İyi bir şarap için birinci madde üzümün çeşidi... Şarap yapımına uygun yüzlerce üzüm çeşidi var dünyada ve üretim aşamasında bir hata yapılmazsa, vasatın üzerinde şaraplar üretmek de mümkün... Dünyada yükselen esinti ise 'yeni üzümler, iyi şaraplar' yönünde... Bu bağlamda Anadolu kökenli üzümlerin de yolu açık... Ancak bir de şarap için olmazsa olmaz üzüm türleri var. Hem 'eski dünya' dediğimiz Avrupa'nın Atlantik kıyılarından başlayıp Gürcistan'a kadar uzanan coğrafyada; hem de 'yeni dünya'da, yani Amerika'dan Şili'ye, Güney Afrika'dan Avustralya'ya kadar uzanan coğrafyada üretilebiliyor... Bunların en ünlüsü de kuşku yok ki 'Cabernet Sauvignon' üzümü. Anavatanı Fransa'ya, bu ülkenin Bordo Bölgesi'ne has bir üzüm; 'DNA'sı da 1997 yılında çözüldü.
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar ortaya koydu ki, Cabernet Sauvignon, iki Fransız üzüm çeşidinin birleşmesinden türemiş. Cabernet Franc ve beyaz bir üzüm çeşidi olan Sauvignon Blanc, kendiliklerinden ortaya farklı bir üzüm türü çıkarmış. 18. yüzyılda ilk adı 'Vidure' imiş bu üzümün; 19. yüzyılda da dünyaya hızla yayılmış. Bugün de Cabernet Sauvignon üzümü, Bordo'nun bazı bölgelerinde 'Vidure' olarak satılıyor. Amerika'daki Napa Vadisi'ne Macarlar tarafından, Şili'ye İspanyollar, Güney Afrika'ya Protestan Fransızlar tarafından götürülmüş.
BİZ DE ÖVÜNEBİLİRİZ
Türkiye'ye ise 1990'da geldi. Bu ünlü üzüm türü hakkında, artık bizim de övünebileceğimiz bir konu var. Geçen haftalarda Viyana'da yapılan yarışmada; Denizli'nin Güney İlçesi'nde, Büyük Menderes Vadisi'nde, 900 metre rakımda yetiştirildiği için bu adla anılan üzümlerle yapılan 'Sevilen Ailesi'nin '900' adlı şarabı, 'Dünyanın En İyi Üçüncü Cabernet Sauvignon Şarabı' seçildi. Çelimsiz, uzaktan bakınca pek bir şeye de benzemeyen küçük taneli Cabernet Sauvignon üzümlerinin şaraba kattığı özellik, sadece zengin meyve aromaları değil... Bu üzüm aynı zamanda şaraba dolgun bir gövde kazandıran asit ve tanenler açısından da çok zengin. Cabernet Sauvignon şaraplarında frenküzümü, ahududu ve kiraz aromaları öne çıkıyor. Bu üzümden yapılan şaraplar fıçıda bekletildiğinde, tanenleri yumuşuyor ve aromaları daha da zenginleşiyor.
Gelelim yarışmadan havadislere: 'Uluslararası Viyana Şarap Yarışması', son yıllarda Avrupa'daki ününü, Amerika'da Napa Vadisi'nden Şili'ye, Güney Afrika'dan Türkiye'ye kadar birçok ülkenin şarap üreticilerinin katılımıyla dünyanın her yerine taşımış. Yarışma üzüm bazında şaraphanelere yönelik olarak yapılıyor. 36 değişik üzümden şarap yapan üreticiler, ilk aşamada ürünlerini ön jüriye gönderiyor. Bu yıl gelen 'numune' sayısı 10 binden fazlaydı, 1773 şaraphane yarışıyordu ve bunlardan sadece 100'ü finale davet edildi. Bunlardan biriydi 'Sevilen'... Elmalı Vadisi'nde üretilen 'Likya' şarapları da ödül kazananlar arasındaydı.
Türkiye'de şarap mı üretiliyor?
Yarışmada, 'Sevilen'i temsil eden Enis Güner'in önündeki Türk bayrağına bakıp 'Aa, Türkiye'de şarap üretiliyor mu?' sorusu sık sık soruldu. Tadım sonrası ise, 'Türkiye'de bu kalitede şarap üretildiğini bilmiyorduk!' diyenlerin sayısı bir hayli fazlaydı. Kazanılan ödül ise tüm soruların cevabı gibiydi.
Türk şaraplarının uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönmesi artık dünyanın da dikkatini çekiyor. Kırk dört ülkenin üye olduğu ve 160 milyar dolarlık şarap pazarını kontrol eden 'Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV)', 2012 yılının Haziran ayında düzenleyeceği '35. Dünya Şarap ve Bağ Kongresi'ni Türkiye'de yapmaya karar verdi. Örgütte Türkiye'yi temsil eden 'Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) İzmir'i önerdi ve kabul edildi. Şarap zirvesine kırk dört üye ülkeden bin civarında katılımcı bekleniyor.
Ege'deki şarap üreticileri ile turizmcileri böyle dev bir organizasyona ev sahipliği yapacakları ve Türk şarap sektörünün geldiği noktayı dünyaya gösterecekleri için çok heyecanlılar. Toplantı yeri için Kapadokya veya Trakya yerine İzmir'in seçilme nedeni ise, kentin bağ alanlarına olan yakınlığı...
Wines of Turkey işbaşında
Türk şaraplarının dünyadaki bilinirliğini artırmak ve ihracat yapmak üzere Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ Kapadokya, Pamukkale, Sevilen ve Vinkara şarapçılık tarafından kurulan 'Wines of Turkey' grubu faaliyetlerini sürdürüyor. Grup, şubat ayında Londra'da Türk şarapları için özel bir gün düzenleyecek. Şaraplarımızın hak ettiği duruma gelebilmesi için yapılan bu çabaları alkışlamak gerek.