• $32,3712
  • 34,996
  • 2325.55
  • 9094.25
18 Nisan 2012 Çarşamba 02:35 | Son Güncelleme:

Android'in başı Java ile dertte!

Android'in başı Java ile dertte!

1 milyar dolarlık tazminat davası yeşil robotun sonu olur mu?

Google’a bir milyar dolarlık tazminat davası açan Oracle’ın CEO’su Larry Ellison, mahkemeye verdiği ifade de, yaklaşık üç yıl önce Google’a akıllı telefon alanında işbirliği önerdiğini söyledi. Google ise Java'nın bedava olduğunu belirterek kendini savundu.

Ellison, Oracle’ın geliştirdiği Java programlama dilini Android işletim sisteminde kullanmakla suçladığı Google’ın avukatı Robert Van Nest’e dün ifade verdi. Oracle’ın 67 yaşındaki patronu, Google’a Mart 2010’da telif hakları ihlali iddiasıyla dava açmadan beş ay önce, San Francisco’daki evinde Google’ın Başkanı Eric Schmidt’i ağırladığını belirtti. Ntvmsnbc'nin haberine göre Ellison, Google’ın patronuna Java kullanan Android işletim sistemiyle akıllı telefon üretmek istedikleri fikrini iletti. Ellison, federal mahkemeye verdiği ifade de, “Bu fikri değerlendirdik ve daha sonra kötü bir düşünce olduğuna karar verdik” dedi.

Oracle’ın akıllı telefon piyasasına girme planları, Google ile yapılması düşünülen işbirliği fikriyle sınırlı kalmadı. Ellison, bir yıl önce, BlackBerry telefonlarının üreticisi Kanadalı Research In Motion (RIM) veya bir diğer telefon üreticisi Palm’ı satın almayı düşündüklerini söyledi. Her iki planı da gerçekleşmeyen Oracle, şimdi Java yazılımını çaldığını öne sürdüğü Google’dan bir milyar dolar tazminat talep ediyor.

GOOGLE: JAVA BEDAVA
Google’ın avukatı Van Nest ise jüriye yaptığı açıklamada, “Oracle’ın Java kullanan bir cep telefonu üretme kapasitesi olmadığından, Google’ın bu yazılımı kullanarak elde ettiği başarıdan yararlanmak istediğini” söyledi. Van Nest, Google’ın “Java’nın parçalarını kullanmak için lisansa ihtiyacı olmadığını çünkü yazılımın bedava olduğunu, ayrıca Java’nın kendileri tarafından geliştirilmiş versiyonunu kullandıklarını” ifade etti.

Mahkemede ifade veren ilk kişi olan Ellison, “Java tabanlı” telefon fikrinin, yazılımı üreten Sun Microsystems şirketini 2010’da satın almalarıyla ortaya çıkmadığını, ancak Java’nın mobil cihazlarda kullanılmasını arzuladıklarını ifade etti. Ellison, Java’nın açık kaynaklı bir programlama dili olmasına rağmen,  şirketlerin bu platformu kullanmak için ödeme yapmaları gerektiğini savundu.

Oracle’ı 1977’de kuran ve Bloomberg’ün listesine göre dünyanın en zengin yedinci insanı olan Ellison, “Bir şeyin açık kaynaklı olması, onunla istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmez” dedi.

SİHİRLİ YAZILIM
Sun Microsystems tarafından 1990’lı yıllarda geliştirilen Java, çeşitli bilgisayarlarda ve farklı işletim sistemlerinde kullanılabilen programlar yazılmasına olanak veriyor. İnternetin temel yapı taşlarından biri olan Java, iş dünyasında da yaygın olarak kullanılıyor. Yüz milyonlarca mobil cihazda kullanılan Java’nın üreticisi Sun Microsystems, 2010’da 7.4 milyar dolarlık teklifle, dünyanın en büyük veritabanı yazılımcısı Oracle tarafından satın alındı.

Dünyanın en büyük arama motoru şirketi olan Google ise akıllı telefon piyasasında Apple ile olan mücadelesini Android’in verdiği güçle sürdürüyor. Birçok mobil cihaz üreticisi Android ve Android tabanlı uygulamalar kullanıyor.

İFADE SIRASI LARRY PAGE’DE
Oracle’ın avukatları, bugün Google’ın CEO’su Larry Page’in ifade vereceğini belirtti. Avukatların Page’e, Google çalışanlarının kendi aralarında yaptıkları ve ‘Java kullanımı için lisans alınması gerektiğini tartıştıkları’ e-mail yazışmaları hakkında soru sormaları bekleniyor.

Jüriye dün, Page’in Oracle avukatlarından David Boies tarafından 2005’te Google’ın ürün stratejisi hakkında sorguladığı görüntüler sunuldu. Google yöneticileri tarafından hazırlanan dokümanlarda, Java için bir lisans alınması gerektiği ifade ediliyor.

Kayıtlara itiraz eden Page, Google’ın lisans alması gerektiği ifade edilmiş olsa da, “Bunlar Java’ya olan bakışımla uyuşmuyor. Yazılanları kabul ediyorum ancak açıklamayı kabul etmiyorum dedi.

GOOGLE’IN İŞİ ZOR
Oracle, Google’ın 37 Java uygulama programla arayüzünü (API) ihlal ettiğini öne sürüyor. Ayrıca, iki Java patentinin ihlal edildiği iddia ediliyor. Uzmanlar bu iki patentin ihlalinden doğan zararın 2.8 milyon dolar olduğunu belirtti.

San Francisco’da görülen mahkemenin sekiz hafta sürmesi bekleniyor. Mahkeme, Oracle’ı haklı bulursa, yeni bir süreç başlatılarak şirketin zarara uğratıldığı işlemler tespit edilecek.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı