Ciro hedefi 50 milyon dolar
İzocam ısı, ses, su ve yangın yalıtımı sağlayan ürün ve hizmetler sunan bir Koç Grubu şirketidir. Yalıtım sektörünün Türkiye'deki öncü şirketi olan İzocam, yüksek teknoloji ile imal edilen uluslararası standartlardaki yalıtım ürünlerini hem iç piyasaya hem de dış piyasaya satmakta olup, geniş ürün yelpazesi ile Türkiye'de pazar lideridir.
2001 ilk çeyreğinde İzocam'ın satışları geçtiğimiz döneme göre yüzde 11 artarak yaklaşık 11 milyon dolara yükselmiştir. Operasyonel karlılık geçtiğimiz döneme göre yüzde 87 artmıştır. Şirketin net borç poziyonu (3.4 milyon dolar) düşük seviyede olduğu için finansman giderleri minimum seviyede kalmıştır. Dolayısıyla geçen yıl sadece 0.3 milyon dolar kar eden şirketin bu yılki net karı 1.5 milyon dolara yükselmiştir.
Devalüasyon sonrası daralan iç piyasa İzocam'ı ihracata daha fazla ağırlık vermeye itmiştir. Bunun sonucu olarak 2000 ilk çeyreğinde yüzde 24 olan ihracat/brüt satış oranı 2001 ilk çeyrekte yüzde 31'e yükselmiştir. İzocam'ın ihracatının yüzde 56'sı Ortadoğu, yüzde 18'i Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.
İzocam'ın Mart 2001'de tamamlanan ekstrude polistren yatırımı sonrası yıllık kapasite 90.000 metreküpten 130.000 metreküpe yükseltilmiştir. Bu yatırım süresince yaklaşık 600 milyar liralık sabit kıymet yatırımı yapılmıştır. Şirket Tekirdağ'da inşa etmeyi planladığı taşyünü tesisini kriz ortamı sebebiyle askıya almıştır. Bu yatırım için 25 milyon dolarlık sabit kıymet harcaması gerekmektedir.
İzocam 2001 yılında kalıcı deprem konutlarının inşaatlarının sürmesini, yüksek enerji fiyatları dolayısıyla yalıtımın cazip hale gelmesini, yeni inşa edilen konutları içine alan bina ısı yalıtım yönetmeliğinin uygulanmasını ve ihraç pazarlarının canlanmasını bekliyor.
Bu beklentilere bağlı olarak İzocam 2001 yılında 50 trilyonluk ciro, 12 milyon dolar ihracat, 5 trilyon liralık net kar ve yüzde 10'luk büyüme hedefliyor.
|