• $32,3312
  • 35,0602
  • 2281.83
  • 8987.26
18 Ocak 2014 Cumartesi 04:22 | Son Güncelleme:

Şarkı yazarak MS’i yendi!

Şarkı yazarak MS’i yendi!

15 yıl boyunca Pentagram’ın solistliğini üstlenen Murat İlkan, bu kez solo albümü ‘Fanus’ ile müzikseverlerin karşısında. MS hastalığıyla mücadele eden ve bu nedenle işine ara vermek zorunda kalan başarılı solistle yeni albümü, tedavi süreci, şarkı sözleri ve gelecek planlarını konuştuk...

ALİ MERT ALAN
alimertalan@gmail.com

Murat İlkan’ı Türkiye’nin önemli heavy metal grubu Pentagram’daki vokaliyle tanıyoruz... İlkan, 2010 yılında MS hastalığı nedeniyle Pentagram’dan ayrılmak zorunda kaldı. Tedavi süreci zor geçse de hayatta en çok sevdiği şeyden yani müzikten kopmadı. Kısa bir süre önce ‘Fanus’ isimli solo albümünü çıkaran Murat İlkan, müziğe ara vermesinin ardından yoğun geçen tedavisiyle ilgili olarak “Çok fazla kortizon aldım. Bundan ötürü çok sıkıntı çektim. Ama o dönem bu albümü hazırlamaya başlamıştım. Kafamda ‘hastalık kötüye giderse’ diye bir ihtimal yoktu” diyor. Ve tebessüm ederek şunları söylüyor: “Hastalığa ‘Ne zaman gideceksin, git de şu albümü yapayım!’ gözüyle baktım. Tedavi sürecim yoğun ve sıkıcıydı ama ben yeni şarkılar yazarak onu eğlenceli hale getirmeye çalıştım.” 
Murat İlkan, 1987 yılından beri çeşitli gruplarda yer aldı. Sawdust, Cherokee ve Pentagram’la güzel işlere imza attı. Kariyerinde hep gruplarla müzik yapan İlkan’a neden bu kez solo albüm yapmayı tercih ettiğini sorduğumda “Artık belli bir yere gelmiş bir isim var ortada. Pentagram’la geçirdiğim sürede de Murat İlkan marka olmaya başlamıştı. Bu albümü başka türlü çıkarmak olmaz diye düşündüm” cevabını veriyor. Ve “Aman yanlış anlaşılmasın bu egosal bir durum değil” diye ekliyor… Laf lafı açarken söz albümün müzikal çizgisine geliyor. Power ve progressive metal öğelerin olduğu ‘Fanus’ta Pentagram’dan alıştığımız yerel ezgileri neden kullanmayı tercih etmediğini  sorduğumuzda İlkan’ın cevabı net: “İçimden bu geldi. Ben de Anadolu rock ya da yerel melodileri kullanarak bir albüm yapabilirdim ama müzikal olarak böyle bir albüm yapmak istedim. Yarın belki Çin ezgileri barındıran bir albüm yaparım, bilmiyorum” diyor. “Eğer onu yapabilecek kapasitem varsa yaparım” diye de ekliyor, gülerek. Müziğin bu tarz etiketlere bağlanmasından rahatsızlık duyduğunu belirtiyor İlkan, “İnsanlar müziği içlerinden geldiği gibi yapmalı!”

ŞARKILARDA KENDİMİ ANLATTIM

Murat İlkan’ın albüm kapağında çevreden izole olmuş bir ağaç var. Bu aslında İlkan’ın hastalık dönemindeki ruh halini de anlatıyor. Başarılı solist, içinde umut barındıran ama genelde kırılgan, küskün şarkı sözleriyle ve albümdeki yalnızlık temasıyla ilgili olarak şu yorumu yapıyor: “Evet, albümde yalnızlık çok fazla göze çarpıyor. Sebebi de öyle bir dönem geçirmem... İnsan hastayken daha hassas ve her şeye daha kırılgan oluyor” diyor.
Murat İlkan, ilk klibi de ‘Yaramaz Çocuk’ adlı şarkısına çekti. Klipte İlkan’ın çocukluğunu, kardeşi Aykan İlkan’ın oğlu canlandırıyor. Şarkıda “Yaramaz çocuk gibi düşüp kalkarsın, dört yanın yalan dolmuş, sevgiyi ararsın” diyen İlkan, 
sözleri yazdığı anki ruh haliyle ilgili olarak da şunları söylüyor: “Bazı şarkı sözlerinde bir şeyleri fazla abartmış olabilirim. Öyle algılayabilirler ama buna öyle bakmamak lazım. Böyle hissettim ve bunlar benim o anki hislerimdi. Abarttıysam da abarttım ne yapayım.” Murat İlkan, albümün ‘ticari değil samimi bir iş’ olduğunun altını da önemle çiziyor… 

PENTAGRAM DA BOŞ DURMADI

Pentagram’ın kendisinden sonra çıkardığı ilk albüm MMXII ile ilgili ise İlkan, “Onlarla gurur duyuyorum. Eski grubum olması nedeniyle daha da fazla sevindim” diyor ve grubun şu anki solisti Gökalp Ergen’in vokaliyle ilgili eleştirilere de şu cevabı veriyor: “Ben gruba girdiğimde de eleştiriler olmuştu, oluyor. Bunun önüne geçemiyorsunuz. Bu eleştiriler Pentagram’ın albümünün başarısını değiştirmez. 
Ayrıca Gökalp iyi bir solist.” 

HASTALIĞIMI HAFİFE ALMIYOR AMA ÇOK DA BÜYÜTMÜYORUM

Murat İlkan son bir buçuk yıldır atak geçirmiyor. Hastalığını hafife almıyor ama gözünde de çok büyütmüyor. İlk solo albümü sonrası planı belli; çok ara vermeden yeni albüme başlamak çünkü elinde çok şarkı birikmiş: “Arayı çok uzattım ama bundan sonra beni seven insanlarla bu kadar ayrı kalmayacağım” diyor.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak