• $32,3307
  • 35,0957
  • 2297.84
  • 9054.99
25 Kasım 2015 Çarşamba 00:30 | Son Güncelleme:

Rus jeti sınırı aştı

Rus jeti sınırı aştı

Suriye'de Esad rejiminin yaktığı ateş dünyaya sıçradı. Ülkede askeri operasyonlara başlayan Rusya'nın savaş uçağı, tüm uyarılara rağmen sınır ihlali yapınca, Türk F-16'ları tarafından düşürüldü.

Mahmut GÜRER - Hakkı KURBAN / ANKARA

HATAY'IN KARŞISINA DÜŞTÜ

Esad'ın Türkmen Dağı'na yönelik operasyonuna hava desteği veren Moskova, dün sabah "sınırı" aştı. Bayır-Bucak Türkmenlerinin bulunduğu Kızıldağ'ı bombalayan Rus SU-24 savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal edince, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan "hakları" ve "angajman kuralları" kapsamında vurularak düşürüldü.

5 DAKİKADA 10 UYARI YAPILDI

İki Türk F-16'sı tarafından müdahale edilen Rus savaş uçağına, 5 dakika içinde 10 kez ikaz edildi. Rus uçağı, ikazlara rağmen ihlale devam edince, "meşru mukabele hakkı" kullanıldı ve vuruldu. Hatay Yayladağ Bölgesi'nde müdahale edilen Rus uçağı, havada alev alarak sınırın Suriye tarafındaki Kızıdağ Bölgesine düştü. 

İşte uyarının ses kayıtları

Angajman kuralları gereğince düşürülen Rus SU-24 savaş uçağıyla ilgili ses kaydı yayınlandı. Ses kaydında Türk pilotların her 30 saniyede bir, Rus uçağına "Rotarınızı acilen Güney'e değiştirin" ikazlarında bulunduğu belirlendi. İşte o ses kaydı: 
- Himeyyim Hava Üssü’ne Radyal 020’de 26 mil kala bilinmeyen hava konumu. 
- Nöbetteki Türk Hava Kuvvetleri konuşuyor; Türk hava sahasına yaklaşıyorsunuz, hemen rotanızı güneye çevirin... 

Pilotlar yaşıyor mu?

Pilotlardan birinin öldüğüne dair sosyal medyada bu fotoğraf paylaşıldı. Ankara ise iki pilotun da sağ ve muhaliflerin elinde olduğunu açıkladı. Rusya ise pilotlardan birinin öldüğünü savunurken, Suriye'deki muhalif bir grup, iki pilotun da öldüğünü söyledi.

İlk açıklama BEŞTEPE'den

Dün sabah saat 09.24'te yaşanan olayla ilgili ilk bilgi Cumhurbaşkanlığı'ndan geldi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "sınır ihlali yapan Rus yapımı SU-24 tipi bir uçağın uyarıları dikkate almayınca düşürüldüğü" bilgisini verdi.

HATAY'DA ASKERİ HAREKETLİLİK

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Hatay'da askeri hareketlilik gözlendi. Hatay-Yayladağı karayolunda 13.00 sularında bir TIR'a yüklü tankın Yayladağı İlçesi yönünde gitti. Tank yüklü TIR'ı askeri bir zırhlı araç ile yakıt tankerinin takip ettiği gözlendi. 

HAVA İHLALİ RADAR İZİNDE

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçaklarca Suriye sınırında müdahalede bulunulan savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali, iz analizinden de ortaya çıktı. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden uçak ikazlara rağmen ihlalini sürdürüyor. Analizde Yayladağı bölgesindeki ihlal açık şekilde ortaya konuyor. Uçağa, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı iki F-16 tarafından müdahale ediliyor. 

Muhalifler de helikopteri vurdu

Dün sabah saatlerindeki gelişmelerin ardından Suriye'de bir Rus helikopteri daha vuruldu. Reuters'ın haberine göre, Suriyeli muhaliflerin Amerikan yapımı Tow füzeleriyle vurduğu helikopter, Lazkiye'de Esad rejiminin kontrolündeki bölge yakınlarına acil iniş yaptı. DHA ise Suriye sınırındaki Türkmen bölgesine iki cismin yanarak düştüğünü iddia etti.

MOSKOVA'DAN İNKAR GELDİ

Türk hava sahasını iptal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Moskova'dan gelen ilk açıklamada, söz konusu uçağın kendilerine ait olduğu ifade edildi. Ancak yapılan açıklamada, Türk hava sahası ihlalinin söz konusu olmadığı ileri sürüldü. Moskova'nın bu iddiası, Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşılan, düşürülen Rus uçağının radar kayıtlarıyla da çürütüldü. 

Sabrımızı test ettiler

Ankara, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağından önce, Moskova'yı benzer ihlaller için defalarca uyarmış ve tekrarı halinde uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını ve angajman kurallarını uygulayacağını açıklamıştı. İşte, Rus uçağına müdahaleyi getiren süreçte yaşananlar:

3-4 EKİM 2015: İLK İHLAL GERÇEKLEŞTİ 


İki Rus uçağı Türk hava sahasını ihlal etti. 4 Ekim'de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak nota verildi. Rusya, ihlalin hava şartları ve navigasyon hatasından kaynaklandığını iddia etti.

5 EKİM 2015: LAVROV'A UYARI TELEFONU

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u arayarak, ihlallerin bir kez daha gerçekleşmesi durumunda, istenmeyen sonuçların doğabileceği uyarısını yaptı. Sinirlioğlu, ayrıca konuyla ilgili olarak ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya Dışişleri Bakanları ile NATO Genel Sekreteri ile de görüştü ve bilgi verdi.

6 EKİM 2015: 2. İHLAL GERÇEKLEŞTİ

Rusya'ya ait Savaş uçağı 2. kez Hatay bölgesinde hava sahasını ihlal etti. Bunun üzerine Rusya'nın Ankara Büyükelçisi tekrar Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Bir kez daha nota verildi. Rusya ihlal olmadığını iddia etti.

Sınırdaki hareketli günler 

- 22 Haziran 2012: Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Phantom F4 uçağı, Suriye tarafından ihtarsız olarak Lazkiye'nin 8 mil açığında düşürüldü, iki pilot şehit oldu, Türkiye angajman kurallarını değiştirdi. 
- 16 Eylül 2013: Genelkurmay Başkanlığı, sınır ihlali yapan Suriye'ye ait M-17 tipi bir helikopterin düşürüldüğünü açıkladı. 
- 23 Mart 2014: Suriye'ye ait iki MIG-23'ten biri, 4 uyarıya rağmen Türk hava sahasını ihlale devam edince düşürüldü. 
- 16 Mayıs 2015: Türkiye sınırını ihlal eden Suriye'ye ait helikopter, Adana'dan kalkan jetlerimiz tarafından vurularak düşürüldü.  
- 16 Ekim 2015: Türkiye'nin hava sahasına giren insansız hava aracı vuruldu.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'