• $8,2692
  • €10,0802
  • 487.807
  • 1460.9
15 Haziran 2013 Cumartesi

Bodrum bu yaz yine ‘kopuyor’

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Birkaç hafta önce Güney Ege adaları üzerine yazmıştım; Rodos, Simi ve İstanköy (Kos)… Dönüş yolunda arkadaşlarımı Milas Havaalanı’na bıraktıktan sonra, Bodrum’un yaz telaşını görmeden İzmir’e dönmek istemedim. Bir iki istisna dışında lokanta-restoran ismi vermediğimden “Aman da gurme yazar gelmiş, kendimizi hele bir gösterelim” muamelesi görmediğimi ve gerçek bilgilere ulaştığımı söyleyebilirim. Aslını ararsanız Bodrum (Alaçatı gibi), ilk baharda bir başka güzeldir; tadından yenmez. Kalabalık arttıkça önce lezzetler bozulur, sonra keyifler kaçar; tahmin edeceğiniz gibi fiyatlar da alır başını gider. Yarımada’yı güzelce turladım, bölgenin klasiklerinden vazgeçmeden yeni açılan yerleri yokladım. Bu nisan-mayısta açılan bazı mekânları, doğrusu bu ya, pek beğendim. Bodrum’da üç lezzet odağı vardır; ilki merkezdeki Meyhaneler Sokağı, diğerleri Yalıkavak ve Gümüşlük… 

TÜRKBÜKÜ’NDE LEZZET ARAYIŞI
Kimse kusura bakmasın, ama görünen o ki, bu yaz sezonunda da Türkbükü’nde lezzet aramak beyhude… Üstelik de işletmeciler, sonbahar-kış aylarında İstanbul’da uygulanacak fiyatların provasını yapar gibi… Herkesin malumu, ben de peşinen yazayım, parası az yerli ya da yabancı turiste, Bodrum’da leziz bir akşam yemeği bile yok... Yıllar önce duyduğumuz bir laftır; yerli halk gelen turiste söylerdi: “Acelen varsa Bodrum’a neden geldin?” diye… Vahap Munyar’ın ‘50 TL’ye tek lahmacun’ yazılarından sonra, “Paran yoksa Bodrum’a niye geldin?” demek âdetten oldu. İster görgüsüzlük deyin, isterseniz daha ileri gidin; siz ‘biliin’… Öyle ki sadece öğle yemeği servisi yapan esnaf lokantalarının fiyatları bile İstanbul’u katlamış durumda. 

KOCADON, ÖZENLİ VE LEZZETLİ
Gelelim, işin en can alıcı noktasına… Ödediğiniz avuç dolusu paranın hakkını alabiliyor musunuz? Mayıs sonu itibariyle sınıfı geçenler ve aldıkları paranın hakkını verenler bu yazının konusudur. Örneğin, ‘Kocadon’... Yemeklerdeki özen ve lezzet gerçekten süper... Kocadon’un mönüsüne bakanlar, “Yahu hepsi bu mu?” diyebilir. 
Evet, liste zayıftır ama sahibi Ahmet Usta ile eşi Franseska yerel ve doğal tatlardan yana oldukları için, bir de işlerini itinayla yaptıkları için başarılılar. Mutfakta pişenlerin neredeyse tamamı Bodrum pazarından ama bana sorarsanız en iyi yemekleri kalamarlı ve mantarlı olanlar. 
Kalamar ızgarayı suyunda pişirmek ustalık ister. Ahmet Usta ve ekibi de öyle bir kalamar sunuyorlar ki tam ağzınıza layık… Sebze yemekleri ve erişteler ise ayrıca övgüyü hak ediyor. 

NAZLI MEYHANE-HAREM’E UĞRAYIN
Merkez’deki Meyhaneler Sokağı’nda ise her yıl bir iki meyhanenin ya adı ya da sahibi mutlaka değişir. Selahattin Zengin, yıllardır Nazlı Meyhane’de deniz ürünlerinde iddialıdır; şimdi bir de sezona Harem’i yetiştirmiş. Karşı kıyıdan esintiler taşıyan mezeleriyle yine iddialı... 
En ‘güzel’ Bodrumlular’dan biri olan Neyzen Tevfik’in adını taşıyan caddede, bu yaz Bodrum Pasajı da ses getirecek gibi… Pasaj, 18 yıl sonra kapanan Mavsolos Meyhanesi’nin yerine açılmış. İçinde bir butik otel ve 250 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği bir lokanta-bistro var. Doğrusu tattığım bir iki meze çok hoştu; umarım yaz boyunca lokanta dolup taştığında da aynı nefaseti korurlar. 

EN LEZZETLİSİ TRANÇA
Bodrum’da yaşayan arkadaşlarım da bana katıldılar; onun için rahatlıkla söyleyebilirim ki, Barlar Sokağı’nın en lezzetlisi Trança… Sohbet ettiğimizde, ‘Osmanlı-İtalyan Mutfağı’ dediler. Pek Osmanlı göremedim mönüde ama yediğimiz deniz ürünleri, özellikle de tuzda balık iyiydi ve tazeydi. İtalyan salataları da başarılı… Bedesten Ev Yemekleri, eskiden öğle servisinde iddialıydı, şimdi yerinde makarna-pizza ağırlıklı Arka Restoran var. Güvendiğim bir arkadaşım, makarnalarının lezzetli olduğunu söyledi. 

ETOBUR, GEBORA, KÖŞEM VE...
Biraz da Yarımada’yı turlayalım… Bodrum Yarımadası’na yüzyıldan fazla süre âyanlık yapan Mustafa Paşa’nın kule evi restore edildi ve tek odalı butik otel oldu. Oda fiyatını kendiniz sorun diyorum ve geçiyorum. Ama içindeki lokantaya gidenler, Akdeniz mönüsünden oldukça memnunlardı… Ortakent Yalıkavak kavşağındaki Etobur, ismiyle müsemma… Az ötede Yahşi Yalısı’nda yer alan Gebora ise kesinlikle tavsiyeyi şayan... Eski Bodrum tatları sunan (deniz ürünü hariç) Köşem, bu yaz da keyifli olacağa benzer. Yalı’nın yol ayrımında bir de Sakız Ana var ki, geçen yıl bir hayli yüzümüzü güldürdüğünü söyleyebilirim. Gönül bu yaz da devamını diliyor. Buradaki kayda değer diğer dükkânlar arasında, Yahşice’nin de yeri ayrı... 
Kendinize güzel bir ziyafet çekebileceğiniz Erenler Sofrası, geçen yıl, Bodrum’un en insanî yerleşimi olan Yarbasan Evleri’nin bahçesindeydi. İşletmecisi Aslı Hanım, bu yaz sofrasını Bahçıvan Pala’nın yanına taşıdı. Gelenleri özel lezzetleri ve kendine özgü mezeleriyle selamlamaya devam ediyor. Bitez Yalısı’nın en sempatik yeri Zühre Bacı, köy lokantasında ise gerçek köy tavuğu banko… 
Bitez deyince, Bitez Dondurmacısı’nı anmadan geçmek olmaz; üstelik Yalıkavak Meydan’da da şube açmış. 

YYM-YALIKAVAK YEMEK MERKEZİ
Doğuş Grubu’nun İstanbul’da satın aldığı neredeyse bütün ünlü mekânların bir şubeleri de Yalıkavak Marina’da açılıyor. Umarım Gezi Parkı protestolarına Yalıkavak’ta da muhatap olmazlar! 
Bugüne kadar Yalıkavak’ın bence en iyisi Zeytinaltı idi. Yerel yemeklerinin ve nefis gözlemelerinin tadı hâlâ damağımda… İstanbul’dan gelen Deli Meze tutunmuş gibi görünüyor. Çakır Ali ise en iyi et lokantalarından biri... Çarşı içindeki Kavaklı Köfteci de, köfte ve et meraklılarına kesin iyi gelecektir. 
Çavuşun Yeri ise, “Buradaki ilk balık lokantasıyız” iddiasında... Zeytinyağlılarda da iddialılar ve başarılılar da... Çavuş, öte yandan bir plaj-meyhane…
Gümüşlük’te iki farklı hava var. Sayıları giderek azalan Bodrumlu meyhaneciler ve İstanbul’dan gelen ‘yatırımcılar’… Fiyat politikası açısından iki grup arasında pek fark olmadığını söyleyebilirim. Ama sahipleri yerli, köklü işletmelerin sunduğu lezzetler yıllardır aynı kalitede… Değişiklik arayanların payına da genellikle bol baharatlı ahtapot ve kırmızıbibere bulanmış kalamar düşüyor. “Masamda şöyle bir duble rakım, yanında ızgara deniz balığım ve mis gibi bir salata yeter” diyorsanız, başka koylara gitmenizi öneririm. Çünkü o dediğiniz eski Gümüşlük’te kaldı, şimdi artık hayal… 

‘GÖRÜNMEDEN’ TATİL DE MÜMKÜN
İnanmayacaksınız ama Bodrum’da kimselere görünmeden tatil yapacağınız tek yer, Mazı-Hurma Sahili... Mazı restoran, karadan çok denizden gelenlere ev sahipliği yapıyor. Sayıları giderek azalsa da, aradığınız hemen her balığı bulabilirsiniz. Eskiden mavi yolculuğa çıkanlar, kendi balıklarını kendileri tutardı. Şimdi karasularımızda balık bulmak çok zor. Uluslararası sulara çıkmak gerekiyor iyi balık için ya da yerel balıkçıyı mutlu etmek... Onlar da artık pek kolay mutlu olmuyorlar. Son söz, Bodrum’da lezzeti arayan bulur, bu kesin… Bu bağlamda hak edene çok para vermekte bir sakınca yok.

<p>Peki, muafiyet  kapsamındaki işçiler bayramda çalışmaları halinde çalıştıkları günler için ek  üc

Arife ve bayramda çalışan ne kadar ücret alır?

Süper Lig'in yeni takımı GZT Giresunspor, coşkuyla karşılandı

Galatasaray, Yukatel Denizlispor maçı için şehre geldi

Deniz salyasından gübre, tarım ilacı ve temizlik malzemesi yapacaklar