• $32,4604
  • 35,5946
  • 2327.26
  • 9079.97
29 Eylül 2013 Pazar 02:20 | Son Güncelleme:

RAP çocuk yetiştirmek gibidir; sürekli ilgi ister

RAP çocuk yetiştirmek gibidir; sürekli ilgi ister

Sagopa Kajmer ve Kolera, uzun yıllardır rap müziğin içinde, iki başarılı isim... Aynı müziği yapan çift, sekiz yıldır da evli. Hayatları konser salonlarında ya da stüdyoda müzikle iç içe geçiyor. Kapak tasarımlarını kendilerinin yaptığı albümleri yine kendi plak şirketlerinden çıkarıyor; birbirlerinin albümünde şarkı söylüyor hatta düet albüm yapıyorlar. Hayatını müziğe adayan bu evli çift, birbirleriyle AKŞAM Pazar için röportaj yaptı. Sagopa Kajmer sordu, Kolera yanıtladı. Sonra Kolera sordu, Sagopa Kajmer yanıtladı. Röportaj fotoğraflarını da kendileri çekti…

Kolera: Her yeni albümünde farklı bir anafikirle karşılaşıyoruz. ‘Kötü İnsanları Tanıma Senesi’, maneviyat yüklüydü. ‘Saydam Odalar’da aşka dair şeyler bulduk. Son albümün ‘Kalp Hastası’,  Sagopa Kajmer’in gözünde nasıl bir yerde?
Sagopa Kajmer: Son albümümde hayata dair konuşuyorum. Diğer albümlerin anafikirleri bu albümde buluşuyor. Aslında aynı şeyler denebilir. Yaşam-ölüm, olanlar- olacak olanlar-olabilirliği olanlar, geçmiş ve gelecek. Rap müziği tabu olarak görenlere, itici bulanlara bile kendini sevdirecek bir albüm olduğuna inanıyorum. Müzikte kendini kanıtlamış üstadlar da çaldı bu albümümde. Saz üstadı İsmail Tunçbilek, gitarın ve daha birçok enstrümanın dahilerinden Hasan Cihat Örter katkıda bulundu. Pesimist Orkestra üyeleri lezzet kattı. Cengiz Coşkuner’den unutulmaz bir şarkı da albüme çok farklı bir tat verdi.  

‘ORDA OLMAK’, ZİRVE NOKTAM

Sagopa Kajmer: Senin son albümün ‘Orda Olmak’ da diğer albümlerine göre, anlaşılırlık düzeyini en üst noktada olduğu albümün. Herkesin, liriklerini rahatlıkla anlayabilmesi çok önemli. Peki sence anlaşılabiliyor musun?
Kolera: Kendi duygularımdan hareketle yazdığım her şarkıda sevenlerim kendilerinden bir şeyler buldu. Duygularını benimle paylaştı. Ben de onların kalplerine dokunabildiğim kadar doğru yolda olduğumu anladım. ‘Orda Olmak’ son albümüm, dolayısıyla benim zirve noktam. 
Kolera: Bilhassa son iki senedir Türkçe rap müzikte büyük bir açık var. Eskisi gibi rağbet görmüyor. Bunu neye bağlıyorsun?
Sagopa Kajmer: İşin sihrinin artık kaçtığını düşünüyorum. Çok fazla rap yapan var. Maalesef çoğu kötü rap yapıyor. Herkes elma satarsa elmanın ne yeşili ne de kırmızısı ilgi çeker. İşi bilen de bilmeyen de rap adına bir şeyler yapıyor. Amerika ve dünya listelerinde yer alan rap şarkıları gibi müzik üretme gayreti de ayrı bir konu. Dolayısıyla sözler sıradanlaşıyor. Rap müziğin kendine has derinliği kayboluyor ve sığ bir lirikalite ortaya çıkıyor. 
Sagopa Kajmer: Peki sen başka kadınların da rap müzikle uğraşmalarını, albümlerini o raflara ve genel satış listelerine taşımalarını ister miydin? 
Kolera: Bu soruyu 4-5 sene önce sormuş olsaydın cevabım kesinlikle evet olurdu. Rap müziğe gönül veren birçok kız arkadaşıma el uzatmışlığım, stüdyo kayıtlarını almışlığım, amatör şarkılarını daha geniş kitlelere duyurmaları için yardımcı olmuşluğum var. Fakat zamanla gördüm ki rap onlar için sadece bir gençlik ateşi. Kadınlar mesleklerini ellerine alıp hayata daha sağlam basmak istiyorlar. Böyle olduğu için de rap onlar için sadece bir eğlence aracı olarak kalıyor. Oysaki rap, sizden tüm hayatınızı ister: Çocuk yetiştirmek gibidir rap... Eliniz her an üzerinde olmalı. Sinirleriniz sağlam olmalı. Varınızı yoğunuzu vermelisiniz.
KOLERA: Sen sahnedeyken neler hissediyorsun? 
Sagopa Kajmer: Neresi olursa olsun ya da hangi şehrin sahnesi… İçeride ister 100 kişi olsun ister 3 bin kişi, psikolojim hep aynıdır. En çok korktuğum fakat en çok sevdiğim yer olan sahneye ilerlerken arenada beni bekleyenlerin coşkusu bana da işler. Sahneye çıktığımda artık Yunus, sahneye kadar beni geçiren arkadaşım olarak kalır. Ve beni Sago’ya teslim eder. 

LOKUM GİBİ ADAMIM

Kolera: Nasıl birisin?
Sagopa Kajmer: Her fikirden, her kesimden, her türden ve her kültürden insanın rahatlıkla konuşabileceği biriyim. Lokum misali bir adamım vesselam.
Sagopa Kajmer: Müzikal ayrıntılara bakışın nasıldır? 
Kolera: Müziğim daha çok melankolik tınılara sahip olsa da, coşkulu ve yer yer sert alt yapılar da her zaman albümlerime renk katmıştır. Alt yapı kulağıma ilk çarptığı anda kalbimde oluşan hisler, şarkının sözleri yazılmış, vokalleri yapılmış halini kulağıma getirir. İşte bu öngörü oluştuğunda o şarkı benim için tamamdır. Nitekim sözlerini yazıp seslendirdiğimde sonuç memnun eder.
Sagopa Kajmer: Peki, sen dinleyicini nasıl tanımlıyorsun?
Kolera: Dinleyicim olarak gördüğüm kitle, yaptığım albümleri müzik marketten satın alan ve böylelikle emeğime değer veren insanlardır. Diğer bir kitle de var ki onlar sadece internetten bedavaya müzik indirir ve yorum yaparlar. Onlar benim için bir şey ifade etmiyor. Sonuçta beni sevenlerle aramda çok sıkı bir bağ var. 
Sagopa Kajmer: Günlük hayatında müzik haricinde nelerle uğraşıyorsun?
Kolera: Fotoğraf çekmeyi ve grafik tasarımla uğraşmayı çok seviyorum. Son olarak ‘Kalp Hastası’ adlı yeni albümün için çalıştım. Bu keyfi bana yaşattığın için teşekkür ederim. Bir anne, bir de yavrusu olmak üzere iki kedim var. Onlarla ilgilenmek beni çok rahatlatıyor. Mutfağa girersek… Yemek, bilhassa tatlı yapmaktan haz alıyorum. Ayrıca yetiştirdiğim çiçek türleri var onlarla haşır neşir olmak beni rahatlatan uğraşlarımdan. 

VAKİT BULDUKÇA FİLM İZLERİM   

Kolera: Senin gibi duygu yoğunluğu ve bütünlüğü olan bir kişinin son zamanlarda izlediği ve herkese izlemesi için tavsiye edebileceği bir film var mı?
Sagopa Kajmer: François Cluzet ve Omar Sy’ın harika performansıyla büyük bir başyapıt haline gelen, son zamanların en dokunaklı filmlerinden ‘The Intouchables’ı herkese tavsiye edebilirim. Bu harika film sayesinde günün yorgunluğunu atarak farklı dünyalara ve duygulara erişebilirsiniz. Kesinlikle muhteşem.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür