• $32,3723
  • 34,9755
  • 2325.31
  • 9107.19
18 Ekim 2012 Perşembe 02:04 | Son Güncelleme:

Suriye'de ABD'nin korktuğu oldu!

Suriye'de ABD'nin korktuğu oldu!

Wall Street Journal, bazı Suriyeli muhalif grupların taşınabilir uçak savar silahları (Manpads) elde etmesinin ABD’yi kaygılandırdığını belirtirken bu silahların son iyi aydır Suriye’ye Türkiye üzerinden kaçak sokulduğunu öne sürdü.

Haberde “Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın, örtülü bir ittifak içerisinde ilkbahardan bu yana Suriye’deki isyancı gruplara silah ve para gönderdiği” iddiasına da yer verildi. 

Bazı Suriyeli muhalif grupların “Manpads” olarak bilinen ileri teknoloji taşınabilir uçak savar silahları elde etmesinin ABD’yi kaygılandırdığı belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, “Manpads”ların son iyi aydır Türkiye üzerinden kaçak sokulduğunu savunduğu haberinde “Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın, örtülü bir ittifak içerisinde ilkbahardan bu yana Suriye’deki isyancı gruplara silah ve para gönderdiğini” de öne sürdü.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Suriyeli isyancıların Suriye savaşının rotasını etkileyecek füzeleri elde ettiklerini, ileri teknoloji taşınabilir uçak savar silahların Batı karşıtı İslamcı milislerin ellerine geçmesinden korkulduğunu kaydetti. Gazete, şunları yazdı:

“Suriyeli isyancılar ve onlara, bölgesel hükümetlerce koordine edilen bir ‘operasyon odası’ aracılığı ile silah sağlayanlara göre, Manpads olarak bilinen bu silahların değişik versiyonları ülkenin içine son iyi aydır ülkeye Türkiye üzerinden ve daha az miktarı Lübnan üzerinden kaçak sokuluyor.”

Bu arada, bölgesel hükümetlerle silah sevkiyatının koordinasyonuna yönelik çalışmalarda yer alan bir Suriyeliye atfen bölgesel hükümetlerin “Manpads”ların transferini onaylamadıklarını da kaydeden WSJ, bir ABD’li yetkilinin “Manpads’ların Suriye’de çoğalmasından kaygılıyız” sözlerini aktardı. 

-“TÜRKİYE, KATAR VE ARABİSTAN ARASINDAKİ ÖRTÜLÜ İTTİFAK”-

WSJ, Halep’teki en büyük iki isyan grubuna mensup militanların son iki hafta elde edilen “Manpads”ların kente sokulduğunu doğruladıklarını kaydettikten sonra şu savları dile getirdi:

“Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan, örtülü bir ittifak içerisinde ilkbahardan bu yana Suriye’deki isyancı gruplara silah ve para sağlıyor. Sahne arkasındaki ise ABD ve Avrupa ülkeleri, lojistik ve istihbarat desteğini veriyor. ABD’li yetkililer ve başkaları, resmi sponsorların tartışmalı silahları sağladıklarına inanmıyor. Daha çok bu silahların özel kaçakçılık ve silah ağları aracılığıyla ulaştıklarına inanıyor.”

-“RESMİ ONAY OLMADAN TÜRK SINIRINDAN SURİYE’YE SOKULUYOR”-

Bu çerçevede gazete “isyan koordinatörlerine” atfen “İsyancıların ellerinde bulunan, omuzdan ateş edilen füzeler, Libya’dan geldi ve ülkeye bölgesel devletlerin veya onların Batılı destekçilerin resmi onayı olmadan Türk sınırından kaçak sokuldu” iddiasını yansıttı.

ABD’li gazete, Türkiye’nin defalarca Suriye’deki isyancılara silah sağlamaya veya silah transferlerini kolaylaştırmaya karıştığı iddialarını defalarca yalanladığını hatırlattı.

Haberde ABD’li yetkililerin özellikle Libya tarafından sağlanan Rus yapımı “Manpads”ların Suriye’ye ulaşmasından kaygı duydukları belirtildi.

-“SİLAH KONTROLÜ İÇİN TÜRKİYE, ARASİSTAN VE KATAR, ORTAK OPERASYON ODASINI KURDU”

“Suriyeli isyancılara silah akımını kontrol altına tutmak amacıyla Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, bu yılın başlarında ortak operasyon odasını kurdu” diyen gazete, bu “örtülü projenin ABD’li yetkililerce uzaktan izlendiğini” de yazdı. Haberde şöyle denildi:

“ABD, isyancılara desteğini haberleşme ekipmanı, lojistik ve istihbarat ile sınırlı tuttu. Ancak ABD’li yetkililer, isyancılara silah ve mühimmat gönderen üç ülke ile koordinasyon tesis etti. Pentagon ve CİA da, silahlar, isyancılara haftada iki veya üç sevkiyat ile akmaya başlayınca Türkiye’nin güneydoğu sınırındaki varlıklarına hız verdiler.”

WSJ, haberine son verirken de ABD’nin Temmuz ayında Libya’dan gönderilen en az 18 “Manpads”ın teslimatını durdurduğunu da yazdı.

ANKA

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı