• $32,331
  • 35,1322
  • 2301
  • 9079.97
13 Kasım 2011 Pazar 01:09 | Son Güncelleme:

Aslıgül Atasagun yazdı: Benim büyülü kentim

Aslıgül Atasagun yazdı: Benim büyülü kentim

Romantizmin başkenti Paris, herkesin hayatında bir kez mutlaka görmesi gereken bir şehir. Cine 5 ana haber spikeri Aslıgül Atasagun, sizi her daim başka bir dünyanın beklediği ve 'Benim büyülü kentim' dediği Paris'i yazdı...

skinin romantik ruhunu yaşayabileceğiniz muazzam bir şehir Paris. Oturduğunuz kafede Simone de Beauvoir'in kitaplarını hangi ambiyansta yazdığına da şahit olabilirsiniz, her sokakta bir filozofun izinde de yürüyebilirsiniz. Paris, sizi her daim başka bir dünyaya götürmeye hazır bekliyor. Peki, siz hazır mısınız?
Seine Nehri'ndeki bir adada, bir balıkçı köyü olarak doğan Paris, tarihi, geniş caddeleri, mimarisi, müzeleri, meydanları, ünlü anıtları, köprüleri, kabareleri, sanat galerileri, antikacıları, kafe ve restoranlarıyla romantik, yaşayan ve yılın her anında seyahat için tercih edilebilecek bir şehirdir. Bana sorarsanız sonbahar ve ilkbahar en çok keyfini çıkarabileceğiniz zamanlar... Sizinle benim Paris'imi paylaşacağım.
Eğer Paris'i ilk kez ziyaret ediyorsanız, tarihi olaylara tanıklık etmiş olan Notre-Dame Katedrali, bir zamanlar kralların yaşadığı         800 yıllık Louvre Müzesi, Fransa'nın simgesi olan Eyfel Kulesi, Fransız askerlerin anısı için yapılan Arc de Triomphe yani Zafer Kemeri anıtını mutlaka görmelisiniz. Şehrin en yüksek tepesi olan ve 'Sanatçılar Tepesi' olarak da bilinen Montmartre'da, hayat kadınlarının yapımı için para topladığı söylenen Sacre Coeur Bazilikası'na gidip, önündeki geniş merdivenlerde oturup manzarayı mutlaka seyredin derim. Paris'e bıkmadan tekrar tekrar gitmemin en önemli nedeni, dünyanın kültür başkentlerinden biri olmasıdır. Burası öyle bir şehir ki, Monet, Picasso, Chagall, Matisse gibi büyük ressamların sergilerinden birini her zaman ziyaret etme şansına sahipsiniz.
Grand Palais, her dönem büyük sanat sergilerine ev sahipliği yapar, en son 1930'lu yılların avant-garde yazarı Gertrude Stein ve kardeşleri Leo, Michael ve eşi Sarah'nın dönemin en önemli sanatçıları Picasso, Matisse ve Cezanne'ın eserlerinden oluşan devasa koleksiyonunu gördüm. Amerikalı Stein Kardeşler, Paris'e yerleşir ve modern resme olan ilgileriyle kısa bir sürede önemli yazar ve sanatçılardan oluşan yakın bir çevrenin içine girerler. Gertrude Stein, Picasso ile Michael ve eşi ise Matisse ile yakın arkadaşlıklar kurar. Ömürlerini sanata adamış üç kardeşin 180 eserlik koleksiyonu Ocak 2013'e kadar sergilenmeye devam edecek, bir yere not edin ve bu sergileri izleyin. Bu arada, eğer, birkaç müze gezmek ve saatlerce kuyrukta beklemek istemiyorsanız, mutlaka bir 'museum pass' yada bir günlük 'fast pass' almak için otelinize danışın.
Paris'te, tarihiyle ve hikayesiyle benim çok ilgimi çeken Nissim De Camondo Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Camondolar 19'uncu yüzyılda Osmanlı vezirlerinin maliyeciliğini yapmış, İstanbul'da başta Galata ve Pera olmak üzere birçok semtte önemli sanatsal yapıları inşa ettirmiş, finans, kültür ve sanat alanlarında başarılarıyla iz bırakmış Yahudi bir aile. Bankacılıkta önde gelen bir isim olan aile, 1869'da Paris'e göç eder. Avrupa'nın kültürel gelişmesinde önemli bir rol oynayan Camondolar, Monet, Manet, Degas gibi empresyonist ressamlardan oluşan büyük bir sanat koleksiyonu oluşturur. 18'inci yüzyıl başyapıtlarından 50 eseri Louvre'a hibe ederler. Müzeye ismi verilen Nissim de Camondo, 1917'de Almanlara karşı havada savaşırken hayatını kaybeder.
Camondo ailesinin fertlerinin, Naziler tarafından Auschwitz kampında yok edilişi çok trajik bir sondur. Bir dönem Paris elitlerinin buluşma noktası olmuş, pek çok davete ev sahipliği yapmış olan Monceau sokağı 61 numaradaki Camondoların muhteşem malikanesi müzeye dönüştürülmüş, müzenin büyük salonunda sergilenen 17'nci yüzyıla ait halı, 18'inci yüzyıla ait eserler, pek çok değerli obje ve Camondo Ailesi'ni anlatan 20 dakikalık belgesel de ziyaretçilerin önüne bir belge olarak gelir. Ama eğer yolunuz Paris'e düşmüyorsa, Pera'ya Camondoların izlerini sürmeye gidebilirsiniz. Ailenin bir dönem yaşadığı bina kiralanmış, butik otel oluyor, otelin altında yeni açılan Baylo da keyifle yemeğinizi yerken, duvar ve tavanlarda, 19'uncu yüzyıl mimarisinin izlerini görme şansı yaratıyor.

GÖRMEDEN VE YEMEDEN DÖNMEYİN
Paris sadece bir sanat şehri değil. Aynı zamanda dünyanın en lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz muazzam bir kent. Ve tabii ki alışverişin de adresi. İşte size seyahatinize renk katabilecek birkaç adres.
L'ecluse: Küçük bir bistro, soğan çorbası, ve bonfilesi mükemmel
Adres: 64, Rue François 1 er
Marius et Janette: Balık restoranı, İstiridyeleri meşhur
Adres: 4 Avenue George V
L'Avenue: Paris'in en lezzetli yemekleri burada mutlaka gidin.
Adres: Avenue Montaigne
Tse-Yang: Çin mutfağı. Bence Diep'ten daha başarılı.
Adres: 25 Avenue Pierre 1 er de Serbie
Le Lapin Agile: Turistik bir mekan. Üstelik Picasso'nun en sevdiği mekanlardan biri. Montmartre'daki ünlü cabaret döneminde ressam, yazar, sanatçıların uğrak yeri olmuş. 'Paris'te Geceyarısı' filmindeki gibi 1930'lu, 40'lı yılların Paris'ine giderek, Edith Piaf, Charles Aznavour gibi dünyaca ünlü Fransız sanatçıların şarkılarını, canlı performanslar eşliğinde dinleyebilirsiniz.
Marche aux Puces de Saint-Ouen: Paris antika koleksiyonerlerinin de çok sevdiği bir şehir. Eğer seyahatiniz hafta sonuna denk geliyorsa mutlaka bit pazarına gidin. Murano aynaları, aplikleri, bonbonierleri makul fiyatlara bulabilirsiniz.
Marais: Yine bir pazar günü gay'lerin semti olarak bilinen Marais'ye gidin. Hem dükkanları açık bulabilir hem de kafelerden birinde oturup yoldan geçenleri izleyebilirsiniz. Bir de tabii ki Picasso Müzesi'ne gidebilirsiniz. Müze,17'inci yüzyılda inşa edilmiş Hotel Sale'nin içinde bulunuyor. Ancak 2013 ilkbaharına kadar renovasyonda, bunu da hatırlatalım.  
Le Fouquet: Champs-Elysees'deki büyük Louis Vuitton mağazasının hemen karşı köşesindeki Fouquet'de sabah kahvaltısı yapabilirsiniz. Avenue George V'de bulunan tarihi George V Oteli'ne mutlaka meşhur çiçekleri görmek için girmelisiniz. Otele her hafta Hollanda'dan getirilen 9 bin taze çiçek, Jeff Leatham farkı ve görmeye değer üslubuyla aranje ediliyor.
Le Parc Monceau: Camondo Müzesi'nden çıktıktan sonra, sanatçılara ve yazarlara ilham kaynağı olmuş olan bu parkta yürüyüş yapın. Maupassant, Gounod ve Pailleron anısına yapılmış heykeller dikkatinizi çekecektir.

Aslıgül Atasagun kimdir?
Washington'daki Georgetown Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu olan Aslıgül Atasagun, Amerika'da Temsilciler Meclisi ve Birleşmiş Milletler'de staj yaparak televizyonculuğa ilk olarak New York'taki NBC televizyonunda başladı. Muhabirlik deneyimine de sahip olan Aslıgül Atasagun; Kanal D, FOX ve atv'de ana haber sundu. Atasagun, CINE 5 Ana Haber spikeri olarak çalışmaktadır.
 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'