• $32,3885
  • 35,097
  • 2326.54
  • 9101.2
20 Haziran 2015 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Aydın Doğan paralele sığındı

Aydın Doğan paralele sığındı

8 yıl 9 ay hapis istemiyle yargılanan Aydın Doğan, cezadan kurtulmak için paralelin avukatıyla anlaştı. Doğan'ın dosyası iki yıldır Yargıtay Ceza Kurulu'nda karara bağlanmıyor.

AKŞAM ÖZEL HABER ARAŞTIRMA 

Aydın Doğan ve Doğan Grubu yöneticilerinin “kâğıt alımındaki örtülü işlemleri” nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kanunu'na muhalefet ettiği iddiasıyla 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava önceki gün Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşüldü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Aydın Doğan’ın beraat ya da cezalandırılmasına karar veremedi. Genel Kurul üyeleri 2/3 çoğunluğa ulaşamayınca dosya başka bir oturuma ertelendi. Aydın Doğan'ın bu davada her zamanki grup avukatları yerine Fethullah Gülen’in avukatını tutmuş olması dikkat çekti. Dosya henüz tarihi belirlenmeyen bir oturumda yeniden görüşülecek. Bu kez salt çoğunluk alınacak karar için yeterli olacak.   

BERAATI  YARGITAY BOZDU

SPK 2008 yılında suç duyurusunda bulundu. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi.  SPK avukatları kararı temyiz etti. Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2012 yılı Nisan ayında beraat kararını bozdu ve verilen kararın tekrar gözden geçirilmesini istedi. Dosya geri döndü ancak, o dönem basına yansıyan bilgilere göre  hem mahkeme hâkimi hem de Aydın Doğan’ın yanındaki savunmacılar değişmişti. Doğan’ın yanında artık Fethullah Gülen’in de müvekkil listesinde olduğu avukatlık bürosundan bir isim vardı; Hasan Günaydın. Oysa Aydın Doğan’ın davadaki önceki avukatı, ceza yargılamalarındaki başarılarıyla tanınan ve yargı çevrelerinde de büyük saygı gören Prof. Dr. Köksal Bayraktar’dı. Üstelik ilk yargılamada beraat kararı verilmiş ve Bayraktar başarılı bir avukatlık sergilemişti. 

İKİ YILDIR BEKLİYORDU

Davanın ilk duruşmasında yani 2 Temmuz 2013’te mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına karşı direnme kararı aldı. Yani Aydın Doğan ve diğer 3 kişi hakkındaki beraat kararında direndi. Yargılamalarda Yargıtay’dan “yeniden inceleyin” görüşüyle verilen bozma kararlarına mahkemelerin uyması “genel” bir durumken, “direnme” kararı verilmesi “istisna” olarak değerlendirilir. Aydın Doğan için de sürpriz avukat tercihi ve değişen hâkimle birlikte bu istisna gerçekleşti.  Yargıtay Ceza Genel Kurulu dosyayı inceler ve mahkeme kararını bozarsa, yerel mahkeme karara uymak zorunda kalacak. 

"Terör propagandası" cezası 

Basın İlan Kurumunun (BİK) yönetim kurulu toplantısında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör olayında rehin alma eylemi fotoğraflarını yayımlayan aralarında Hürriyet Gazetesi’nin de bulunduğu 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verdi. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi