• $7,4126
  • €9,0363
  • 441.833
  • 1542.45
24 Temmuz 2011 Pazar

İstanbul'daki restoranlar neden çok pahalı?

Tayfun Topal
Tayfun Topal
YAZARIN SAYFASI

New York'ta dünyanın en iyi restoranlarında bir tabak yemek 40 dolarken İstanbul'daki restoranların hesap pusulaları dudak uçuklatıyor.

Geçtiğimiz hafta, gittiğim New York seyahatinde yaşadıklarımı sizlerle paylaşacağımı yazmıştım... Doğrusu, New York gibi bir yerde, birçok lüks restoranda harika yemekler yiyip komik denebilecek hesaplar ödeyip İstanbul'un pahalı gece hayatına dönünce inanın bunalıma girdim. Sunset, Papermoon, Ulus 29, Zuma... Michelin yıldızlı bir şefiniz yok; peki, neden bu kadar pahalı yemek satıyorsunuz? New York'ta dünyanın en iyi restoranlarından Nobu'da ödediğim hesap, bizimkilerin yarısı ama lezzet bakımından çok üstünler. Sunumları ve servislerinin kalitesi de buradakilerin iki katı... Bizdeki mekancıların çok iyi birer 'kazıkçı' olduğunu anladım. Bahaneleri içki; içkiyi çıkarın faturadan öyle hesaplayalım; yine pahalısınız! 20 TL'ye alınan bir şişe şarap 120 TL'ye satılıyor. Sonra verginin arkasına sığınıyorlar. Şarabı yüzde 200 karla satsan ne olur? Yok, illa ki 6 kat fazlasına satacaksın. Biri buna dur demeli artık. New York'ta, 6 kişi dünyanın en iyi sushi'cisi 'Nobu'da 476 dolar hesap ödüyor. Adını saydığım mekanlarda, kişi başı 300 TL'den aşağıya hesap gelmiyor. Yılların Cipriani'si önünde kuyruk var. Amerika'daki en pahalı yemeği 40 dolar yani 60 TL ama yediğin yemeğin lezzetini unutamıyorsun. İstanbul'da Cipriani açıldı fakat kimse pahalılıktan dolayı gidemiyor. İlk açıldığında insanlar meraktan gitti; fakat fiyatlar çok uçuk olunca kimse gitmemeye başladı. Şimdi fiyatları indiriyorlar ama nafile, iş işten geçmiş oldu.

UCUZ OLANA GİTSİNLER DİYEMEZLER
Tabii ki kimsenin kazandığı parada gözümüz yok! Artık mekan sahiplerinin şapkalarını önüne koyup düşünmeleri gerekiyor ya da Turizm Bakanlığı hepsini denetim altına alacak. 20 TL'ye aldığınız şeyi 120 TL'ye satmak vicdana sığmaz bence... Bu haksız kazanç! Gitmek zorunda olduğumuzu düşünenler, bence yanılıyor. Mekan sahiplerinin, 'Ucuz olan mekanlar da var. Bu paraları ödeyemeyenler oralara gitsin' dediklerini duyar gibiyim. İşte bu yüzden dünyanın ilk 10, ilk 50, ilk 100 restoranı sıralamalarına giremiyoruz. Ama müşteriyi kazıklamakta ilk 10'da birinci sıradayız. Bir tabak yemeği 120 TL'ye satan yerleri bundan böyle bu köşede okuyabilirsiniz. Ben, 'artık yeter' diyorum. Sizin de hoşunuza gitmeyen; kazıklandığınızı düşündüğünüz mekanları bana yazın.
Haftaya New York'ta en iyi mekanların hangi yemeği kaça sattığını, ülkemizdeki restoranlarla aralarındaki farkı ve ambiyanslarını tek tek yazacağım.

<p>Peki, reform paketlerinde gelinen son durum ne? Hukuk ve  ekonomide hangi başlıkları konuşacağız?

Reform paketlerinde son durum ne?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Bakanlar Gül ve Karaismailoğlu, Gaziray Projesi'nde incelemelerde bulundu

Amasya'da mamutlara ait olduğu değerlendirilen fosiller bulundu