• $32,3389
  • 35,1321
  • 2307.51
  • 9079.97
17 Nisan 2015 Cuma 02:00 | Son Güncelleme:

Patron çıldırdı

Patron çıldırdı

İş dünyası da, sokaktaki vatandaş da siyasi parti liderlerinin seçim vaatlerini yakından izliyor.

Geçmişte seçim kazanma uğruna ortaya atılan popülist söylemler ve seçim ekonomisi yaklaşımlarının ülkeye verdiği hasar hâlâ hafızalarda. İşin uzmanları uyarıyor: İnandırıcı olun. Ülkenin popülist ekonomi politikalarına kayma lüksü yok.

EKONOMİ SERVİSİ 

TÜRKİYE gibi ülke ekonomileri için en kritik dönemin seçim öncesi  dönemler olduğunu vurgulayan patronlar, siyasi liderleri ‘ayakları yere basan projeler’ üretmeye çağırdı. Türkiye, 2003 öncesinde verilen bu tür sözler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadı. Bu tür temelsiz vaatlerin sosyal güvenlik sisteminde açtığı yaralar hâlâ sarılmaya çalışılıyor. Bu noktada ekonomi yöneticilerinin üzerinde ısrarla durduğu konu şu: “Siyasi manevra adına, kimsenin sonraki nesillere bedel ödetme hakkı yok.” 

HAYDAR BAŞ DA SAHNEDE

Emekliye çift maaş, ucuz mazot, toplanan vergilerden 25 milyar liranın halka dağıtılması derken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yeni ve uçuk bir seçim vaadi daha geldi: “Kredi kartı faizlerinin yüzde 80’ini sileceğim.” 
Kılıçdaroğlu’nun popülizm konusundaki tek rakibi Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş da dün vaatler zincirine bir yenisini ekleyerek adeta "Meydanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bırakmam" mesajı verdi: “Asgari ücreti 5 bin TL yapacağım.” 
İş dünyasının temsilcileri bu vaatlerin gerçekleşmesi için bütçenin nereden bulunacağını merak ediyor. İş dünyası ise, hesap bilmeden yapılan bu açıklamaların içi boş bir seçim vaadi olduğunda 
Hem fikirler... 

AKŞAM'a konuşan Bizim Menkul Değerler Ekonomisti Tuğba Özay, "Ekonomiye dair vaatler uygulanabilir olmalı. Çünkü ne yapılacağından çok nasıl yapılacağı önemli. Yapısal sorunlar çözülürse zaten vatandaşın alım gücü artacak ve borçlanma oranı düşecek. Dolayısıyla makro ekonomiyi düzeltecek çözümler geliştirilmeli" dedi.

ALLAH KOLAYLIK VERSİN 

Bu arada Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatleriyle ilgili bir soruya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci esprili bir yanıt vermiş ve “Allah CHP’deki ekonomistlere kolaylık versin” demişti. Zeybekci ayrıca “Akıl dahilinde olmak kaydıyla muhalefetle yarışmaktan zevk duyarız. Önceden de mazotu 1 TL yapacağız, 2 araba vereceğiz derlerdi. Bunu diyenleri vatandaşımız ciddiye almadı. Sadece bu vaadinin maliyetinin 40 milyar dolar olduğunu varsayarsak Allah CHP’deki ekonomistlere kolaylık versin” ifade sini  kullanmıştı.

Faturası dürüst vatandaşa

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna: "Kaos çıkar. Çünkü bu para Hazine’den karşılanacak. Vergisini ödeyene bedel ödetilecek. Ayrıca kartını ödemeyen ‘devlet madem böyle bir çözüm yaratıyor yine borçlanırım yine devlet çözer’ diyecek. Adaletsiz ve popülist yaklaşım."

Yunanistan gibi kriz yaşanır

Bizim Menkul Değerler Ekonomisti Tuğba Özay: "Sözü edilen kart borçlarının silinmesi mümkün değil. En iyi ihtimalle BDDK işbirliğiyle borçlarda yapılandırma yapılabilir. Asgari ücretin 5 bin TL’ye çıkarılması ise Türkiye’nin bütçesini çok zorlar. Belki bir iki yıl yürür. Ama sonra kasalar boşalır, bugün Yunanistan’ın düştüğü duruma düşeriz.

Makul bir vaat değil

Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu: "Kredi kartı konusunda 5 milyon vatandaşı ilgilendiren ciddi bir rakamdan bahsediliyor. Tipik seçim vaadi. Bu borcun ödenmesi için bütçesini nereden karşılayacak. Ben bir iş adamı olarak makul bir vaat olarak görmedim."

Hesap bilmek şart!

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş: Anadolu’da “Bekara karı boşamak kolaydır” diye bir söz var. Bütçeye bakmadan, hesap kitap yapmadan bu tür vaatlerde bulunmak doğru değil. Partilerin vatandaşın borcunu silmek gibi havada kalan vaatler yerine vatandaşların o borcu rahatlıkla ödeyebileceği ekonomik koşullara kavuşturmak lazım."

Benimkini de silsinler

İMMİB Başkanı Murat Akyüz: "Borçların af ya da komple silinmesi mantıklı değil. Bu, Türkiye gibi ciddi kartı kullanımı olan ülkelerde sorun yaratır. Harcanan para kimin parası; diğer vatandaşlardan toplanan para. Benim paramı sadece seçimi kazanmak için harcayamazsınız. Benim de kur kaynaklı borçlarım var. Bunu da silsinler o zaman."

Türkiye'nin böyle bir lüksü yok

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy: "Kredi kartının borcunu silmek gibi bir uygulama yapılabilmesi için, önce ülkenin böyle bir kapasitesi var mı ona bakmak lazım. Sayın Kılıçdaroğlu’nun vaadi karşılıksız hibe vermek gibi bir şey. Hibeyi kasanızda paranız varsa, kar fazlanız varsa, geliriniz giderinizden fazlaysa verebilirsiniz. Türkiye’nin cari açığı her ne kadar geçmiş yıllara göre azalsa da vatandaşın borçlarını silecek kadar lükse sahip değil."

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'