• $32,3771
  • 34,9806
  • 2325.69
  • 9061.09
7 Mart 2011 Pazartesi 01:08 | Son Güncelleme:

Adımın Ergenekon'la anılmasını zul sayarım

Adımın Ergenekon'la anılmasını zul sayarım

Tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderilen gazeteci Ahmet Şık'a bir buçuk saatlik savcılık sorgusunda 26 soru yöneltildi. Son dalgada gözaltına alınan Nedim Şener dışındaki isimleri tanımadığını belirten Şık, 'Adımın Ergenekon'la anılmasını zul sayarım' dedi

Emniyet'te susma hakkını kullanan gazeteci Ahmet Şık, savcılık sorgusunda Ergenekon üyeliğinden tutuklanan Nedim Şener dışındaki isimleri tanımadığını, kendisinin bu örgütle anılmasını zul sayacağını söyledi. İfade tutanağının girişinde, Şık'ın avukatlarının 'Dosyada kısıtlama kararı nedeniyle delilleri göremedik, dosyayı inceleyemedik. Savunma hakkı gereği gibi kullanılamadı' sözleri yer aldı. Savcı Zekeriya Öz'ün Şık'a yönelttiği bazı sorular ve cevapları şöyle:
- Gözaltındakilerden kimi tanıyorsunuz?
Nedim dışındakileri bilmiyorum.
- Ergenekon terör örgütünün medya yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiğiniz tespit edilmiştir... Bu kapsamda çalışmanız oldu mu?
Ergenekon medya yapılanması içinde değilim. Benim bu örgütle adımın anılmasını zul sayarım.

HİÇBİR HABERİM TEKZİP EDİLMEDİ
- ODA TV'den ele geçirilen belgelerden 2011 Haziran'ında yapılacak genel seçimlerden önce örgütün talimatıyla Nedim Şener'le birlikte 'Haliç'te Yaşayan Simonlar' benzeri kitap çalışması içinde bulunduğunuz, bu kitabın da Emniyet Müdürü Sabri Uzun ismiyle yayınlanması için çalışma yaptığınız tespit edilmiştir. Bu kitabın amacı neydi?
20 yıldır muhabirim. Binlerce habere imza attım. Bugüne kadar kimsenin talimatıyla ne bir haber yazdım ne de haberimi geri çektim... Geçmişte bir çok kayıp, gözaltı ve faili meçhul haberi yaptım. Hiçbiri tekzip edilmedi.
- Nedim Şener'le başka çalışma yaptınız mı?
Herhangi bir kitap çalışması yapmadım.
- Soner Yalçın tarafından oluşturulduğu belirlenen 000KITAP.docx isimli word dosyasında 'İmamın Ordusu' başlıklı kitap çalışması olduğu tespit edilmiştir. Sabri Uzun'u tanıyor musunuz? İkna etmek için görüşme yaptınız mı?
'000KITAP.docx' kitabıma verdiğim isimdir. Bu kitabın isminin Soner Yalçın'ın bilgisayarında ne aradığını bilmiyorum. Bunu aydınlatmanızı istiyorum.

Üç ay önceki hali filan...
- Nedim Şener'le hazırladığınız 'Haliçte Yaşayan Simonlar' kitabına benzer kitap çalışmasını da Haziran 2011 seçimlerinden önce yayınlatmak için çalışmalar yaptığınız anlaşılmıştır. Ergenekon terör örgütünün talimatıyla hazırlanan kitapların referandum ve seçim öncesi çıkartılmaya çalışılmasının amacı nedir?
Bu, Ergenekonla alakalı bir çalışma değildir.
- 25.02.2011 günü saat 18.54'te A.Şık ile X şahsın telefon görüşmesinde özetle, A.Şık'ın 'Evi ne zaman basacaklar diye bekliyorum' dediği, X şahsın 'Öyle bir şey mi var' dediği, A.Şık'ın 'Dünyadan haberin yok... Nedim beni bana yazdırıyormuş ama bize de Ergenekon yazdırıyormuş kitabı falan filan anlamına gelen bir sürü ...' dediği, X şahsın 'Senin kitabın notlarının bu adamın bilgisayarından çıkması' dediği, A.Şık'ın 'Not bana ait değil. Sanki Ergenekoncular öyle bir not hazırlamış gibi gözüküyor', 'Orada gözüküyor, yani kitabın yanılmıyorsam üç ay önceki hali filan' dediği tespit edilmiştir. ODA TV'de ele geçirilen kitap taslağının üç ay önceki hali olduğunu nereden biliyorsunuz?
Bunu yukarıdaki soruda yanıtlamıştım.

Nedim Şener'in sorgusu için tıklayınız 

Kitabım nisanda çıkacaktı
- Hazırladığınız kitabın Sabri Uzun ismiyle çıkartılmaya çalışılmasının amacı nedir?
Sabri Uzun'la kitap çıkarmaya çalışmadım. Aksine Sabri Uzun, kitabın içerisinde Emin Aslan gibi öznelerden biri. Hanefi Avcı, Emin Aslan, Sabri Uzun ve son dönemde görevden alınan bazı emniyet müdürlerinin isimleri var. Bazılarıyla görüştüm, bazıları da görüşmeyi kabul etmedi. Hanefi Avcı'nın işkenceci sicili olduğuna yönelik ilk haber yapan benim. Haber yayınlandıktan sonra beni aradı ve işkence mağduru kişiyle yüzleşmek istediğini söyledi. Mağdur tek gidemeyeceğini söyleyince birlikte gittik ve Hanefi Avcı'yla tanıştık. O tarihten sonra yüz yüze görüşmedik, bayramlarda telefonlaştığım olmuştur. Kitaptan sonra kendisini aradım. Kitabının cemaatla ilgili kısmının doğru olduğunu, içeriden bir sistem eleştirisi olarak gördüğümü, ancak birinci kısmında işkenceci olarak kendisiyle yüzleşemediğini, Danıştay ve Hrant Dink suikastlerini polisiye bir gözle yorumladığını söyledim. Kitabında, emniyetten bir takım komplolarla uzaklaştırıldığını iddia ettiği polis müdürlerinin adı geçiyordu. Ben de bu konuları ayrı bir kitapta araştırmak istediğimi söyledim. 'Bunların hepsini tanımıyorum' dedi. Emin Aslan'ın telefonunu verdi. Emin Aslan'la görüşmeye başladım.
- Oda TV'de ele geçen belgelerden, haziran seçimlerinden önce çıkarmaya çalıştığınız kitabı Oda TV'deki aramalardan sonra bir an önce yayınlamak için faaliyetler yürüttüğünüz anlaşılmıştır. Bunun amacı neydi?
Kitabımın çıkış tarihi tahmini nisan ortası olacaktı. Henüz tamamlanmamıştı, tamamlanacak unsurlardan biri polise ağır silah alma yetkisi veren mevzuat değişikliğidir. İkinci kısmı da Hanefi Avcı'nın tutuklu olduğu cezaevine yanıtlaması amacıyla gönderdiğim sorulardır. Bana, yanıtlayacağına dair haber göndermişti. Son Oda TV olayında benim adımın geçmesi hakkımda bir şaibe yarattı. Konu Avukatım Fikret İlkiz'in bilgisi dahilindeydi. Kendisi kitabın bir an önce yayınlanması gerektiğini, hakkında birçok şaibe oluştuğunu söyledi. Yayınlandığında da iddia edildiği gibi bir kitap olmadığı ortaya çıkacaktı.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı