıldır ve bu gün de sanat eseri değerlendirmesinin odak noktasıdır. Eğer evrenselölçüleri kullanarak değerlendirirsek, hayır sanatsal bir değer taşımaz deriz. Ama elbette piyasa değeri olabilir. 


GİRİŞİM ENERJİSİ YÜKSEK

Aydan Öztürkatalay, Kimya Mühendisi, Renk ve Enerji Uzmanı

Renk titreşim enerjisi olarak ele alırsak, yüksek enerjiye sahip bir resim. Renk tayfının tüm titreşimlerini taşıyor. Kırmızı renk enerjisinin cesaretini, turuncu renk enerjisinin ortama verdiği  keyfi, sarı renk enerjisinin mutluluğunu, yeşil renk enerjisinin denge ve huzurunu, mavi renk enerjisinin güçlü iletişimini ve becerisini, çivit mavisi renk enerjisinin akla verdiği berraklığı, mor renk titreşiminin ise huzur ötesi huzur enerjisini taşımaktadır. Ayrıca aşka ve sevgiye çok önem verilmiş. Adalet duygusu ön planda. Girişim enerjisi yüksek, haksızlığa tahammül yok denecek kadar az. İnsanların keyifli dakikalar geçirmesi ve kendini iyi hissetmesi baz alınmış. Güçlü irade hakimiyeti, açık yüreklilik ve zenginlik de gözler önüne seriliyor. Ve ruha direkt hitap ediyor. 


ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI VAR


Bu resmin renk analizi ise aşk dolu bir ruhu temsil ediyor. Yüksek bilinç söz konusu. Daha saf, daha gelişmiş güzellik ve huzur arama isteği yüksek. Verilen kararlarda zorlanmamak en çok istenen. Duygusal olgunluk ana tema, mutluluk olmazsa olmazlardan. Bağımsızlık ve özgürlük arayışı güçlü. Öne çıkma isteğiyle tüm mücadelelerle başa çıkma arzusu var.


KIRIK KALPLERİ İYİLEŞTİRME ENERJİSİ VAR

Yeşil, nötr bir renktir. Ne sıcak ne de soğuktur. Gözün en kolay gördüğü renktir. Gözde adeta tonin etkisiyaratılmaktadır. Kırık kalpleri iyileştirmeye yardımcı etkisi yüksek. Hayatta büyük değişim yaşama izi görülüyor. Akla berraklık aydınlık veriyor. Ana tema içsel mutluluk ve yücelik.

ANNE SEVGİSİNE ÖZLEM

Beni biz yapan bir enerji. Ana tema evrensel anne sevgisinin gerçek enerjisi. İnsanlar arasında bütünlük sağlayıcı ,güzel, keyifli zaman ön planda. Duygulara yeniden yön veriyor. Resimdeki çizgiler ise beyinde korkudan sorumlu merkezleri uyarmıyor. Bulunulan ortamda  mutluluğumuzu sağlıyor. Sevme ve sevebilme kapasitemizi açmamıza yardımcı oluyor. Şefkat ve saflık ön planda.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi