• $32,349
  • 35,1146
  • 2310.55
  • 9079.97
26 Nisan 2014 Cumartesi 01:45 | Son Güncelleme:

Ayşe Hatun Önal herkese selam eder

Ayşe Hatun Önal herkese selam eder

Ayşe Hatun Önal ‘Çak Bir Selam’ adlı şarkısıyla esti gürledi. Modelliği kadar şarkıcılığı da konuşturan bu güzel kadınla selamımızı çaktık, röportajımızı yaptık.

SERHAT TEKİN
serhattekinc@gmail.com

Ayşe Hatun Önal’la buluştuğumuzda kafamdaki soruların hangi birini soracağımı bilmiyordum.  Çünkü merak ettiğim çok şey vardı. Gelgelelim karşımda güzel bir kadın olunca, sorular da uçtu gitti. Şahsına münhasır bir kişilik kendisi. Asi, kendi doğruları ve dünyası olan bir kadın. Gözlerinden bildiğiniz ateş fışkırıyor. “Hiperaktifim senle konuşurken başka şeyler de düşünürüm. Dalıp gidersem sakın şaşırma” diyerek röportaj öncesi beni uyarıyor. 

MİKROFON FOBİM VARDI

Onun da şarkıcılık serüveni ‘küçükken elimde tarak şarkı söylerdim’le başlıyor. “Şarkı söylemek her zaman aklımdaydı. Ama annem bu konuda beni çok bastırırdı” diyerek giriyor söze. 4-5 yaşlarındaki fotoğraflarına bakıp elinde tarak değil de vazoyla düğünlerde şarkı söylerken kendini gördüğünde hâlâ gülüyormuş. Barış Manço’nun ‘Adam Olacak Çocuk’ programında çıkıp şarkı söyleyen çocukları da çok kıskanırmış. “Çok sinirleniyordum. Ben niye orada değilim, diye. Gittiğimiz düğünlerde milletin eteğine yapışırdım ‘Bana da şarkı söyletin’ derdim. Çıkıp ‘Arkadaşım Eşşek’i söylerdim. Annem ‘Kızım in aşağı utandırma beni’ derdi. O baskılar bende öyle bir yer etmiş ki sonradan öğrendim; sesim çıkmaz olmuş (gülüyor).”  Bir süre mikrofon fobisi olmuş, annesinin baskısı yüzünden. Birkaç sene önce alternatif tıpla ilgilenen birine gitmiş ve muayene sonucu ‘çene kilidi’ çıkmış. “Annemin baskılarından, ‘Karga gibi sesin var sus!’ demelerinden artık nasıl bir bilinç altı yüklemesi olduysa böyle bir durum oluşmuş herhalde” diyerek o zamanları kahkahalarla anlatıyor.  Annesi şimdilerde kızının şarkı söylemesinden çok memnunmuş. Hatta “Kızım benim de güzel şarkılarım var, onları da bir değerlendirsen mi?” diyerek teklifte bile bulunuyormuş.

PİYASA İŞLER BENDEN ÇIKMAZ

Başarılı bir modelken, 2003 yılında beklenmedik anda karşımıza çıktığı ‘Çeksene elini’ ile sohbetimizi başlatıyorum. “Tamamen keyif aldığım bir şarkıyla çıkmak istedim. Şarkının aranjörü Erdem Kınay bile bana o zamanlar ‘Ayşe emin misin bu şarkı ile çıkmaktan?’ diye sormuştu. Gayet emindim. Şarkı çıktı ve hâlâ o türde başka iş çıkmadı müzik piyasasında” diyerek emin bir şekilde işinin arkasında duruyor. Şarkı beklenilenden fazla ilgi aldı ama o kendisinden beklenileni yapmayarak ortadan bir anda kayboldu. “Sıkıldım o an bir şey yapmak istemedim” diye özetliyor geçen zamanı. Her şeyi kendi yapmak istemiş. Dışarıdan şarkı almak ona uymamış. Kendi üretmek istediği için sonraki albümün yaratım aşaması da biraz uzun sürmüş. İşin yaratıcı kısmıyla ilgilenmekten ve o sürecin içinde aktif şekilde yer almaktan hoşlandığını söylüyor. “Neden ticari düşünmediniz? Akarken doldursaydınız?” diye arada geçen kayıp zamanın hesabını soruyorum. Cevabı net oluyor; ‘Bu işi ticari kaygıyla yapmıyorum. Piyasa işler benden çıkmaz” diyor.  

MANTIĞIMLA DEĞİL KALBİMLE

5 sene aradan sonra 2008 yılında ‘Sustuysam’ adlı albümüyle yine o zamanın piyasasına hitap etmeyen şarkılarla inadını sürdürmüş, Ayşe Hatun Önal. Albüm için sadece bir klip çekmiş. Plak şirketi ikinci klibi çekmek istese de o hiç buna yanaşmamış. Başarılı bir albüm olmasına rağmen, o yine ortadan kaybolmayı seçmiş. “Albüm beni çok yormuştu. O an bir şey yapmak istemedim. Şarkılar yolunu nasıl olsa bulur diyerek ortadan kayboldum” cevabıyla beni bir kez daha hayretler içine düşürüyor. “Neden başarılı işlerin ardından sırra kadem basıyorsunuz. Biraz kovalasanıza” diye üsteliyorum. “Dışarıdan bakıldığında ‘bu kız tuttu şimdi konserden konsere koşar’ diye düşünüyorlar. Çevremdekiler de ‘Sen deli misin? Konser versene, programlara çıksana’ diye ısrar ediyorlardı. Bu işi mantığımla değil kalbimle yapıyorum. 

ÇAK BİR SELAM İLE GERİ DÖNDÜ

Yeni şarkısı ‘Çak Bir Selam’a sıra geldiğinde gözlerinin içi gülüyor. Şarkıdan da şarkının mimarları Alper Narman ve Onur Özdemir’le olan üretiminden de son derece memnun. 3-4 yıl önce tanıştığı söz yazarı ve besteci Alper Narman onu çok gaza getirmiş. “Beni çok motive etti. Daha çok üretmem ve şarkı söylemem için. O yüzden şimdi Alper’le o kadar güzel şarkılar yaptık ki bunları paylaşmazsam büyük terbiyesizlik olurdu. Bundan sonra uzun aralar vermek yok”diyerek ortadan artık kaybolmayacağının sözünü de veriyor.

Nitekim ‘Çak Bir Selam’ şarkısıyla bu sözünün ilk ürününü dinleyiciyle paylaşıyor. Şarkıyı ilk Onur Özdemir’in sesinden dinlemiş. “Onur parçanın demosunu o kadar güzel okumuştu ki ben bu kadar güzel okuyabilir miyim? diye tedirgin oldum. Çünkü evvelden bu kadar dik tondan şarkı okumamıştım” diyerek o zamanki heyecanını paylaşıyor. Parça geçtiğimiz haftalarda piyasaya çıkınca herkesi ters köşeye yatırmış. ‘Ayşe Hatun Önal neden elektronik tarzda bir şarkıyla çıkmadı?’ eleştirilerine de 1 ay sonra gelecek şarkıyla cevabını vereceğinin notunu düşüyor. 

KENDİMİ SEVDİRMEK İÇİN UĞRAŞMAM

Soğuk durduğunu soruyorum kendisine. Bir kalkan olarak mı kullandığını soruyorum. ‘Evet soğuk dururum. Ama yapım böyle. Eskiden çok nemruttum. Annem ‘Ne suratsızsın, bir misafirlere gül, hoşgeldin desene’ derdi. Ben öyle narin bebekleri ile oynayan kırılıp dökülen bir kız çocuğu değildim. Şımarık değilim ama olması gereken kurallar içinde yaşamayı sevmiyorum. Benim bile zapt edemediğim bir yapı var bende. Onu seviyorum. Çok zorluyor beni ama bu tarafımı seviyorum. Aynılaşmayı sevmiyorum başkaları ile. Ben kendimi sevdirmek için uğraşmam. Aklımdaki neyse onu olduğu gibi söylemeyi çok seviyorum. Maskelerle dolaşmak  bana göre  değil’  diyerek cevap veriyor.

İÇİNDEN GELDİĞİ GİBİ YAZIYOR

Ayşe Hatun Önal’ın kendi yazdığı şarkı sözleri de duyduklarımızdan farklı, anlatım dili çok doğal olunca sormadan edemiyorum. “Var mıdır bir matematiği şarkı yazımının?” “Çok sinirlendiğimde şarkı yapıyorum. Kendime has şarkı sözlerim olduğunu biliyorum. Günlük hayatta konuştuğum gibi yazıyorum” diyor. Eğlenmediği şarkıyı söylemiyormuş.  

OLDUĞU YERDE DURAMAYANLARDAN

Ortadan kaybolduğu zamanlarda bol bol gezmiş. 1 yıl kadar New York , bir sürede Londra’da yaşamış. “Korkularım, endişelerim yok. Yarın ne olur diye düşünmüyorum” diyor. Şehri de seviyor doğayı da. Birinden sıkılınca diğerinde nefes alıyor. Hiperaktif kişiliğinin etkisinden olsa gerek durduğu yerden bir süre sonra sıkılıyor. Çoğu insanın aksine tatillere tek başına çıkmayı seviyor. 

DIŞARIDAN KOMUT ALMAZ!

Olduğu yerde duramayan birini karşımda bulunca “Asi misin?” diye soruyorum. “Dışarıdan komut almayı sevmem. Özellikle kararlarım konusunda bildiğimi okurum” diyor. Ailenin dördüncü çocuğu olduğu için daha özgür yetişmiş. O yüzden korku nedir bilmiyormuş.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'