• $32,3723
  • 34,9755
  • 2325.31
  • 9107.19
15 Mayıs 2014 Perşembe 15:00 | Son Güncelleme:

11 işçinin cenazesinden yürek yakan görüntüler

11 işçinin cenazesinden yürek yakan görüntüler

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 11'inin cenazeleri, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cenaze namazlarından sonra toprağa verildi.

Ayhan Avcı, Sedat Toprak, Ahmet Avcu, İsmail Şengül, Cengiz Çantal,  Hayri Türker, Emrah Çakır, İsmail Gezer, Mustafa Çalı, Emin Mazı ve Bilal  Malkoç'un cenazeleri, yakınları tarafından Savaştepe Belediyesi Soğuk Hava  Deposu'ndan alınarak evlerinin önlerine götürüldü. Cenazeler, helallik alınması  ve dua edilmesinin ardından Zafer Meydanı'na taşındı.

Alanda toplanan işçilerin aileleri ve yakınları, cenazelerin  getirilmesi sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.

BÜTÜN CAMİLERDE KARDEŞLERİMİZE DUA EDECEĞİZ

Törende helallik alınmasından önce konuşan Görmez, bu madencilerin,  emek ve alın teriyle helal rızk peşinde koşmanın ne kadar mübarek olduğunu ve  haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü olduğunu öğrettiğini söyledi.

Görmez, ateşin sadece madende yaşamını yitirenlerin değil herkesin  evine düştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hatta az önce yolda gelirken Azerbaycan'dan, Kosova'dan,  Saraybosna'dan diyanet işleri başkanları aradı, 'Ateş, bizim de evlerimize düştü.  Yarın bütün cuma namazlarında, bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz.  Başka ne yapabiliriz hocam?' diye sordular. Onun için bu ateş sadece sizin acınız  değil, bilin ki bütün milletimizin ortak acısıdır. Yüce Rabbimiz, bu  kardeşlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı, hayatın bütün çilesini birlikte  paylaştığı eşleri hanımefendilerin kalplerine sabır, metanet, sekinet lütfetsin.  Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin varlık sebebi olan annelerine, babalarına Yüce  Rabbimiz, Eyyub'un sabrını lütfetsin, kalplerine huzur ve sekinet versin. Bu  kardeşlerimizin, gençlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı çocuklarına,  gençlerine Yüce Rabbimiz, sıhhat, selamet içinde uzun ömürler lütfetsin. bugün  bizim onlara karşı en büyük vazifemiz; onları dualarla salavatlarla namazlarla  ebediyete uğurlamaktır. Bugün onlara karşı en büyük görevimiz; onların geride  bıraktığı yaralı eşlerine, annelerine, babalarına, çocuklarına, yavrularına  teselliler sunmak, onların acılarını yürekten paylaşmaktır."

Madencilerin manevi hatıralarına gölge düşürecek her türlü davranıştan  uzak durulması gerektiğini anlatan Görmez, onların dualarla ebediyete  uğurlanmasını istedi.

İslam dinine göre "ölüm" kavramına değinen Görmez, şunları kaydetti:

"Ne mutlu bize ki bu gibi hallere düştüğümüzde, başımıza musibetler,  afetler geldiğinde, Rabbimize sığınacak iman gibi bir hazinemiz var, 'Biz  Allah'tan geldik, Allah'a gideriz' diyecek bir imanımız var. Allah'a hamdolsun  biz öyle bir inancın mensuplarıyız ki bizim inancımızda ölmek yok olmak değil,  ebediyete gitmek, Rabbimizle vuslat, cennet ve cemaliyle karşılaşmak,  sonsuzluktur. Onun için hep birlikte diyoruz ki 'Biz ondan geldik, hep birlikte  ona gideceğiz.' Yüce Rabbimiz, her birine rahmet eylesin. Yüce Rabbimiz,  mekanlarını cennet eylesin. Aslında bizim, onların şehadetlerine ihtiyacımız var.  Onların bizim şehadetlerimize ihtiyaçları yok çünkü onlar, çocuklarının helal  rızkını temin etmek için yerin altında can verdi. Aslında imkan olsa da biz  onlara haklarımızı helal ettirsek, onlar bize, milletimize haklarını helal etse.  En büyük umudumuz o."

8 İŞÇİ YANYANA TOPRAĞA GÖMÜLDÜ

Görmez tarafından öğle vakti ayrı ayrı kıldırılan cenaze namazlarına,  CHP Balıkesir Milletvekilleri Haluk Ahmet Gümüş ve Namık Havutça, Balıkesir  Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay  Salih Göldal, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı ve binlerce vatandaş katıldı.

Daha sonra araçlara konulan cenazelerden 8'i, Makbule Mezarlığı'na  taşınarak yan yana toprağa verildi. Diğer 3 cenaze ise ilçedeki başka  mezarlıklarda defnedildi.

DURSUNBEY'DE 10 CENAZE    

İşçilerden, 29 yaşında vefat eden bir çocuk babası Arif Demir, 27  yaşında hayatını kaybeden Feridun Çelik, 26 yaşlarında ölen İsmail Kutlu ve bir  çocuk babası Niyazi Kurban'ın cenazeleri, Dursunbey Belediyesine ait araçlarla Çamharmanı Mahallesi'ne götürülerek evlerinin önlerinde aileleri ve yakınlarından  helallik alındı. Bu sırada fenalaşan kişilere, sağlık ekipleri müdahale etti.

Cenazeler, vatandaşların omuzlarında taşınarak götürüldüğü mahalle  meydanında, Dursunbey Kaymakamı Yaşar Aksanyar, aileleri ve yakınlarının  katılımıyla öğle vakti ayrı ayrı kılınan cenaze namazlarının ardından mahalle mezarlığında yan yana toprağa verildi.

Facianın yaşandığı ocakta, Demir'in yaklaşık 5 yıldır çalıştığı  belirtildi. Çelik'in ise 3 yıl önce işe başladığı ve 6 ay önce evlendiği  öğrenildi.

Olayda yaşamını yitiren işçilerden Metin Burmalı ve İbrahim Kutbay'ın  cenazeleri Dursunbey ilçe merkezinde, Abdullah İnal'ın naaşı Yassıören  Mahallesi'nde, Ali Şahin ve Mehmet Çelik'in cenazeleri Alagüney Mahallesi'nde,  Sayit Karaca'nın cenazesi de Demirciler Mahallesi'nde toprağa verildi.

Maden faciasında 32 yaşında hayatını kaybeden iki çocuk babası Ergün  Akkuş'un cenazesi ise Balıkesir'de Solugan Camisi bahçesine götürüldü. Akkuş'un  cenazesi, ailesi ve yakınlarının yanı sıra Balıkesir Garnizon ve Okullar Komutanı  Tümgeneral Fahri Kır, Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Karesi Belediye Başkanı Yücel  Yılmaz, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülkadir Çilman ve vatandaşların  katılımıyla kılınan cenaze namazı sonrası defnedildi.AA

CENAZELER KARIŞTI

Soma'daki maden faciasından vefat eden iki kardeşten Sami Yıldırım'ın cenazesinin yanlışlıkla Balıkesir'in İvrindi İlçesi'nde toprağa verildiğinin belirlenmesi üzerine, cenazesi mezarından çıkartılarak İzmir'in Kınık ilçesindeki Elmadere Köyü'ne getirildi.

Soma'daki maden faciasında yaşamlarını yitiren Sami ve İlkay Yıldırım'ın kardeşlerin cenazelerini teslim almak isteyen yakınları, Sami Yıldırım'ın karışıklık sonucu Balıkesir'in İvirndi İlçesi'ne bağlı Kayapa köyüne gönderildiğini öğrendi.

Baba Hasan Yıldırım, Kayapa köyünde oğlunun defnedildiğini öğrenince, cenazenin kendisine teslim edilmesi için savcılığa başvurdu. Savcılık kararıyla açılan mezardan çıkarılan Sami Yıldırım'ın cenazesi, yakınları tarafından İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı Elmadere köyüne getirildi. 

Sami ve İlkay Yıldırım'ın annesi Senem Yıldırım, maden kazasında 2 oğlunu kaybettiğini, bu acının ardından oğlunun cenazesinin karışmasıyla başka bir acı daha yaşadığını belirtti. Senem Yıldırım, "Kara maden 2 oğlumu aldı, ben ne yapacağım" diyerek gözyaşı döktü.

Soma'daki faciada yaşamlarını yitiren Sami ve İlkay Yıldırım'ın yanı sıra Hüseyin Kılıç, Hüseyin Kılıç, Turgut Yılmaz, Doğan Yıldırım, Sezai Kılıç, Bilal An, Erol Uysal ve Ersan Çetin'in cenazeleri Elmadere köyünde bugün düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

Aynı köyden maden işçisi Ahmet Güven'in ise dün toprağa verildiği öğrenildi.AA

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı