• $32,3758
  • 35,0258
  • 2325.77
  • 9087.61
28 Eylül 2012 Cuma 02:01 | Son Güncelleme:

Pati Butik’ten alınan her kıyafet patilere mama oluyor

Pati Butik’ten alınan her kıyafet patilere mama oluyor

Menis Doğan, 20 yaşında üniversite öğrencisi; bir hayvansever. Doğan, hayvanlara yardımı sokakta mama dağıtmaktan öte, iş edinmiş. Sokak hayvanları ve barınaklara yaptığı yardımlara maddi kaynak yaratmak için önce kendi kıyafetlerini satan Doğan işi büyütüp sanal bir butik açmış; Pati Butik. Şimdi kıyafet satıyor kazandığını sokak hayvanları için harcıyor.

Pınar HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı sahipsiz hayvanların ormanlık alanlarda kurulacak ‘doğal yaşam parklarına’ bırakılması, güçten düşmüş sahipsiz hayvanların öldürülmesi gibi maddeler içeriyor. Hayvanseverler, yarın saat 14.00’te İstanbul Taksim, İzmir Konak, Antalya ve Bursa Kent meydanlarıyla, Bodrum Belediyesi önünde, 7 Ekim Pazar günü de saat 14.00’te Ankara Sakarya Caddesi’nde yapılacak eylemlerle yasa tasarısını protesto edecek… AKŞAM Cumartesi ekibi olarak biz de eylem öncesinde bir hayvansevere açtık sayfamızı…

Pati Butik’in kurucusu Menis Doğan; 20 yaşında, üniversite öğrencisi. Doğan, Facebook’ta açtığı ‘sanal butiğinde’ kendi gibi hayvanseverlerin bağışladığı kıyafetleri satıyor ve gelirini de sokak hayvanlarını tedavi ettirmek ve beslemek için harcıyor. Doğan ile Pati Butik’i konuştuk.

- Pati Butik ne zaman kuruldu?
2011’in Ocak ayında başladım.

- Fikir nasıl ortaya çıktı?
İhtiyacı olan sokak hayvanlarına yardım ediyordum. Ama bunu, ailemden para alarak yapıyordum. Tabii zamanla bu hayvanların sayısı artmaya başladı. Sonra dedim ki “Artık kendim bir şeyler yapmalıyım.” Kıyafetlerimi internet üzerinden 5-10 liraya satmaya başladım. Baktım insanlar alıyor. Onlar aldıkça ben de mama alabiliyorum, tedavi ettirebiliyorum.

SADIK MÜŞTERİ AVANTAJLI
- Tek size ait kıyafetler mi satılıyor?
Öyle başladı, kıyafetlerimin çoğunu sattım. Sonra takılarım ve diğer aile fertlerin kullanmadıkları derken başa çıkamadığımı fark ettim. (Biz konuşurken annesi araya girip “Benimkiler de kısa sürede tükendi.” diye belirtiyor. O zaman Menis daha söylemeden anlıyoruz ki en büyük destekçilerinden biri de annesi.) İnsanlardan ricada bulunmaya başladım. “Geliri tamamen hayvanlara gidecek, Bana bu konuda destek olur musunuz diye?” Böylece bağışta bulunanların kıyafetlerini de satmaya başladım.

- Bağışta bulunan çok fazla kişi oluyor mu?
Önce insanlar kuşkuyla baktı. Sonra bir anda benim de anlamadığım bir şekilde herkesten destek gelmeye başladı. Hiç kullanılmamış kıyafetlerini yollayanlar, kendi butiğinden giysiler gönderenler derken oldukça büyüdü iş... Gönderimi kargoyla yapıyorlar, kargo bedelini bile kendileri ödüyorlar. Yakındaysalar da ben gidip alıyorum.

- Hep güzel kıyafetler mi yolluyorlar?
Her zaman çok güzel kıyafetler gelmiyor tabii. Bazen satmak bile istemiyorum. Bazen de tam tersi inanılmaz güzel şeyler gelebiliyor. Eşyaları uzun süre muhafaza edebileceğim ayrı bir yerim olmadığı için hızlıca satılacak şeyleri seçiyorum.

- Pati Butik size ticaret tecrübesi de kazandırdı mı?
Kesinlikle, örneğin satışın hangi saatlerde gerçekleşebileceğini çok iyi biliyorum artık. Nedense satışın olduğu saatler 21.00-22.00 arası bir de 24.00-01.00 arası. O saatlerde paylaşım yaptığım zaman deli gibi satış oluyor. Fakat o saatlerin haricinde paylaşım yaptığımda hiç satış olmuyor.

- Sadece bir alışveriş sitesi gibi bakanlar oluyor mu?
Başta böyle görenler çoktu. Hatta koyduğum bir ürün için “Koltuk altı ölçüsünü yazar mısınız?” gibi sorular geliyordu. Mezurayla ölçüp yazıyordum. Ürünler satıldıktan sonra yazmaya başladım: ‘50 liralık ürün aldınız 10 köpeğin doymasına katkıda bulundunuz’ gibi… Bunu görmeye başlayınca insanlar artık “Oley Menis üç tane ürün aldım, şu kadar hayvan doyurdum” gibi tepkiler yazmaya başladılar. Şu an birçok kişi hem giymek, hem de ‘benim de bir katkım olsun’ düşüncesiyle alışveriş yapıyor.

- Fiyatları nasıl belirliyorsunuz?
Ürün gönderenlerin bazıları belirtiyor. “Ben şu fiyatlara aldım. Sen de şu fiyat aralığında satabilirsin” gibi. Zamanla hangi ürünün ne kadara satılabileceği konusunda tecrübe sahibi oldum. Belirtmeyenler için de kendim bir değer biçiyorum.

- Bir ürünü birden çok kişi isterse açık arttırma gibi bir şey yapıyor musunuz ya da ürünü kim alıyor?
Belirlediğim fiyatın dışına çıkmıyorum. Ya da ürün almadan hibe para kabul etmiyorum. Böyle durumlarda da daimi müşterim olan kişilere öncelik tanıyorum. 

SİTEDE FATURALAR VAR
- Sattığı ürünlerin parasını bakıma muhtaç hayvanlara harcadığını söyleyen başkaları da var. Onları takip ediyor musunuz?
Evet, ediyorum. Hatta tavsiye de edebilirim. ‘Bana Hayat Ver’ diye bir site var; kendi el ürünlerini satıyor. Daha önce satış yapan ama bunu tamamen kendi için yapan bazı kişiler bir baktım ki bunu ‘hayvanlar için’e döndürmüş. Bu yüzden tavsiyem, bu tür sitelerden alışveriş edenler mutlaka kazanılan parayı nereye harcadığını gösteren faturaları görmeyi talep etsin. Bana bazı müşterilerim “Faturayı göstermene gerek yok, biz sana güveniyoruz” dese de her aldığım mamanın ya da tedavinin faturasını siteye koyuyorum. Bir şeyi hayır için yapıyorsan bunun belgelerini de paylaşmalısın!

- Nerelere yardım yapıyorsunuz?
Her pazar Şile’ye mama götürmeye gidiyorum. Sokaklar yazlıkçıların aldığı, yaz bitince de orada sokağa attığı köpeklerle dolu. Önce barınak varmış, kapanınca hepsini toplayıp ormana atmışlar. İlk gidişimizi hiç unutamıyorum; o köpeklerin verdiğimiz ekmeği kapışlarını görmeniz gerek. Çok uzun süredir aç oldukları belliydi. Bir köpek üç ay aç kalabilir. Her pazar gidiyoruz ve onlara mama dağıtıyoruz. Tabii sadece bir gün için yardım yapılmıyor. Orada sürekli bulunan gönüllüler de var.

- Bildiğiniz başka bölgeler var mı?
Mama yardımında öncelik verdiğim yerler ormanlar. İstanbul’da;  Bolluca Ormanları, Pirinççiköy Ormanı, Akfırat Ormanı, Şile ve Beykoz. Beykoz orman yolundan bir kez gidin göreceksiniz, yol kenarları köpek dolu. İnsanlar mahallelerinde istemedikleri köpekleri toplayıp açlıktan ölsün diye ormana atıyorlar. O hayvanların ormanda yiyecek bulması imkânsız.

- İstanbul haricinde yardımda bulunduğunuz yerler var mı?
Bitlis ve Diyarbakır. Şunu belirtmek istiyorum: Sahipli hayvanlara asla yardım yapmıyorum; çünkü maalesef böyle istekler de geliyor.

SALDIRGAN KÖPEK GÖRÜNCE ÇÖMELMEYİN
- Sokakta başıboş dolaşan köpeklerden tedirgin olan birçok insan var. Kuduz olma ya da saldırabilme ihtimalinden dolayı. Sizce sokak hayvanları tamamen tehlikesiz mi?
Korkmadığınız sürece, hiçbir hayvan size saldırmaz. Türkiye’de artık kuduz köpek kalmadı. Köpeklerle ilgili bilinen çok büyük yanlışlar var. Biz annemle birlikte bu konuda bir seminere katıldık. “Bir köpekle karşılaştığınızda çömelin” derler… Tamamen yanlış bilgi; kesinlikle çömelmemeniz lazım aksine dik durmalısınız. Köpek saldıracaksa kesinlikle havlamaz; salya akıtır ve kuyruğu dimdiktir. Ama hiçbir köpek görür görmez saldırmaz. Mutlaka öncesinde sizi uyarır. Tüylerini kabartır, üstünüze üstünüze gelmeye başlar, sizden rahatsız olduğunu ve gitmenizi istediğini belli eder. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda korktuğunuzu elinizden geldiğince belli etmemeniz gerek. Korktuğunuzu diz kapaklarınızda korku anında salgılanan bir sıvının kokusundan anlar. Asla arkanızı dönüp kaçmayın. Köpeğe bakmaya devam edip geri geri gidin. Ama köpeklerden korkmuyorsanız, sevgiyle yaklaştığınızda hemen yumuşayacaktır. Kuyruğunu sallamaya başlar. Onları tıpkı bir çocuk gibi düşünebilirsiniz. Size teslim olduklarını en iyi yere yatıp göbeklerini açtıklarında anlarsınız. Göbek açmak demek, teslim olmak demektir çünkü.

- Hayvan isteyenlerin barınaklardan sahiplenmesini mi öneriyorsunuz.
Hayvanlar konusunda üzücü bir durum da petshoplar. Siz sadece orada vitrinde duran yavru hayvanları görüyorsunuz. “Aaa ne kadar sevimli” diyor ve girip alıyorsunuz. Peki, bu yavrular nereden geliyor? Onlar damızlık köpeklerin yavruları. O damızlık köpekler üremeye zorlanarak daha fazla yavru doğurmaları sağlanıyor. Bu da yetmiyormuş gibi yavruları daha anneye ihtiyacı varken -45 günlükken- satıyorlar. İki ay anne sütü alması gereken yavrular gelişimlerini de tamamlamamış olduğu için çok sağlıklı olmuyor ve hemen ölüyor. Yaşasalar da çok sağlıklı olmuyor.

- Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclis’te. Bununla ilgili yarın yapılacak eyleme katılacak mısınız?
HAYVİST’in eylemine Pati Butik olarak katılacağım.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı