• $32,3743
  • 35,022
  • 2325.52
  • 9096.28
28 Ocak 2018 Pazar 10:17 | Son Güncelleme:

Afrin'de son durum ne? İşte merak edilenler

Afrin'de son durum ne" İşte merak edilenler

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ( TSK) Özgür Suriye Ordusu ( ÖSO) unsurlarıyla birlikte gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekâtı’nda, 7’ncı gün geride kalırken bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... TSK ve ÖSO güçlerinin, zorlu hava koşullarına rağmen 7 noktada kara ve hava operasyonlarına devam ettiği, Afrin kent merkezini çembere almaya başladığı öğrenildi. Genelkurmay öldürülen terörist sayısını 343 olarak açıkladı.

Zeytin Dalı Harekâtı’nın 7. gününde devam ediyor... Genelkurmay 13 uçağın Afrin'deki 23 hedefi imha ettiğini, öldürülen terörist sayısın 343'e yükseldiğini duyurdu. Sağlık bakanı Ahmet Demircan ise "14 kaybımız var, 3'ü Türk askeri, 11'i ÖSO mensubu" dedi... TSK'nın Afrin'e yönelik olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki Sultan Murat Tümeni'nin komutanı olan Albay Ahmed Osman, Suriye içerisinden Afrin'e doğru yeni bir cephe açmaya hazırlandıklarını ve Tel Rıfat çevresindeki köyleri ele geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Zeytin Dalı Harekâtı’nın hedefinde olan teröristlere destek için Menbiç’ten yola çıkan 15-20 araçlık PYD konvoyu, Münbiç’in batısındaki Al Yeşil ve Umcalud köyleri yakınlarında Türk savaş uçakları tarafından vuruldu. Havadan bombalanan 2 bölgede en az 10 PYD’linin öldüğü ve çok sayıda teröristin yaralandığı ifade edildi. Görgü tanıkları, araçlardan çıkan PYD militanlarının kaçtığını söyledi.

İran'dan skandal Afrin hamlesi-TIKLA ÖĞREN 

ABD'nin korkunç Türkiye planı ortaya çıktı- TIKLA ÖĞREN 

AFRİN SON DAKİKA GELİŞMELERİ İÇİN TIKLAYIN

10:55 UÇAKLAR YENİDEN VURMAYA BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis Gülbaba Karakolu yakınlarında belirlenen hedeflere yönelik hava bombardımanına başladı.

10:40 14 KAYBIMIZ VAR.. 3'Ü TÜRK ASKERİ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Afrin operasyonuna katılan askerlerle ilgili son dakika flaş açıklamalar yaptı. Bakan Demircan, "14 kaybımız var, 3'ü bizim askerimiz diğerleri ÖSO'dan..." dedi. Zeytin Dalı Harekatı'nda yaralanan, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören askerleri ziyaret eden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, durumu ağır olan askerin olmadığını, 130 yaralının 82'sinin taburcu edildiğini belirtti.  

10:35 KİLİS'TEN TOPLAR YENİDEN ATEŞLENDİ

İhlas Haber Ajansı: Kilis'te konuşlu fırtına obüs topları ile roketlerin sınırın güneyindeki YPG'nin terör mevzilerini bu sabah yeniden vurdu...

10:30 ÖSO: YENİ CEPHE AÇACAĞIZ

TSK'nın Afrin'e yönelik olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki Sultan Murat Tümeni'nin komutanı olan Albay Ahmed Osman, Suriye içerisinden Afrin'e doğru yeni bir cephe açmaya hazırlandıklarını ve Tel Rıfat çevresindeki köyleri ele geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Osman, "Kötü hava koşulları nedeniyle savaşçılar kolay hareket edemiyorlar. PKK'lı teröristler mevzilerini güçlendirmeye devam ediyor. Keskin nişancıları ve yüksek teknolojili silahları var. Cephe hattına çok sayıda mayın döşemiş durumdalar" dedi.

10:25 PKK CESETLERİNİ BİLE TOPLAMIYOR

Afrin'de ağır kayıplar veren PKK/YPG öldürülen teröristlerinin cesetlerini bile toplamıyor. “Kırsaldaki çatışma alanlarında her yer ceset dolu” diyen ÖSO komutanlarının verdiği bilgiye göre PKK, ölüleri araziden toplama gereği bile duymuyor.

09:15 KÖYLÜLERE ZEHİRLİ YEMEK TALİMATI

Afrin’de yürütülen istihbarat çalışmaları sonucu sinsi bir tuzak daha ortaya çıkarıldı. PKK bölgedeki bazı köylerde halka ‘zehirli yemek’ talimatı verdi. Köylülerden, Özgür Suriye Ordusu savaşçılarına ‘ikram’ görüntüsü altında içine zehir katılmış yemek göndermelerini isteyen teröristlerin bu talimatı, güvenlik birimlerince fark edildi. Bu nedenle sahadaki birliklere, “Türkiye’den gönderilenler hariç, tüm ikramları geri çevirin” emri verildi. 

08:25 TSK: 343 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasına göre Hava Kuvvetleri'ne ait 13 savaş uçağı gece boyunca Afrin'deki 23 hedefi imha etti. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında öldürülen terörist sayısı 343 terörist etkisiz hale getirilmiş oldu.

AFRİN'E ÇEMBER HAREKATI

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları kritik bölgeleri havadan vurmaya devam ederken, kara harekâtı ile de Afrin kent merkezi çembere alınıyor. TSK ve ÖSO, batıda Harmanlık, Ömer Uşağı, Rajo ve Adah Manli, kuzeyde Marsava cephelerinde, doğuda Mare hattı ve güneyde İdlib sınırındaki Simon Kalesi’nden Afrin’e doğru ilerledi. 

BAFELYUN OPERASYONU BAŞLADI

Birlikler, Türkiye’ye yönelik roket ve havan saldırılarının yapıldığı Bafelyun Tepesi’ndeki teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için dün sabah harekete geçti. Azez kırsalında ve Kilis’in karşısında yer yer çatışmaların devam ettiği Bülbül ve Racu köylerinde, 3 PYD’li silah ve mühimmatları ile yakalandı.

PYD KONVOYUNA JETLER SÜRPRİZ YAPTI

TSK, terör örgütü PYD’nin Menbiç’ten Afrin’e takviye güç kaydırma hamlesini, düzenlediği hava operasyonuyla engelledi. Zeytin Dalı Harekâtı’nın hedefinde olan teröristlere destek için Menbiç’ten yola çıkan 15-20 araçlık PYD konvoyu, Münbiç’in batısındaki Al Yeşil ve Umcalud köyleri yakınlarında Türk savaş uçakları tarafından vuruldu. Havadan bombalanan 2 bölgede en az 10 PYD’linin öldüğü ve çok sayıda teröristin yaralandığı ifade edildi. Görgü tanıkları, araçlardan çıkan PYD militanlarının kaçtığını söyledi.

10 BİN TERÖRİSTİ AFRİN'E GÖNDERME PLANI

Afrin’de kıskaca alınan PYD’nin Münbiç, Kuzey Irak, Haseke ve Rakka’da silah ve bomba eğitimi verdiği yaklaşık 10 bin teröristi rejim bölgesi olan Nubul Zehra Beldesi üzerinden Afrin’e kaydırmayı planladığı öğrenildi.

TSK'dan Afrin'de 8 koldan hilal taktiği

TSK, binlerce yıldır zafer getiren hilal taktiğini Afrin’de de uygulamaya koydu. Batıdan dört, kuzeyden üç, doğudan bir cephe açıldı. Terör örgütü PKK 104 sızma girişiminde bulundu. Bunlardan 61’i termal kameralarla, 31’i de İHA’lar tarafından fark edilerek önlendi. TSK’nın Afrin’in terör örgütlerinden temizlenmesi için başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekâtı 4’üncü günü de bölgeye asker, mühimmat ve zırhlı araç takviyesi devam etti.

Hükümet kaynakları ve güvenlik birimleri, özellikle istihbarat birimlerinin yerel kaynaklarla iş birliği sayesinde PKK’nın sızma girişimleri anında püskürtüldüğüne dikkat çekiyor. Bu kapsamda yerelden gelen istihbarat bilgileri sayesinde şu ana kadar terör örgütü elemanların 12 sızma girişiminin önlendiği belirtildi. Edinilen bilgilere, PKK’lılar üç günde toplamda 104 sızma girişiminde bulundu. Bunlardan 61’i termal kameralarla, 31’i de İHA’lar tarafından fark edilerek önlendi. Kara operasyonu ve yoğun topçu atışı nedeniyle örgüt üyelerinin Menbiç’e doğru kaçmaya başladıkları belirtilirken, bir yandan da Amanos dağları üzerinden Türkiye’ye sızma girişimlerinin önlenmesi için özelikle İHA’larla 24 saat esasına göre takip gerçekleştiriliyor. Güvenlik kaynakları, Suriye sınırına örülen duvar ve alınan tedbirlerle Türkiye’ye giriş yapmakta zorlanan teröristlerin, Amanos dağlarını kullanmaktan başka yolları kalmadığına dikkate çekerek, bu kapsamda o bölgedeki tedbirlerin en üst seviyeye çıkarıldığını dile getiriyor.

Terör örgütü PKK/YGP’ye herakât başlatan Türk Silahlı Kuvvetleri, binlerce yıldır zafer getiren hilal taktiğini Afrin’de de uygulamaya koydu. Afrin’e batıdan dört, kuzeyden üç, doğudan bir cephe açıldı. Örgüt âdeta süpürüldü.

Güvenlik birimleri, önceki gece sabaha karşı batı cephesinde yer alan Şeyh Hadid’e bakan en büyük tepenin ele geçirildiği bilgisini verdi. İlk gün Afrin’in kuzeyindeki Kilis-Gülbaba’dan kara harekâtını başlatan TSK, doğuda Azez’den Suriye’ye girerek PYD/YPG’li teröristlerin olduğu bölgeyi kıskaca almış oldu. Suriye sınırları içinde kalan ve operasyonun devamlılığı için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekilen, Alika, Bulbul, Zahran, Bak Ubası, Kusanlı, Maydan, Tabah Kuy, Kara baba, Hawran Darh’ın içinde olduğu güzergâhta operasyonların yoğunlaşacağı öğrenildi. En sıcak çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri de Burseya Dağı. Bölgedeki çatışmalar dün de sürerken, topçu birlikleri aralıklarla Afrin’deki terör hedeflerini vurmaya devam etti. ÖSO, TSK’nın desteğiyle Afrin’in batısındaki El Hammam köyünü ve çevre tepeleri teröristlerden arındırdı.

DÜĞÜNE GİDİYORUZ

Hatay’ın Yalankoz mevkiinde konuşlanan 200 kişilik Hakkari Dağ Komando Birliği de harekâta destek vermek için Hassa ilçesine doğru yola çıktı. Bu sırada silah arkadaşları kahramanlara destek vermek için yanlarındaydı. Komandoların morallerinin son derece yüksek olması dikkat çekti. Zırhlı araçlara binen komandolar “Ya Allah Bismillah Allahü ekber” diyerek ailelerine selam gönderdi. Komandolardan biri, “Allah’ın izniyle oraya girip alıp geleceğiz inşallah” dedi. Bir başka komando ise, “Helallik istedik şükür. Alacağız inşallah. Allah’ın izniyle” dedi.

Zırhlı personel taşıyıcının içinde bulunan bir komando da İHA muhabirinin, “Söylemek isteğiniz bir şey var mı?” sorusuna “Düğüne gidiyoruz” cevabını verdi.

Öte yandan Hatay’ın Kırıkhan ilçesi sınırında konuşlanan Türk birliklerinin aşırı yağış nedeniyle çamur deryasına dönen bölgedeki hassasiyeti de takdir topladı. Onlarca tankın konuşlandığı alanın ortasında kalan eski 4 mezar, güvenlik şeridi çekilerek, korumaya alındı.

MAYINLAR YAVAŞLATIYOR

Askerî uzmanlar, Afrin’e uzanan güzergâhta terör örgütünün döşediği mayınlar ve el yapımı bombalar nedeniyle yavaş hareket edildiğini, mayınlı alanların etap etap temizlenerek ilerlendiğini dile getiriyor. Mayınlı alanlar nedeniyle, operasyonun 60-70 günü geçebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

MEVZİLER ‘ZIRH DELİCİ’LERLE VURULUYOR

‘Zeytin Dalı Harekâtı’nın ana omurgasını oluşturan Hatay ile Kilis’in sınır bölgeleri, operasyonun 4’üncü gününe girilirken, sakin bir gece geçirdi. Afrin’e kara harekâtını başlatan birliklerin geçiş yaptığı Hatay ve Kilis sınırında, gece boyunca, iç bölgelerden top atışlarının sesi duyuldu. Afrin bölgesinden teröristlerin dün attığı roketler, Kilis bölgesine düşerken, ölen ya da yaralanan olmadı.

Hassa sınırının sıfır noktasına konuşlanan Türk tankları, terör örgütü mevzilerini ‘zırh delici toplar’ ile vuruyor. Çok sayıda tank ise cephane, yakıt ve askeri malzeme ikmali için geri döndü. Sınır karakoluna yakın yerde, sabah saatlerinde, konuşlanan ‘M60T’ tanklarının yanında, çok sayıda kullanılmış ‘zırh delici’ top mermisi görüldü.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı