• $32,3307
  • 35,0787
  • 2295.63
  • 9012.62
7 Ekim 2011 Cuma 09:52 | Son Güncelleme:

Gökyüzünün cesur prensleri...

Gökyüzünün cesur prensleri...

Göklerin özgür ruhlu akrobasi pilotları, Side semalarında buluştu. Bu yıl ilk kez düzenlenen 'Airshow SİDE'de 2 gün boyunca yapılan unutulmaz gösteriler, yerli yabancı binlerce kişiye görsel bir şölen sundu. Siz de uçmak ya da en azından uçanları yakından seyretmek istiyorsanız gelecek yıl Side'ye davetlisiniz...

GÖKÇE UYGUN - gokceuygun@gmail.com
Onlar bulutlarla dans ediyor... Onlar gökyüzünün korkusuz kahramanları... Akrobasi pilotlarından bahsediyoruz. Birçok insanın sadece hayalinde olan uçmak fiili, onların hem yaşam tarzı hem ekmek kapısı. Türkiye'nin en yetenekli pilotları geçtiğimiz günlerde Antalya semalarında buluştu. Zira Antalya'nın Side Beldesinin Belediye Başkanı Kadir Uçar, soyadına yakışır şekilde tam bir uçuş tutkunu. Bir gün dünyanın sayılı akrobasi pilotlarından Ali İsmet Öztürk ile tanışıyor ve Side'de bir show düzenlemeye karar veriyorlar. Fikri bu şekilde ortaya çıkan  'Airshow SİDE', 1-2 Ekim  tarihlerinde ilk kez düzenlendi. Biz de İstanbul'dan bir grup basın mensubu, ayakları yerden kesen gösterileri izlemek üzere oradaydık...

ABD'li pilot da Türkiye'deydi
Bu yıl ilk kez düzenlenen ve seneye uluslararası olması planlanan Airshow SİDE, tam bir görsel şölen sundu izleyenlere. Hayranlık uyandırıcı akrobasi uçuşları, Side sahilini dolduran çoğu alman turist binlerce kişinin tatiline heyecan kattı. Katılanların soluksuz seyrettikleri, neşe, heyecan ve alkışlarla dopdolu geçen etkinlikte Türkiye model helikopter şampiyonu Emir Yanar, özel donanımlı model helikopter ile birçok fizik kuralını altüst eden muhteşem bir uçuş gösterisi sundu.
Amerikalı ünlü akrobasi pilotu Barrett Brummett'in, 300 beygir gücündeki Pitts S2B tipi akrobasi uçağıyla sunacağı mükemmel bir solo akrobasi gösterisi de Airshow SİDE'nin unutulmaz sahneleri arasında yerini aldı. Gösterilerin en çok ilgi çeken dakikaları ise Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 100. yılı sebebiyle sunduğu 'F-16 Solo Türk' akrobasi gösterisinde yaşandı. Hava Pilot Binbaşı Murat Keleş tarafından sergilenen bu büyüleyici gösteri, insanüstü bir çalışmanın eserini  ortaya koyarak, büyük alkış aldı.Festival havasında geçen Airshow SİDE'de,  İstanbul Havacılık Kulübü uçaklarının, LSA (Light Sport Aircraft) uçaklarının geçişleri ve Türkiye'nin en gelişmiş uçuş okullarından olan Ayjet Uçuş Okulu'na ait çift motorlu eğitim uçağının göz kamaştırıcı uçuş gösterileri ile paramotor uçuşları, paraşüt atlayışları ve model helikopter gösterileri de yapıldı.
İmkansızın Savaşçısı, Mor Menekşe ile uçtu...
Airshow SİDE'nin en dikkat çekici gösterilerinden birini ise 'İmkansızın Savaşçısı' olarak adlandırılan dünyaca ünlü akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk yaptı. Öztürk, kendi tasarımı olan 407 beygir gücündeki uçağı 'Mor Menekşe' ile Side semalarında sunduğu muhteşem uçuş gösterisi ise insan ve makinenin doğaüstü uyumunu ortaya koydu. Gösterinin doruk noktası ise Öztürk'ün, yerden 3 metre yüksekliğindeki kurdeleyi, uçağıyla yere oldukça yaklaşarak kestiği anda yaşandı.

İPEK Uçar, uçtu!
Etkinlikler kapsamında Side Belediye Başkanı Kadir Uçar'ın 7 yaşındaki kızı İpek Uçar da gökyüzünde Ali İsmet Öztürk ile  taklalar atma şansını yakaladı. Öztürk, daha sonra Kadir Uçar ile birlikte bir uçuş gerçekleştirdi. İpek Uçar, ''Ali İsmet Öztürk'le ilk tanıştığımda 'Merhaba ben İpek. Soyadım Uçar ama ben uçamıyorum!' demiştim. Şimdi bu hayalim gerçekleştiği için çok mutluyum'' dedi.

Uçak yapan Demirağ...
Airshow SİDE alanındaki etkinliklerden biri de 'Cumhuriyetin İlk Sivil Havacılık Çabası' adlı sergiydi. Bu belgesel fotoğraf sergisinde, özel sektörün ürettiği ilk Türk uçaklarının ve Türkiye'nin ilk uçak sanayisi girişimcisi Nuri Demirağ'ın öyküsü anlatılıyor. Yaklaşık 60 tarihi fotoğraftan oluşan sergi; Atatürk'ün, 'Sanayi neferim' dediği Demirağ'ın uçak sanayisindeki yatırım sürecini anlatan fotoğraflardan oluşuyor. 1935 yılında, Atatürk'ün Türk Hava Kuvvetlerine 10 bin lira bağışta bulunarak hava kuvvetlerinin önemine dikkat çekmesiyle başlayan süreçte; dönemin en zengin ve başarılı iş adamı Demirağ, hiçbir işadamının girmeye cesaret edemediği bir alanda, kendisini riske ederek büyük servetiyle yatırım yaptı. Ancak; 'Madem ülkemin tayyareye ihtiyacı vardır, bunu dışarıdan almak yerine fabrikasını kurar, Türk tasarımı uçağını üretirim' diyerek yola çıkan iş adamı, bu cesaretinin bedelini çok ağır şekilde ödedi. Nuri Demirağ; Cumhuriyet döneminde, en zorlu yörelerdeki demiryollarının yapımında büyük başarılar elde etmiş, yaptığı işlerle ön plana çıkmış girişken bir iş adamı. 10. Yıl Marşı'na konu olan 'ana yurdu demirağlarla örmek' eyleminin önemli bir unsuru olan Nuri Demirağ'a soyadı, Atatürk tarafından verildi. Karabük Demir Çelik, Bursa Merinos, İzmit Seka ve Ankara'daki Bakanlık binalarının müteahhidi olan Demirağ, yaşadığı dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin en zengin insanı oldu.
Airshow SİDE kapsamında ayrıca katılımcılara Savaş Güvezne tarafından hazırlanan 'Beşiktaş'ta Bir Tayyare Fabrikası' adlı belgeseli de hediye edildi.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak