• $32,3758
  • 35,0258
  • 2325.77
  • 9087.61
24 Mart 2012 Cumartesi 09:40 | Son Güncelleme:

Hit olacak şarkılar ondan sorulur

Hit olacak şarkılar ondan sorulur

Liste başı olma garantili şarkılarını müzik dünyasının yakından takip ettiği Deniz Erten, son yılların en popüler şarkıları 'Aşk Kaç Beden Giyer', 'Rota', 'Seyyah', 'Melek', 'Aşkistan'ın söz yazarı ve bestecisi. Adını yakın zamanda yurtdışında da duyuracak olan, şarkılarında kelimelerle dans eden Erten'i takdimimizdir.

Serhat Tekİn
serhattekinc@gmail.com

Deniz Erten adını ilk kez duymuş olabilirsiniz ancak müzik dünyası ve albüm kartoneti okuma alışkanlığı olan müzik dinleyicisi onu iyi tanıyor. 'Aşk Kaç Beden Giyer', 'Rota', 'Seyyah', 'Melek', 'Aşkistan', 'Geri Dönüş' gibi hit olmuş şarkıların söz yazarı ve bestecisi o. Muhtemelen şu sıralar sevdiğiniz şarkılardan bir tanesi Deniz Erten imzası taşıyordur.
Erten'in müzik dünyasındaki mazisi çok da eski değil ancak o, kısa zamanda çok yol alanlardan. ABD'de hukuk okuyan Erten, bir yandan avukatlık mesleğini de sürdürüyor. Ancak dava dosyalarından çok, notaların başında geçiriyor zamanını. Erten'in on parmağında on marifet; tiyatro eğitimi var, oyunlar yazıyor, resim de yapıyor. 
Hadise, Demet Akalın, Ozan Doğulu, Sibel Can, Murat Boz, Gökhan Özen gibi isimlerle çalışan Erten, şu sıralar hummalı bir çalışma içinde. Yurtdışına da adını duyurmak isteyen Erten ile kendisini ve projelerini konuştuk.
TARKAN ŞARKILARIMI BEĞENDİ
- Nasıl başladı müzik serüveniniz?
Bir tatil beldesinde Tarkan'la karşılaştım. Sohbetimiz esnasında İngilizce söz ve bestelerimden bahsettim kendisine; dinlemek istediğini söyledi. Daha sonraki karşılaşmamızda ise 'Türkçe bir şeyler de yazsana. Bunlar çok güzel' dedi. Böylelikle bu macera başlamış oldu.
- Nasıl şarkılar Deniz Erten şarkıları?
İnsanlara mesajlarımı eğlendirerek vermeye çalışıyorum. Onların daha iyi hissetmesini, hayata daha güzel bakabilmelerini, zaman zaman kendileriyle dalga geçebilmelerini istiyorum.
- Farklı müzik türlerindeki insanlara da şarkı veriyorsunuz...
Belli bir noktaya gelmiş insanlar için onların stilinin dışında bir şey yapamazsın. Usher'ın yaptığı şarkıyı Adele'e veremezsin mesela. Stillerine uygun şeyler yapıyorum. Bunların altında ayırt edici bir imzamın olmasına da özen gösteriyorum.
- 'Keşke şu kişi şarkımı söylese' dediğiniz şarkıcılar var mı?
Bana gelinmesini seviyorum. Çünkü bana gelenin zaten ne istediğini ve benim tarzımı bilip geldiğini düşünüyorum. Dünyanın en önemli starı bile olsa, eğer benim şarkımı algılayamayacaksa, sırf o taşısın diye o şarkıyı vermem. Çünkü o şarkıyı egom için vermiş olurum. 
- Şarkı yazmanın bir matematiği var mı?
Her şeyin bir matematiği var. Aşkın bile. Bu işin matematiği, ilham sana geldikten sonra belki düzenleme aşamasında ortaya çıkıyor. Çok sevdiğim bir prodüktör 'Sen kalbinle müzik yapıyorsun. Cebinle değil' demişti. Kalpten cebe iner de cepten kalbe çıkmaz. 
- Türk halkı, hangi sözlere vuruluyor?
Deşarj olmak istiyoruz biz. Zor şartlarda yaşayan bir ülke olduğumuz için, 'ezdim geçtim seni, bittin sen, arkamdan ağla' gibi sözleri çok seviyoruz. Benim bunları söyleme şeklim farklı. Ben 'Aşk kaç beden giyer?' demeyi daha çok seviyorum. Söylemek istediğimi direkt vermekten ziyade, biraz dolandırmayı seviyorum. O zaman şarkı, zor tüketiliyor.
- Sizi takip eden bir kitle de oluştu.
 'Bu bir Deniz Erten şarkısıdır' diyenler var. İnsanların ruhuna dokunduysan, samimiysen tamamdır.
- Siz şarkı söylemeyi düşünüyor musunuz?
Benim değişik bir sesim var. Demo yolladığım bütün aranjör arkadaşlarım da 'Deniz lütfen seninle söyleyelim' der. Çoğu şarkıda da zaten vokallerim kullanılıyor. Artık bir şeyler yapmak istiyorum ama bunu popüler olmak kaygısıyla değil, kendim için yapacağım. 
- Bir kadın söz yazarı ve bestecinin bu müzik piyasasında işi zor mu?
Evet. Ben bu müzik piyasasında başka bir yerde durmaya çalışıyorum. Akışa uyum sağlamaktan ziyade, kendi akışımı oluşturmaya çalıştığım için zaman zaman bazı zorluklar yaşıyorum.
- Yeni neler var sırada?
Erdem Kınay'ın proje albümünde, onunla birlikte yaptığımız çok güzel parçalarımız var. Ozan Doğulu ile kardeşim kadar sevdiğim Ece Seçkin'e çok güzel bir albüm hazırlıyoruz. Mustafa Sandal'ın yeni albümünde şarkılarımız var. Hadise ile bombalarımız geliyor. Demet Akalın'ın yeni albümünde çok güzel bir slow şarkımız olacak. Petek Dinçöz'ün herkesi şaşırtacak iki şarkısı çok iddialı geliyor.

KAAN'I, ACUN'UN PROGRAMINDA KEŞFETTİM
- ABD'de neler yapıyorsunuz?
Yurtdışında yaşadığım süre içersinde İngilizce söz ve besteler yapıyordum. O mecrada laf cambazlıkları yapıyorum. Şarkılarımı çok önemli şarkıcılara dinlettim. 
- Diğer yandan da bir Türk'ü dünya müzik piyasasına sunmaya hazırlanıyorsunuz...
Evet, ismi Kaan. Kaan'ı Acun Ilıcalı'nın programında izledim. İngilizce rap bir şarkı söylemişti. Kendisi Adanalı. Çok etkilendim. İzlerken 'Bu çocuk bana gelse' dedim. Avrupalı bir prodüktör de çocukla ilgileniyor. Türkiye'den kiminle çalışabiliriz derken beni öneriyorlar. Dünya çapında bir iş olacak. Darkchild Mario Winans ve  Richard Younglord ile birlikte çalışıyoruz. İngilizce ve Türkçe şarkılarımız var. Türkiye'den iki sanatçıyla da düeti olacak.
- Richard Younglord daha önce Puff Daddy, Black Eyed Peas, Timbaland gibi  önemli kişilerle çalışmış. Siz birlikte neler yapacaksınız?
Richard'la ABD'de 'Alanna' adında Kanadalı bir genç kıza albüm yapıyoruz. Tarzı ve sesi Adele tadında. Ayrıca yeni prodüksiyonlar yapıyoruz. Beraber yaptığımız şarkılarımızı yurtdışındaki sanatçılarla paylaşacağız.

 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı