• $32,3349
  • 35,1407
  • 2305.32
  • 9079.97
31 Ağustos 2012 Cuma 01:40 | Son Güncelleme:

Dokuların sırrını dokunarak çözüyor

Dokuların sırrını dokunarak çözüyor

Dünya fizyoterapi literatürüne geçen ‘Hareket Onarım Terapisi’nin mimarı, ‘Sihirli Eller’ olarak anılan Dr. Chet Collins; sihrin ellerinde değil, bilimde olduğunu söylüyor. Collins, 16 Eylül’e kadar Richmond Nua Wellness Spa’da olacak. Bizde bunu fırsat bilerek Collins’in sihrinin sırrını araştırdık...

Pınar HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr

Sapanca’da bulunan Richmond Nua Wellness-Spa, dünyanın fizyoterapi alanındaki önemli isimlerinden Chet Collins’i 16 Eylül’e kadar misafir ediyor. Kas-iskelet sistemindeki problemli bölgeleri, kendi geliştirdiği ve dünya fizyoterapi literatürüne geçen yöntemi ‘Hareket Onarım Terapisi’yle tedavi eden Chet Collins’e sağlık dünyasında ‘Sihirli Eller’ deniliyor. Dr. Collins ile hem fizyoterapi üzerine hem de bu unvanın hikâyesi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. 

- Sizin mucidi olduğunuz ‘Hareket Onarım Terapisi’ nedir?
Kişinin ihtiyaçları doğrultusunda değişen detaylı derin doku çalıştırması, parmak basınç uygulaması ve eklem hareketlerini içeren bir birleşim. Dokunun sınırlarını ellerim ve parmaklarımla tespit ederek, tedaviyi gerçek zamana uyarlayabiliyor ve ihtiyaç duyulduğunda en etkin tedavi tekniğine dönüştürebiliyorum. Bu sayede sorunu çözmek için gerekli olan vakti azaltmama yardımcı oluyor. Dokuyu normal hareketine kavuşturduğumda, işlevini geri kazanmak üzere ve bölgeyi güçlendirmek amaçlı düzeltici egzersizler ve esnemeler ekliyorum. Şu anda dünyada Hareket Onarım Terapisi sağlayan tek kişiyim.

- Sizin için Dr. Sihirli Eller diyorlar. Bunun hikâyesi nedir?
Tekniğim zaman zaman masajı andırıyor fakat daha odaklı el terapi sistemleri kullanıyorum. İnsan anatomisi bilgimi ve terapi deneyimimi pek çok masaj terapistinin tespit edemeyeceği, hareket kaybını düzeltmek için kullanıyorum. Hareket yeniden kazanıldığında kişi yeni hareket özgürlüğü karşısında hayrete düşüyor. Çoğunlukla vücutlarının bu şekilde hareket edebileceğini bilmiyorlar. Sanırım bu yüzden bana bu ismi layık gördüler diyebilirim. Aslında benim gerçekleştirdiğim bu deneyimin amacı hareket imkânını genişletmek. Yani benim yaptığım sihir değil bilim aslında…

- Felç gibi vakalarda da fayda sağlıyor mu?
Gerçek felç, sinirlerin beyinden kasa sinyal gönderememesinden kaynaklanır. Eğer bağlantıda gerçek bir kırılma varsa, ilgili kasların yeniden hakimiyet kazanmasına yardımcı olamam. Bazı durumlarda, felcin sebebi sinirin başka bir doku tarafından sıkışmasından kaynaklanıyor. Bu durumlarda sıkışık olan siniri bulma konusunda çok iyi bir özgeçmişim vardır ve düzeltildiğinde felç önemli gelişmeler gösterir. Pek çok kişide felç olmayan ama vücutlarının bazı bölgelerinde his kaybı veya bir çeşit bir değişiklik hissiyatı yaşarlar. Bu durumlar genellikle kasların ve sinirlerin doğru bir şekilde beraber çalışmamalarından kaynaklanmaktadır ve bu belirtiler rahatlatılabilir. 

- Günümüzde kas-iskelet ağrıları çağımızın hastalığı haline geldi. Sabit konumda oturarak veya ayakta çalışanlara neler yapmalarını önerirsiniz?
Çağımızın gerçek sorunu hareketsizlik... Her zaman verdiğim tavsiye; “çıkın ve hareket edin!”  Çünkü vücut çok hareketsiz kalırsa hamlaşır. Hamlaşırsa, yeniden harekete geçebilmesi için yardıma ihtiyacı olur.  Fakat herkesin yapabileceği az da olsa fiziksel bir faaliyet vardır. Örneğin her gün yürüyüş, işyerinde asansör yerine merdivenleri kullanmak bunlardan en basitleri…

Tavsiye edilen zamanın ‘her gün’ olduğuna da dikkat çekmek isterim. İnsan vücudu hep hareket halinde olmak üzere programlanmıştır, dolayısıyla hareket edin! Her gün!

- Beden ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi kendi alanınız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bilim bu ikisini ayrı tutar ki öğrenmek için önümüzde basit bir modelimiz olsun. Gerçekte, ayrışma yoktur. Hareket Onarım Terapisi tarafından sağlanan hareket kolaylığı artışı, daha iyi bir denge, esneklik ve kas işlevine sebebiyet veriyor. Bu gelişmeler bir insanın yaşlandıkça hayata bakış açısını değiştirebilir. Sınırlı sayıda çözümden sınırsız sayıda çözüme kadar da gidebilir. Yani hareketlilikte iyileşme moral ve enerji iyileşmesini doğrudan etkiliyor. Sonuç olarak hepsi birbiriyle bağlantılı.

- Ağrısız, sağlıklı yaşam mümkün müdür?
‘Acısız hayat’ diye bir şey olmadığı gerçeğinin üstüne basmalıyım. Vücudumuz, sağlığımıza dikkat etmediğimizde acıyı bir şeyleri düzeltmek ya da bir şeyleri haber vermek için kullanır. Söz konusu kas-iskelet sistemimiz olduğundaysa; kahve fincanını bile almakta zorlanma ya da tuvalete otururken rahatsızlık duyma bu sinyallerden bir kaçıdır. Acı vücudun ilgimizi çekmek için kullanacağı son çaredir. Acısız bir hayat düşlemek yerine daha az acılı bir hayatı hedefleyebiliriz. Bunun için de pilates, yoga ve ağırlık çalışmaları vücudumuzla yeniden iletişime geçmek için iyi bir fırsat olabilir. 

- Kronik diz ağrıları, diz ve eklem ağrıları, omuz, boyun, sırt ağrıları gibi durumlarda ne gibi uygulamaları öneriyorsunuz?
Hareket Onarım Terapisi hareket konusunda sınırlamaları tedavi etmeyi amaçlar. Bir insanın vücudunun düzgün çalışması için öncelikle kaslarını ve eklemlerini özgürce hareket ettirebilmelidirler. Bölge düzgün bir şekilde hareket kazandığında, düzeltici egzersizler, esnemeler ve beslenme tavsiyelerinde bulunuyorum. Buna ek olarak, atletler için eğitim programı ve teknik değişiklikler gerekebilir.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'