Tarhana cipsini hiç duydunuz mu? Çocukluğumdan hatırladığım bu lezzetle tekrar karşılaşınca, sizlere de tanıtmak istedim.
Tarhana cipsini hiç duydunuz mu? Ben çocukken Kahramanmaraşlı yakın aile dostlarımız sayesinde bu cipsi yiyerek büyüdüm. Yağlı ve tuzlu, bol kalorili günümüz cipslerinin aksine tarhana, dünyanın en sağlıklı cipsi. Çünkü içeriğinde sadece yoğurt ve buğday var!
Düşünsenize çocukların cips diye sadece tarhana cipsi yiyerek büyüdüklerini. Akşam otururken ya da ara öğünlerde canları bir şeyler atıştırmak istediğinde tarhana cipsi verdiklerini. Ne kadar çok katkı maddesinden ve boş kaloriden çocuklarınızı koruyabilirdiniz.
Atıştırma yapmaya hepimizin ihtiyacı var ancak ne atıştırdığımız çok önemli.
Hafif ekşimsi muhteşem bir lezzeti olan tarhana cipsini uzun yıllardır hiçbir yerde görememiştim. Yaklaşık 2 ay önce doğal ürünler satan bir markette çocukluğumun tarhana cipsini hijyenik ambalajlarda ve değişik lezzet seçenekleriyle tekrar görünce çok heyecanlandım ve danışanlarıma hem tattırdım hem de sordum; 'Biliyor musunuz?' diye. Genelde hiç kimse tarhana cipsini duymamış ama tadınca çoğunluğu çok beğendi. Ben de internette tarhana cipsini araştırmaya başladım. Geçen hafta firmanın sahibi Yavuz Biçkes'le uzun bir telefon sohbetinde kendisine tarhana cipsiyle ilgili sorularımı sordum. Yavuz Bey üretimlerine yönelik tüm sorularımı içtenlikle cevapladı. Bilgilerini benimle paylaştı. Ben de kültürümüzde olan ama bilmediğimiz sağlıklı tarhana cipsini sizlere tanıtmak istedim.
Bu cipsin en temel farklılıkları, düşük kalorili olması, yüksek derecede folik asit içermesi, piyasaya egemen olan yağlı, tuzlu ve zararlı cipslere göre son derece besleyici olması ve yoğurt ile buğdaydan yapılması.
SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR
Atalarımızın Orta Asya'da yaşadıkları dönemde bulduğu bu gıda, içerdiği besinlerle adeta sağlık deposu. Bir laktik asit fermentasyonu olan tarhana, bileşiminde yer alan maddelerin protein, vitamin ve mineral içeriği bakımından oldukça zengin bir besleyici değere sahip. Bu nedenle özellikle çocuk beslenmesinde oldukça önemli. Hamura ilave edilen yoğurt florasındaki laktik asit bakterileri, fermentasyon sırasında patojen ve bozucu mikroorganizmalar üzerinde engelleyici etki yaratıyor. Fermentasyon sırasında besin öğelerinin bakteri kültürü ile ön sindirime tabi tutulması; tarhananın daha kolay sindirilmesini sağlayarak besleyici değerini yükseltiyor. Ayrıca bileşimde yer alan yoğurt; unda eksikliği söz konusu olan esansiyel aminoasitler bakımından tarhanayı zenginleştiriyor. Besleyici bileşimi yanında, iştah açıcı özelliğiyle, çocuklara, nekahet dönemindeki hastalarla, halsiz ve zayıf insanlara güç kazandırıcı, iyileştirici ve besleyici olarak da tarhana veriliyor.
Bitkisel ve hayvansal hammaddelerin birlikte işlenmesi ile elde edilen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek, iştah açıcı ve bağırsak florasını düzenleyici özellikleri olan bu ürünümüzün özgün nitelikleri korunmalı. Hijyenik şartlarda üretilen tarhana tüketiminin artması gerekiyor.
Tarhana cipsi, ODTÜ, KOSGEB ve TÜBİTAK desteğinde Kahramanmaraş'ta kurulan Müsan tesislerinde, düşük sıcaklıkta mikrodalga destekli kurutma fırınlarında sterilize edilerek, doğada kuruyan ürünlere göre mikrobiyal anlamda çok temiz ve sağlıklı olarak üretiliyormuş. Çocuklarımızı sağlıksız cipslerden korumak için, son derece besleyici olan bu cips üzerinde durmamız gerektiğine inanıyorum.
Yurtdışına (İngiltere, Almanya, Kanada, ABD ve KKTC'ye) ihraç edilirken iç piyasada çok sınırlı yerlerde varlar, bu nedenle denemek isterseniz www.e-baharatci.com'dan isteye bilirsiniz.
Globalleşen dünyada farklı ülkelerin lezzetleri sofralarımızda yer almaya başlasa da kendi kültürümüzdeki lezzetlere de hak ettikleri değeri vermeliyiz, siz ne dersiniz?