• $32,3449
  • 35,029
  • 2322.47
  • 9079.97
7 Şubat 2014 Cuma 18:20 | Son Güncelleme:

Çocuğunuzu kanserden korumak İçin bunlara dikkat!

Çocuğunuzu kanserden korumak İçin bunlara dikkat!

Sağlıksız gıdalar, genetik yatkınlık, çevresel faktörler gibi nedenlerle daha anne karnından itibaren çocuklar kanser riskine maruz kalıyorlar.Her 1 milyon çocuktan 120-140’ı kanser oluyor. Türkiye’de her yıl 3 bin çocuk kanserli hastalara katılıyor. Erken, etkin ve doğru tedaviye ise çocuk kanserleri iyi yanıt veriyor, iyileşme oranı yüzde 70-80’lere çıkabiliyor. Çocukları anne karnından itibaren kanserden korumak ise anne babalara düşüyor. İşte, çocukları kanserden korumak için öneriler...

HÜLYA YILDIRIM 
hulya@anneoluncaanladim.com

CEP TELEFONUNDAN UZAK TUTUN!

Prof. Dr. M. Alp Özkan (Pediatris Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı):
“Cep telefonlarında bulunan radyasyon çocuk beyni tarafından daha derin olarak emiliyor. Yani çocuk beyni elektromanyetik dalgalara çok daha duyarlıdır. Çocuklarımıza mümkünse cep telefonu kullandırmayalım! Evimizde mümkünse klasik kablolu telefonlardan bulundurup çocuklarımıza onları kullandıralım. Çocuklarımızın büyük alışveriş merkezlerinde uzun süre vakit geçirmesine izin vermeyelim. 
Bu merkezler yüksek oranlarda elektromanyetik dalga içeren alan haline gelmektedir. Binlerce cep telefonu taşıyan kişi, mağazalardaki kredi kartı aletleri, cihazlar, telefonlar gibi...”

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURUN!

Prof. Dr. Ahmet Aydın (Beslenme Uzmanı):
“ Sosis, salam, jambon ve pembe renkli sucuklar gibi hemen hemen tüm işlenmiş et ürünlerinde nitrit ve nitrat var. Bunların ikisi de sindirim esnasında kanserojen bir madde olan nitrozaminlere dönüşüyor. Bir çok hastalık anne karnındaki beslenme ile çok yakından ilişkili olabiliyor.” 

ÇOCUKLAR BU GIDALARI YEMESİN!

Sosis: İçinde çok nitrat vardır. Kanser koruma koalisyonu, çocukların ayda 12 adetten fazla sosisli sandviç yememelerini önermektedir.
İşlenmiş et ve domuz pastırması: Domuz pastırmasında ve diğer işlenmiş etlerde bulunan sodyum nitrat kalp hastalığı riskini yükseltir.
Yağda kızarmış şekerli çörek veya lokma: Lokmalar kansere yol açar. Birincisi, bunlar beyaz undan, şekerden ve hidrojene yağdan yapılır, sonra yüksek ısıda kızartılır. Kansere en zararlı besinlerdir. Kızarmış patates: Lokmalar gibi, kızarmış patates de hidrojene yağdan yapılır, sonra yüksek ısıda kızartılır. Bunlar ayrıca, kızarma işlemi sırasında ortaya çıkan ve kansere neden olan akrilamid maddesini de içerir.  Cips, kraker ve kurabiye, bisküvi... Tümü genellikle beyaz un ve şekerden yapılır. Etiketinde “trans yağlar içermez” yazılı olsa bile, genellikle bu doğru değildir. Birçoğunda az miktarda da olsa trans yağ vardır.  

ÖNLEM ALIN, KANSERE YAKALANMAYIN!

Doçent Doktor Andaç Argon
(Medikal Onkoloji Uzmanı):

“Haftada yarım kilodan fazla et yemeyin, bol sebze ve makul oranda meyve tüketin. Her gün işe gider gibi spora gidin. Gece 12’den sonra ışıkları söndürün ve mışıl mışıl uyuyun. Erken teşhis için düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Çocuklarımızı kapalı mekanlarda biriken kanserojen radon gazından korumak için her gün sınıfları ve okulları havalandırın. Onları 13 yaşına kadar cep telefonundan uzak tutun. Bilgisayar ve modemi odasına koymayın, geceleyin de fişlerini çekin!
Cep telefonuna sınır koyun: Beyin gelişiminin henüz tamamlanmadığı 12-13 yaşına dek çocuklarımızı cep telefonlarından uzak tutmalıyız. Erişkinlerin de günde en fazla 30 dakika ve kulaklıkla cep telefonu kullanması gereklidir.
Modemi kapatın: Küçük ev aletlerinin ciddi elektromanyetik radyasyon yaydığını unutmayın. Gece yatarken odanızda kablosuz modem, cep telefonu gibi cihazları bulundurmayın. Isıtıcıların da yatağınıza en az 2 metre uzaklıkta olmasına dikkat edin. Mümkünse evinizin baz istasyonları 
ya da yüksek gerilim hatlarından uzakta olmasına dikkat edin.

HAYATINIZDA YAPACAĞINIZ DEĞİŞİKLİKLER ÇOCUĞUNUZU KANSERDEN KORUR

- Mümkün olduğunca mikrodalga fırın kullanmayalım ve çocuğumuzu ileri teknoloji ürün ve televizyonların yakınında uzun süre oturtmayalım.  
- Sigara içmeyin. Balkonda sigara içmeniz bile çocuğunuzu korumaya yetmez.
- Çocuklarınızı gezdirmek için trafiği yoğun alanlara çıkarmayın. Özellikle toksik gazlar zeminden ilk 90 cm’de birikmekte ve çocuklar bu toksik petrol ürünlerine 
daha çok maruz kalmaktadır.
- Zemininiz taş, mermer veya ahşap parke olsun.
- Halı kullanacaksanız sentetik halılardan uzak durun. 
- Yer temizliğinde tercihen kokusuz, saf arap sabunu kullanın. 
- Yataklarda gerçek pamuklu yorgan ve şilte kullanın.
- Çocuğunuza az oyuncak alın. Plastik olanlardan uzak durun.
- Emzik kullanacaksanız silikon olanları tercih edin. Lateks veya kauçuk olanlar kanserojen nit-rosamin maddesi içerebilir.
- Çocuğunuza mümkün olan en uzun süre anne sütü verin. İlk 6 ay mutlaka, görüşüme göre en az iki yıl boyunca devam edin.
- Çocuğunuzu rafine şeker içeren ürünlerle geç karşılaştırın. 
- Çocuğunuzu bol meyve ve sebze ile besleyin. İlk 2 yaşta portakal suyu ve muz tüketiminin kan kanserini azalttığını bildiren çalışmalar var.
- D vitamini, günümüzde anti kanser özelliği olduğu vurgulanmaya başlayan bir vitamindir. Çocuklarınızı uygun zamanlarda güneşlendirin. 

>>> Canımız acımadan önce değişsek!

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar