• $32,3887
  • 35,0826
  • 2326.74
  • 9105.45
26 Mayıs 2013 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Umut kırıcı ve tiksindiriciyim

Umut kırıcı ve tiksindiriciyim

Shining, İsveçli bir metal müzik grubu. Depresif, intihar eğilimli, saldırgan, acı ve öfke dolu şarkılar yapıyorlar. Bu şarkıların müsebbibi Niklas Kvarforth, sahnede kendini ‘jiletliyor’, fotoğraflarında ön planda kan ve cinsel öğeler kullanıyor. Kvarforth’la konuştuk…

ALİ MERT ALAN - alimertalan@gmail.com

Shining, birkaç ay önce ‘Redefining Darkness’ adlı bir albüm yayınladı. Hemen öncesinde de grubun son derece aykırı adamı Niklas Kvarforth ‘When Prozac No Longer Helps’ (Prozac’ın Artık Yararı Olmadığında) isimli bir şiir kitabı çıkardı. Sınırlı sayıda basılan kitabı, hayranları için kanıyla imzaladı... Kitap, bugünlerde Altay Öktem tarafından Türkçe’ye çevriliyor…
Sahnede kendini yaralayan; bu nedenle 10-15 kez hastanelik olduğunu söyleyen ve müziğiyle insanlara acı vermeyi kendine amaç edinen Kvarforth ile konuştuk.

- Birçok grup Shining’le benzer tarzda müzik yapıyor; ama yalnızca Shining her albümle büyüyor. Sizce neden?
Çünkü ‘suicidal black metal’ hareketini Shining başlattı. Birkaç yıl içinde aklımızdakinden çok farklı bir şeye dönüştü. Neden her albümle büyüyoruz? Çünkü bir sanatçı, hayranları ya da medya ne düşünürse düşünsün, ne derse desin sanatını geliştirmeli. Biraz daha albüm satmak için güvenli takılmakla hiç ilgilenmedim.

BENİ KÖTÜ GÖSTERECEK BU DVD!
- ‘Suicidal black metal’ 90'lı yıllardan beri mevcut olsa da bilmeyen birçok insan için yeni bir kavram. Bizim için bu müziği anlatır mısın? 

1996’da, diğer gruplardan mesafe almak için yarattığım bir ‘tarz içi tarz’. Kötüye kullanıldığı ve artık arkasında duramadığım için bu terimi kullanırken kendimi rahat hissetmiyorum. O zamanlardaki fikrim, dinleyeni bir trans haline sokarak kendine ve başkalarına zarar vermeye yönlendirmekti. Bugün gördüğümse, insanlar bu kavramı ne kadar kötü hissettiğini anlatmaya çalışan çocuklar için kullanıyor. Hepsine lânet olsun!

- Önümüzdeki yıl bir Shining belgeseli bekleniyor. Neler olacak içinde? 
Dürüst olmak gerekirse bilmiyorum… İlk iki videomuzu çeken Martin Strandberg ile kamera arkası görüntüleri DVD’si hakkında tartışıyorduk. Ona çektiklerimizden tam olarak memnun olmadığımı söyleyince bir belgesel yapmayı ve bu görüntüleri kullanmayı önerdi. Standart bir ‘rockumentary’ (rock belgeseli) yerine grubun sosyal özelliklerine odaklanan bir şey yapmayı teklif etti. Yani beni bir sanatçı olarak göstermiyor, insanlar bana iltifatlar edip saçmalıklardan bahsetmiyorlar, bunun yerine eski grup elemanlarıyla, şimdikilerle, plak firmalarıyla, medyayla konuşuyor. Sanıyorum ki filmin bitmiş hali, hepimizi, özellikle beni çok kötü gösterecek (gülüyor). Göreceğiz; zaman gösterecek. 

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi