• $32,3726
  • 35,0331
  • 2325.15
  • 9141.9
13 Nisan 2013 Cumartesi 16:13 | Son Güncelleme:

Türk hukuk sisteminde bir ilk

Türk hukuk sisteminde bir ilk

Türk hukuk sisteminde bir ilk yaşanacak ve “Mahkemesiz adalet” olarak tanımlanan ara buluculuk sistemi Haziran ayında uygulanmaya başlanacak.

Türk hukuk sisteminde “Mahkemesiz adalet” olarak tanımlanan arabuluculuk sistemi Haziran ayında uygulanmaya başlanacak. Uygulamayla özel hukuk anlaşmazlıkları, dava açılmadan ve mahkemeye gitmeden arabulucu aracılığıyla çözülecek. Hukuk sisteminde mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması amacıyla gündeme gelen bu sisteme göre; mal paylaşımı, miras gibi özel hukuk anlaşmazlıklarında dava açılmadan arabulucu kullanılabilecek. 

ÇÖZÜMLENEBİLECEK KONULAR

Arabuluculuk sistemiyle çözümlenecek konular ise şöyle:
-Aile hukuku-Miras hukuku,
-Sigorta anlaşmazlığı,
-Telif anlaşmazlıkları,
-Sosyal medya saldırıları ve internet suçları, 
-Komşular arası anlaşmazlıklar (gürültü, halı silkeleme, köpek vs)
-Arazi anlaşmazlığı,
-Kadına şiddet
-Doktor-hasta anlaşmazlığı (Doktora şiddet )

Türk hukuk sistemi, birçok ülkede kullanılan ama Türkiye için henüz yeni olan “Arabuluculuk” kavramı ile tanışmaya hazırlanıyor. “Mahkemesiz adalet” olarak tanımlanan arabuluculuk kavramı, Türk hukuk sistemine de giriyor. Buna göre, özel hukuk anlaşmazlıkları, dava açılmadan ve mahkemeye gitmeden arabulucu aracılığıyla çözülecek. Hukuk sisteminde mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması amacıyla gündeme gelen bu sisteme göre; mal paylaşımı, miras gibi özel hukuk anlaşmazlıklarında dava açılmadan arabulucu kullanılabilecek. 

HUKUK MEZUNU OLMASI ŞART

Kamu düzenini ilgilendirmeyen alacak veya tazminat davaları da dahil özel hukuk alanındaki tüm uyuşmazlıklar arabulucu marifetiyle çözülebilecek. İş hukuku ve tüketici hukukundan kaynaklanan davalar da arabulucuya gidecek

Hukuk mezunu ve en az 5 yıllık deneyimi bulunan kişiler arabulucu olarak görev yapacak. Bu kişiler Adalet Bakanlığına bağlı çalışacak. Arabulucu önünde yapılan konuşmalar gizli kalacak. Taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında aralarında anlaşıp arabulucuya gidebilecek. Arabulucu ücreti taraflarca eşit ödenecek. 

UYGULAMA TARİHİ 22 HAZİRAN 2013 

TBMM’de 7 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 22 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunun kuruluş ve teşkilatı düzenleyen 28. maddesi ve Arabuluculuk Kurulu’nu düzenleyen 32. maddesi Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi. Kanunun diğer maddeleri ise yayımı tarihinden 1 yıl sonra yani 22 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girecek. 

UZLAŞMA SAĞLANACAK

Yeni sistem, anlaşmalı boşanma davaları, trafik kazaları, kat mülkiyeti gibi özel hukuku ilgilendiren konularda taraflar arasında uzlaşmanın sağlanmasını amaçlıyor. Kanuna göre, dava süreci başlamadan önce taraflar anlaşmaları halinde ortak bir arabulucu seçebilecek.
Kanuna göre; tarafların, arabulucuya başvurma, süreci devam ettirme, sonuçlandırma veya bu süreçten vazgeçmesi serbest olacak; arabulucuya başvururken ve tüm süreç boyunca eşit hakları bulunacak.

GİZLİLİK ESAS

Arabulucu, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya elde ettiği bilgi, belge ve tuttuğu kayıtları gizli tutacak. Taraflar da gizliliğe uyacak. Arabuluculuk Sistemi için, Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Arabuluculuk Kurulu oluşturulacak.  

AMAÇ MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜNÜ AZALTMAK

Mahkemelerdeki iş yükünü azaltmak amacıyla hazırlanan ve hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenleyen Kanuna ilişkin yönetmelik ise 26 Ocak 2013 tarihinde yayınlandı.  Yönetmelikle, arabuluculuk yoluyla hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile arabuluculuk eğitimi verecek kuruluşların denetlenmesi, eğitimin süresi, içeriği ve standartları ile ilgili hususlar ve arabulucularda aranacak koşullarla, arabulucuların denetlenmesi ve Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile Arabuluculuk Kurulu’nun çalışma usul ve esasları belirlendi. ANKA

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi