• $32,4408
  • 35,0167
  • 2324.97
  • 9079.97
8 Nisan 2017 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Engelsiz aşkların hayali gerçek oldu

Engelsiz aşkların hayali gerçek oldu

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Bir gün Instagram’da yine keşif günümdeyim. Burum buram aşk kokan ve bir o kadar da eşsiz kareler takıldı ağıma. Hikâyeler göz dolduruyor… Bir yandan da mutluluğu ölümsüzleştiren Esra Özcan ile konuşuyorum. Kendisi meğer bu karelerle dünyada bir ilke imza atmış! Kendi hayaline kapılıp engelli bireylerin, çiftlerin sahip olamadıkları mutluluklarını fotoğraflamak için ‘Aşk engel tanımaz, vizörüm gönülden seninle’ projesini başlattı. Yurtdışı dahil binlerce sponsor fotoğrafçıya ulaşan Özcan, aşklarına tanık olduğu iki çiftin hikâyesini ve projesini AKŞAM’a anlattı. Buyurun aşk ve iyilik dolu bir röportaja…

Son günlerde takdire şayan bir projeye öncülük ettiniz. İnsanlık ve mesleğiniz için örnek olacak bu serüvenin nasıl başladığını anlatır mısınız?

7 senedir düğün fotoğrafçılığı yapıyorum. Şimdiye kadar kendini beğenmeyen, hiçbir sağlık problemi yaşamayıp kilosundan, burnundan, makyajından, saçından rahatsızlık duyanların silkelenmesini istedim. Bir insanın yapabileceği en kolay eylem bence “Gülmek”. Aydın'a Ayça ve Mesut'un aşkını ölümsüzleştirmeye çok büyük umutlarla gittim ve onların aşkını gördüğümde umutlarım daha da yeşerdi. “Hadi Esra yapabilirsin” dedim ve yola koyuldum.

GERÇEK HAYATI FOTOĞRAFLIYORUM

“Aşk Engel Tanımaz” projesiyle büyük bir kitleye hitap ettiniz. Bundan sonraki hedefleriniz neler?

Hayatta hiç büyük hayallerim olmadı benim. En büyük hayallerimin arasında her zaman sadece gerçek hayatı fotoğraflamak vardı. Projeyi başlattığım gün gerçek hayatı yaşadığımı ve fotoğrafladığımı anladım. Bundan sonraki hedefime gelirsek, sizce gerçek hayatlara dokunmaktan başka daha büyük bir hedef olabilir mi?

SIRADA 117 ÇİFT DAHA VAR

Bugüne kadar kaç özel ailenin fotoğraflarını çektiniz?

Proje dâhilinde iki harika evli çifti çektim, fakat gönüllü listemizde çekimi gerçekleşecek olan 117 aile var.

Ailelerin çekimine nasıl ve neye göre karar veriyorsunuz?

Bunu sadece aile olarak belirlemeyelim, engelli ama sevgilisi olmayan, evli olmayan bir arkadaşımızı da tek başına konsept belirleyip hikâyesini çekebiliriz. Onların isteklerine ve uygun oldukları güne göre beraber revize oluyoruz. İstemedikleri hiçbir şey olmuyor. Tek derdim mutluluklarını onlara hediye etmek.

Ailelerin ilk tepkileri nasıl oldu?

Ayça ve Mesut'un kapısını çaldığımda Ayça, ''Hayallerimi bana vereceksiniz, çok hevesleniyordum. Biz Aydın'da yaşıyoruz gelir misiniz? dedi. “Koşarım” dedim! Ve o hafta Elif ve Hilal’le yola çıktık. 

Çiftlerin geri dönüşleri nasıl?

Çiçek gibi… (gülüyor)

Hikâyesinden en çok etkilendiğiniz çift hangisi oldu? 

Ah ne efsane bir soru bu… Bu soruya cevap olarak kitap yazarım ben! Ayça ve Mesut, 2 yaşındaki bebekleriyle Aydın'da yaşıyorlar. Ayça’nın skolyoz ve gelişim geriliği engeli var, Mesut cam kemik hastalığına sahip. Ben onların engelli ya da eksik olduklarını asla düşünmüyorum. Evlerine gittiğimde Ayça'nın Murat'a olan ilgisi ve çekim boyu gözlerini bebeğinden alamaması hâlâ gözlerimin önünde. Bize göre zor standartlarda yaşadıklarını düşündüğümüz hayatları aslında onlara göre pamuk şekeri gibi. Ayça Murat'ın altını temizlerken, Mesut Ayça'ya yemek hazırlıyor ve birbirlerini harika bir şekilde tamamlıyorlardı.

Projeniz kısa sürede yoğun bir talep gördü ve şehir dışından hatta yurt dışından sponsor fotoğrafçılara ulaştınız. İşleyişiniz nasıl ilerliyor?

Maneviyatı çok yüksek bir proje, yoğun talep görmemesi anormal bir durum olurdu. Ben kimseye ulaşmadım, tüm gönüllüler gönülleriyle bana ulaştılar. Fotoğrafçıyla başlayıp davetiyeci, gelinlikçi, nikah şekeri, organizasyon, düğün arabası firmalarıyla projeye gönüllü olarak sponsor oldular.İşleyiş şöyle; elimde tüm gönüllü firmaların listesi ve iletişim bilgileri var.

ABD’DE GÖNÜLLÜ FOTOĞRAFÇILAR HAZIR

Bana ulaşan engelli çiftlerin iletişim bilgileri ve şehirlerini öğrenip gönüllü listesinden sponsorlara ulaşıyorum. Kendi aralarında program yapıyorlar. Mesela dün Mersin' de Selma Nigar Baştürk sponsorluğunu üstlendiği bir çiftin düğün fotoğrafları çekildi. Şu an Amerika'da evlenecek engelli bir çift olursa bile çiçekçisi, kuaförü, makyözü ve fotoğrafçısı hazır.

SPONSORLUĞUN TEK ŞARTI PROFESYONELLİK

Her isteyen sponsor olabilir mi? 

İsteyen tüm firmalar sponsor olabiliyor fakat profesyonel fotoğrafçı olmak zorunda. Çünkü amacımız zaten onlara profesyonel bir iş hediye etmek, mutluluklarını çektikten sonra sadece dijital ortamda teslim etmek değil. Albüm baskı haline getirip onlara sunmak. Maddi yardım etmek isteyen henüz olmadı ama burada zaten engellilerin maddi durumlarını bilmeden adım atıyoruz biz onlara. Belki yaşam standartları çok iyidir ama düğün fotoğrafı yoktur. Biz yine buradayız gönüllü olarak.

Dünyada ilke imza atmak nasıl duygu?

Projeyi başlattığım güne kadar yaşadığım tüm acıları unuttum. Babamın vefatı da dâhil. “Gerçek hayata hoş geldin Esracığım” dedim. Sefalar bile getirdim (gözleri doluyor)…

SÜRESİZ BİR İYİLİK HAREKETİ

Proje için belirlediğiniz bir süre var mı?

Ben ve sponsor olan tüm meslektaşlarım, canla başla hep varız. Süresiz!

Peki, proje sonlandığında çekilmiş fotoğraflarla yapmak istediğiniz bir kitap ya da sergi çalışması olacak mı?

Bu sorunun cevabı şimdilik sır… Ama süper fikirlerim var.

SÜRPRİZ KELEBEKLERİ UÇUŞUYOR

Sosyal medyada çığ gibi büyüyen bir kitleye sahipsiniz. Bu projeyle de çoğu insanın gönlünü fethettiniz. Takipçileriniz için  başka bir proje müjdeniz var mı?

Fethettiğim gönülleri teker teker öpüyorum, çok şanslıyım gerçekten. Aşk Engel Tanımaz (sponsor fotoğrafçılar) #vizorumgonuldenseninle projemi doya doya, tadını çıkara çıkara iliklerimde yaşamak istiyorum. Aklımda uçuşan 
bir sürü kelebek var ama şimdi değil, biraz bekleteceğim.

SAHİP OLDUKLARINIZI SEVİN!

Bunca aşka tanık olan biri olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Hayatta herkes her şeyi olsun ama önce merhamet sahibi olsun. Ve sevin arkadaşlar. Kendinizi sevin, ellerinizi, kollarınızı, saçlarınızı, gözlerinizi, bacaklarınızı sevin. Başınız ağrıdığında şükredin, ağrıyı hissedebildiğiniz için.

ONLARIN AŞKI ENGEL TANIMIYOR!

İpek ve Memet Sefa Özdemir çifti İstanbul'da yaşıyor. Memet İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü mezunu, 3 Temmuz 2006 tarihinde mezuniyet gecesinde geçirdiği motor kazası sonucu 13 gün komada kaldıktan sonra omurilik felci olmuş. Tekerlekli sandalyede hayatını devam ettiriyor. 3 Şubat 2016 tarihinde eşi İpek’le tanışıp buluştuklarının 3. saati İpek’e evlilik teklifi ediyor ve 13 Nisan 2016 tarihinde evleniyorlar. Aşkın engel tanımadığını onların hikâyesini dinlediğimde bir kez daha anladım. Siz sadece fotoğrafları görebiliyorsunuz, çok da şanslı sayılmazsınız. Ben canlı canlı aşklarını izlediğim için sizden daha şanslıyım. (gülüyor) Her gün hiç bıkmadan onların aşkını ölümsüzleştirebilirim.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür