• $32,3987
  • 35,0423
  • 2327.01
  • 9142.4
7 Temmuz 2011 Perşembe 04:41 | Son Güncelleme:

Kapadokya bu yaz yine klasik müzik ile dolacak

Kapadokya bu yaz yine klasik müzik ile dolacak

Amerikalı kemancı Ellen Jewett ile eşi Hüsam Süleymangil'in başlattığı ''Klasik Keyifler'' festivali kapsamında, çeşitli ülkelerden profesyonel müzisyenler ve genç yetenekler, bu yıl da Kapadokya'da zengin oda müziği programı sunacak.

Müzisyenler, 9 Temmuz-21 Ağustos tarihleri arasında, Saruhan Kervansarayı, Saklı Vadi, Argos Bezirhane, Osmanlı Medresesi, Sarıca Kilisesi, Gallery Cappadocia gibi tarihi mekanları klasik müzikle dolduracak.

Hüsam Süleymangil, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, başlangıçtaki amaçlarının klasik oda müziğinden keyif almak ve bu keyfi paylaşmak olduğunu dile getirerek, ''Benzer düşünen müzisyenleri bir araya getirmek, müzisyenleri ve müziği seyirciyle, klasik ve sihirli mekanları klasik müzikle ve bestecileriyle, sponsorları ve gönüllüleri müzisyenler ve seyirciyle, yolun başındakileri ustalarla buluşturmak... Eğer bu buluşmaları sağlayabilirsek, bu iş olur, hep beraber keyif alırız diye düşündük'' dedi.

İlk yıl sadece 5 müzisyen ve 3 konserle başladıkları etkinlikte, 2010'da 30 civarında sanatçı, 80 civarında öğrenci yer aldığını kaydeden Süleymangil, bu yıl Temmuz ve Ağustos programlarına yaklaşık 35'er öğrenci ve yurt dışından ve Türkiye'den 30'dan fazla sanatçı katıldığını belirterek, müzik dünyasında takdir edilen bir proje olan Klasik Keyifler'in, bu yıl Andante-Donizetti Ödülleri'ne adaya gösterildiğinin altını çizdi.

Süleymangil, festival için Kapadokya'nın seçilme nedenini şöyle açıkladı:

''Kapadokya, hem çok katmanlı tarihi -ki bu yaptığımız müziğin tarihi değerleri düşünüldüğünde önemli bizim için- hem de doğal akustiği muhteşem olan doğal mekanları yüzünden seçildi. Dinleyicilerin hem müzikle hem de tarihin her döneminde burada yaşamış ve izlerini bırakmış çok çeşitli medeniyetler ile iletişim kurabilmesini sağlayabilen bir bölge Kapadokya.''
        
FARKI, ''BESTECİLER KAZANI''
     
Bu yılki programda Ankara Üniversitesi solistleri, Ellen Jewett, Ulucan Kardeşler, Tetraktys Quartet, Özgür Aydın, Heater Taves, Mark Hill, Kathrine Murdock'un aralarında bulunduğu müzisyenlerin yer alacağını hatırlatan Süleymangil, şu ana kadar 200'ü aşkın sanatçı ve genç müzisyenin etkinlikle bulunduğunu belirtti.

Hüsam Süleymangil, Klasik Keyifler'in diğer festivallerden farkına ilişkin olarak şunları söyledi:

''Klasik Keyifler'in farkı, deneyimli ve isim yapmış müzisyenler ile genç sanatçıların birlikte çalmaları. Bir diğeri, hiçbir festivalde olmayan 'Besteciler Kazanı'. Genç bestecileri motive etmek, eğitimlerine ve kariyerlerine katkıda bulunmak için bir besteciler atölyesi düzenliyoruz ve burada bestelenen eserler hemen burada icra ediliyorlar. Bu, dünyanın başka hiçbir yerinde yapılmayan bir şey.''

Süleymangil, dinleyici ve müzisyenler arasındaki ilişkiye özel önem verdiklerini, sanatçıların ulaşılmaz olmadığını gösterebilmek için konser öncesi ve/veya sonrasında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatırken, ''Yerel halk da konserlere ilgi gösteriyor az da olsa, ama giderek artan sayılarda. Ve tam da bu yüzden yerel halka ücretsiz konserler. Özellikle büyük şehirlerden gelip buraya yerleşmiş olanların ilgisi büyük'' diye konuştu.

Klasik Keyifler gibi pek çok organizasyon olduğuna ve bunların birbirleriyle etkileştiğine değinen Süleymangil, önümüzdeki yıllarda benzer başka organizasyonlarla iş birliği yapmak için girişimlere başladıklarını kaydetti.

Süleymangil, festivalin şimdiye kadar yerel sponsorlar ile yürütüldüğünü, ancak bunu yeterli gelmediğini belirterek, şöyle dedi:

''Aslında kendi idealizmimiz yüzünden son 2 yıldır masrafların epey bir kısmını kendi cebimizden ödeyerek gerçekleştiriyoruz. Projenin ismi ve yaptıklarının kalitesi duyulursa, daha büyük sponsorlar bulabileceğimizi umuyoruz. Bizi desteklemeyi düşünenlere diyebileceğim ilk şey, lütfen gelin ve ne yaptığımızı bir görün. Eminim destek olacaksınız.''

Festival programına ve festival hakkında ayrıntılı bilgiye ve http://klasikkeyifler.org/ adresinden ulaşılabiliyor.

AA

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi