• $7,3885
  • €8,9494
  • 437.25
  • 1464.94
11 Ağustos 2012 Cumartesi

Bayram tatili için farklı adresler arayanlara

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Bayram için lezzet tutkunlarına gitmesi ve konaklaması kolay yerlerden bir gezi rotası hazırladım bu hafta. Semadirek, Taşöz ve Kilimli gibi Yunan adalarının yanında Kuzay Ege’den Tavaklı, İzmir’den Mordoğan da var… Ne yiyebilirsiniz, nerede kalırsınız; işte detaylı bir rehber!

Önümüzdeki cumartesi arife, pazar da Ramazan Bayramı’nın ilk günü... İşlerinizi ayarlayabilirseniz dokuz gün tatil cepte, uyduramazsanız dört gün… Biliyorum, büyüklerin gönlünü almaca, çocuklara bayram coşkusu yaşatmaca, eş-dost bir araya gelmece ve dahi küsler barışmaca; ama öyle sıcak ve yorucu günler yaşadık ki biraz dinlence de hakkımız gibi… Hem zamanı iyi kullanırsak, herkesin gönlünü (bu arada kendimizinkini de) yapabiliriz diye düşünüyorum. Açıkçası büyük-küçük bayram keyfi çıkarmayı insan özlüyor ama tatil de her zaman cazip…

Ben bir hafta öncesinden rezervasyon isteyen ama bu konuda sizi fazla zorlamayacak; ağız tadıyla lezzetli saatler geçirilebilecek ve mevsim itibarıyla denizin de tadı çıkarılacak küçük önerilerde bulunmak istiyorum…

Bu noktaları seçerken medyada kendine az yer bulan (Alaçatı, Bodrum, Cunda yazılarım için, “Neden bizleri yazmıyorsunuz?” diye sitem eden), çok fazla bilinmeyen, pek kalabalık olmayan yerler olmasına özen gösterdim. Fiyatlar da Bodrum veya Alaçatı gibi değil… Bu yazımda Yunan adalarının hem fiyatlarına, hem lezzetlerine, bizimkilerin ise sadece lezzetlerine kefilim. Özellikle bayram-seyran günlerinde bizdeki fiyatlandırma anlayışı malûm…

SEMADİREK: EN UCUZ ADA
Biz Türklerin çok bilmediği komşu adalardan başlayalım... Baştan söyleyeyim, önereceğim üç ada da hedonistlere pek uymaz… Mykonos ya da Santorini gibi turist çiftliği değildir; hava atmak için de uygun sayılmazlar.

Öncelik Semadirek Adası’nın olsun. Yunanlı dostların, ‘Trakya’daki Samos’ anlamında, antik çağdan beri aynı isimle seslendikleri Samotrachekia, Ege’nin en kuzeydeki adası... Yunanistan’ın Trakya’daki Türk sınırına en yakın kasabası Aleksandrapolis’e (yani Dedeağaç’a) 30 deniz mili açıkta; zaten gemiler de Dedeağaç’tan kalkıyor. Ada Fengari Tepesi’nin etrafında oluşmuş. Homeros’a göre, ‘deniz tanrısı’ Poseidon, Troya Savaşı’nı oradan seyretmiş. Günümüzde turizmden nasibini almamış olan adanın büyüklüğü 180 kilometrekare, nüfusu 3 bin… İnsanın damağında plastik bir tat bırakmayan, sakinliğiyle etkileyen bir yer. “Lacivert denizden fışkırarak çıkmış da gökyüzüne tırmanan bir yer izlenimi veriyor.” (Bu benzetme Haluk Şahin ustamıza ait.) Tesisleri oldukça mütevazı; üstelik ‘taverna’larında yerli ahaliyle yan yana oturmak da çok keyifli. Aklınızda olsun, Yunan adalarında güneyden kuzeye doğru çıktıkça yeme-içme konusunda fiyatlar ucuzlar. En kuzeyde olunca, Semadirek’teki fiyatların ucuzluğunu siz düşünün artık... Neler yenecek? Önce ahtapot, sıkılıncaya kadar ahtapotun her şeyi; sonra da diğer deniz ürünleri... Güneşte kurutulmuş (nefis) ızgara ahtapotun fiyatıyla ‘Greek salad’ın fiyatı aynı… Merak edip sordum, salatanın tüm malzemesi anakaradan geliyormuş da ondan…

TAŞÖZ’DE KALAMAR...
Batı Trakya’dan bir başka öneri, Taşöz Adası… O coğrafyada dolaşıyorsanız eğer, birkaç saat ayırmanız yeterlidir. Kavala yakınlarındaki Prinos İskelesi’nden Taşöz’ün Keramothi Limanı’na 45 dakikada geçebilirsiniz. Sabah 7’den gece yarısına kadar gemi çalışıyor. Öyle, bol yıldızlı otel falan yok ama özellikle Bademli İskelesi’ndeki (Skala Potamia) lokantalar fevkalade lezzetli... Yunanistan’ın en çok kalamar yakalanan adası olduğu için, taze kalamarın içine düşmek mümkün... Bizim ‘kaya koruğu’ dediğimiz otun turşusunu da hemen her salatada kullanıyorlar ve çok nefis oluyor. Genellikle balık yumurtasından yapılan ‘tarama’ salatayı da kalamar yumurtasıyla yapıyorlar; inanın parmak yedirten cinsten... Bir de ‘horta keftedas’ dedikleri ‘otlu mücver’ var ki aman aman… Taşöz’e birkaç saatliğine uğrayıp her dönüşümde aynı soru takılıyor aklıma, “Bu adada niye konaklamadım ki?”

TAVAKLI’DA HUZUR GARANTİ
Sırada yine Ege’nin Kuzeyi’nden ama bizden bir örnek var, Tavaklı İskelesi… Az bilinen bir yer… Bozcaada’ya geçmek için uğradığımız Odun İskelesi’ne 20 km, Assos’a ise 60 km uzaklıkta… Büyük şehrin hengâmesinden, kalabalıktan bunalanlara ilaç gibi gelebilir. Bu güzel yerde tatil yapmış bir insanın notlarını sizlerle de paylaşayım: “Çam kokusuyla uyanıyorum; yenilenmiş, tazelenmişim Kaz Dağları’nın oksijeniyle… Evimin kapısı elmalara açılıyor; denize dönüyorum yüzümü, kıpırtısız, “Gel” diyor, “Bekle” diyorum. Sebze bahçesine götürüyor ayaklarım beni; domates, salatalık, biber, patlıcan... Hormonu bilmediğimiz yıllardan kalan kokular; ellerimde, yüzümde ısırarak yediğim domates kokuları… Topladıklarımı mutfağa bırakıyorum, çayımı uzatıyor gülen bir yüz... Keçi-koyun peyniri, zeytinyağı, közde patlıcan... Çipura, levrek, sargoz... Deniz balıkları... Gün batımı, kırmızı ada şarabı beni çağırıyor. Sabahları, közlenmiş patlıcan seveniniz var mı? Soğanlı patates kavurma? Köy yumurtası, Bayramiç çam balı, Ezine keçi-koyun peyniri, sepet peyniri ve patatesli, ıspanaklı, pazılı börek?” Evet diyorsanız, düşün yollara…

‘SAKİN ŞEHİR’ TEOS 
Yine Ege; ama biraz daha aşağılardan bir başka güzel köşe, Sığacık-Teos... Ülkemizin ilk ‘sakin şehri’ Seferihisar’ın denizi tertemizdir ve serindir. Girerken biraz ürpertir ama tuhaftır içindeyken üşümez insan... Adını yanı başındaki antik kentten alan Teos’ta, gündüz ağustos böceklerinden başka ses yoktur. Nezih konaklama mekânlarında iddiasız ama nefis lezzetler karşılar sizi… Kumsallarında üst üste güneşlenilmez, terliğinizin rengini şortunuza uydurmanız gerekmez, disko ve gece kulübü arayan zaten bulamaz… Akşam yemekleri için merkez Sığacık’ta güzel seçenekler bulmanız mümkün. ‘Cittaslow’ lokantasını da deneyin; hem ucuz, hem lezizdir. Ayrıca Sığacık’taki balıkçı lokantalarına dışarıdan satın aldığınız balığı götürebilir, belli bir ücret karşılığı pişirtebilirsiniz. Balığı lokantadan yiyecek olursanız da gönlünüz ferah olsun ama yine de pazarlık edin…

KİLİMLİ’DE BİR İSTANBULLU
Bodrum Yarımadası’nın biraz ilerisinde, yakınlarımızda minicik bir ada... Bayram günlerinde Bodrum’daysanız ‘Yeni Liman’da bir soruverin, çünkü doğrudan gemi seferleri konulmuş olabilir, belki de Turgutreis’ten. Sefer yoksa da dert etmeyin; Yunanlıların Kalimnos, bizim Kilimli dediğimiz adaya İstanköy (Kos) Adası’ndan günde en az 5-6 sefer var. Yani önce Kos, sonra Kalimnos… Bu küçük ve sevimli ada, Vahti ve Pothia adlı iki verimli vadisi dışında, tamamen çıplak ve volkanik… Dünyada ‘kaya tırmanışı’ sporunun yapıldığı en geniş alanlardan biri; tam 44 noktaya tırmanış yapılıyor. Hem et lokantaları hem de deniz mahsulleri pek başarılı... Vadilerde otlayan keçilerin ve yarı yabani kuzuların etleri ‘lokum’… En iyi restoran İstanbullu Pandelli’dir; hele şefin ‘balıklı bamya’sı Ege kıyılarının en lezzetli yemeklerinden biridir. Önce deniz tanrısı Posedion’un heykelini bulun, hemen arkasında size gülümseyen gözler göreceksiniz, işte orası... 

GÜNEŞİN MOR DOĞDUĞU YER
Ege’nin en batısında, Mordoğan… Denizin üzerinden kendini gösteren güneşin ufukta yarattığı renk cümbüşü muhteşemdir gerçekten. Adını güneşin yeryüzüne hediye ettiği renklerden alan Mordoğan’da deniz güzeldir, balık boldur, ahali mütevazıdır. Üstelik lokanta da çoktur. Kalamar avcısı olan Cem Liman’ı bulursanız, sizi balığa da çıkarır. Nasıl olsa sabah suyunda balık garanti; siz yeter ki oltayı doğru tutun… Şansınız yaver gitmezse, doğru Kanto’ya… Urla’dan Balıklıova’ya kadar hemen her yerde, halka açık yapılan balık açık artırmasının adıdır ‘Kanto’… Adının tarihsel kökeni başlı başına bir yazı konusu olan bu mezatta, her keseye uygun balık bulmak olasıdır. Açık artırma yöntemiyle balık alma keyfini tadan tatilciler, bunu yaz eğlencesine dönüştürmüştür. Hele bir de iki lokantacının, ortada duran irice balığı almak için kapışmaları pek keyifli olur. Unutmadan, Mordoğan’da gün doğumu kadar gün batımı da doyumsuzdur.

<p>MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Şayet Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın müs

'Bahçeli'nin Şuşa'da yaptırmak istediği okul kardeşliğin sembolü olacak'

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Hayranı gibi yaklaştı önce imzasını aldı, sonra canını!

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları