• $32,3876
  • 35,089
  • 2326.47
  • 9078.83
26 Kasım 2015 Perşembe 14:13 | Son Güncelleme:

Onlar da bize bağımlı!

Onlar da bize bağımlı!

Rusya, ekonomide üstünlük algısına girişse de rakamlar böyle olmadığını gösteriyor.

Rus turizm operatörlerinin Türkiye turlarını iptale başlamasının yanında gaz ihracatındaki kozunu da ön plana çıkaran Rusya, ekonomide tek taraflı bir üstünlük algısı oluşturmaya çalışıyor. Ancak, rakamlar durumun böyle olmadığını ortaya koyuyor. Madalyonun diğer yüzünde; Rusya'nın 2. en büyük gaz ithalatçısı olmasının yanısıra beyaz et, sebze-meyve, tekstil ile hazır giyimdeki kaliteli ve ucuz ürün tedarikçisi bir Türkiye var. Bunun yanında Rusya'da büyük yatırımcıları bulunan Türkiye'nin, Rusların şimdiye kadar 3 milyar $ yatırdığı Akkuyu'daki nükleer enerji projesinde de öncelikli söz hakkına sahip taraf olması, Rusya'nın da Türkiye'ye bağımlılığını gösteriyor.

TÜRKİYE'YE YÜZ ÇEVİRMESİ ZOR

Ayrıca, AB ülkeleri ve ABD'den ise Kırım'ı işgali sebebiyle, enerji başta olmak üzere birçok sektörü kapsayan bir ambargoya maruz kalan Rusya, düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle ihracattaki kazancının yarıya yarıya azalmasına engel olamadı. Bu nedenle ekonomik bir dar boğaz yaşayan Rusya'nın, tüm ambargolara ve pazar daralmasına rağmen başta gaz tedariki ve nükleer enerji ortaklığı olmak üzere kendisiyle birçok ekonomik işbirliğinden kaçınmayan Türkiye'ye yüz çevirmesi beklenmiyor.

'HARAKİRİ YAPMIŞ OLUR'

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Ekonomi Uzmanı Erdal Tanas Karagöl, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına müdahalenin ardından gerginleşen Türkiye-Rusya enerji ilişkilerini değerlendirdi. Karagöl, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin enerjide ilişkileri olumsuz etkilemesinin beklenmediğini vurgulayarak, “Rusya'nın uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Türkiye'ye doğalgaz akışını keseceğine ihtimal vermiyorum. Anlaşmaları hiçe sayarsa, bu Rusya'nın 'harakiri' yapması olur” dedi.

ALTERNATİFLER KATAR VE CEZAYİR

Uluslararası anlaşmaların hiçe sayılmasının hukuki ve ticari sonuçlarının olacağını belirten Karagöl, “Rusya anlaşmalarla koyduğu taahhütlerini Türkiye'ye karşı yerine getirmezse, bundan kendi ekonomisi çok daha fazla etkilenir" dedi. Rusya'nın enerjide beklenenin dışında adım atması durumunda ise Karagöl, şunu ifade etti: “Türkiye bu durumda zorlanabilir, ancak doğalgaz ihtiyacını sıkıştırılmış doğalgaz (LNG) olarak, Katar ve Cezayir gibi ülkelerden karşılayabilir." Kaynak : Yenişafak

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi